Välitilinpäätös 1+1-projektista

Pääsiäisen jälkeen aloitin kuntoilun lisäämisen ja vähensin alkoholin käyttöä. Nyt on hyvä aika tehdä välitilinpäätös – skarppailua on takana hiukan yli kaksi kuukautta ja lisäksi Berliinin-loma, jolloin tietoisesti pistin 1+1-kuurin tauolle. Tämä kirjoitus käsittelee enemmän alkoholin vähentämisen kuin liikunnan lisäämisen vaikutusta, sillä se oli itselle paljon isompi juttu.

Missä alkoholin käytön vähentämisen vaikutukset tuntuivat? Kuten aiemmin kirjoitin, tuntuvat muutokset kehossa eri tavalla kuin mitä aiemmin esim. tipattomien jne. aikana. Itselleni ei näytä olevan eroa sillä, juonko muutaman vai en ollenkaan. Ainoa ero mitä huomaan, on siinä että joskus olisi kyllä ihan todella hauskaa olla kännissä. Nimenomaan sellaisessa nousuhumalassa, jolloin koko maailma tuntuu olevan mahdollisuuksia täynnä. Se on niin ihanan kaikkivoipainen tila. Ja sitä en nyt koe.

Mutta niitä fantastisen nousuhumalan kännejä on ehkä 1/10 päihtymistilanteista, joten sen varaan ei voi laskea että juomista kannattaisi jatkaa suuremmissa määrin, koska aina on hauskaa. Ei ole. Nykyisin juomisesta tulee välillä jo muutaman lasin jälkeen huono olo. Ja fantastisen noushumalan jälkeen seuraa helposti muistinmenetys ja kamala krapula. Että onhan se ihanaa, mutta kaiken arvoista? Ei ainakaan kuukausitasolla. Saatikka kun miettii, että mitä tuollainen myrkytystila tekee keholle ylipäänsä.

Toisessa vaakakupissa painaa siis hauskuus ja toisessa velvollisuudet kehoaan kohtaan. Voi, kunpa voisinkin saada kaiken! Mutta ehkä juuri tämän vuoksi ihmisellä on käsitys kuolemattomuudestaan 20-vuotiaana, jotta voi hetkellisesti saada kokemuksen kaiken saamisesta. Kun vuodet ylittävät kolmenkympin rajapyykin, alkaa hahmottaa kehonsa kuolevaisuuden ja miettiä, miten sitä oikein kohtelee.

Hyvistä viineistäkin nauttii enemmän, kun tietää että maistelun määrä on rajallinen.
Hyvistä viineistäkin nauttii enemmän, kun tietää että annoskoko on rajallinen.

Nyt saatat miettiä että “eihän tämä minua koske, nautin vain pari lasia viiniä illassa enkä ole koskaan humalassa”. Kaksi lasia viiniä illassa tekee 14 annosta viikossa, eli yli kaksi pulloa! Kuussa tämä on jo 8 pullon verran. Vaikka alkoholin tapahturmahaitat ovat tällöin pienemmät, on se ihan saman verran alkoholia kuin että jos joisi kaikki pullot vaikka viikon loman aikana. Että suosittelen miettimään alkoholin käyttöä, oli oma tapa alkoholin juomiseen millainen tahansa.

Vaikka pidin säännöistä vapaan loman, vaikutti 1+1 jossain alitajunnassa. Huomasin, että valitsin usein alkoholittoman juoman tilanteissa, joissa olisin aiemmin tilannut sen enempää ajattelematta mm. viiniä. Nyt tuli tutustuttua mm. raparperimehuun ja alkoholittomaan Rotkäppchen-kuohuviiniin (paljon parempaa kuin esim. Suomessakin myytävä Söhnlein). Ja tietenkään unohtamatta mainiota keksintöä wineschorlea! (Puolet viiniä ja puolet vissyä.)

Miten tästä eteenpäin? 1+1 jatkuu mutta enemmän jo elämäntapana kuin projektina. Jei! Voi olla, että katkaisen sen välillä lomilla, ja voi olla että lopetankin joskus, mutta nyt se tuntuu hyvälle. Tästä olen hyvin iloinen, sillä alun perinkin oli tavoitteena että alkoholin vähentämisestä tule luontevaa eikä sellaista “no kun minulla on tämä kuuri niin en saa nyt juoda”. Vaan että tekee enemmän mieli alkoholittomia kuin alkoholillisia asioita. Toivoisinkin baarien ja ravintoloiden miettivän alkoholittomia vaihtoehtoja muutenkin kun “no on meillä näitä limuja”-linjalla. Sillä tällainen linja ei estä ulos menoa tai hauskan pitoa, muuttaa vain vähän sitä, mitä itse juo. Sen merkityksen elämälle huomaa vasta isommassa kuvassa.