Tuliko unelmastasi painajainen?

Tapasit ihmisen, joka vei sinulta aluksi jalat alta. Et voinut uskoa, että noin kiehtova ihminen kiinnostuisi juuri sinusta. Hänellä on paljon mielipiteitä ja koska halusit miellyttää häntä, aloit esimerkiksi pukeutua siten kun hän toivoo. Tai aloit harrastaa niitä asioita jotka on ovat hänen mielestään hyväksi sinulle. Elämä tuntuu kuitenkin unelmalta. Tai tuntui, mutta nyt sinua on alkanut vähän ahdistaa.

Jossain vaiheessa huomasit, että sinusta oli tullut vähän sellainen höpsö, kömpelö ja pikkuisen tyhmäkin ihmisolento, joka ei pärjää ilman toista. Puolisosi saattaa jopa sanoa “sä et kyllä selviäis tästä elämästä ilman mua”. Vaikka aiemmin olisit käynyt ihan normalisti koulussa tai töissä, tavannut kavereita ja maksanut laskut edes jotakuinkin ajoissa.

Elätte lähes symbioosissa

Olette paljon kahdestaan, sillä olet saattanut loitontua kaveripiiristäsi tai perheestäsi. Puolisosi mielestä kaverisi ovat sinulle huonoja vaikutteita tai perheessäsi on jotain muuta vikaa. Tämä on ihan ymmärrettävää, jos ympäristösi on koostunut aiemmin esimerkiksi rankkoja päihteitä käyttävistä ihmisistä, ja kuviossa on ehkä ollut väkivaltaakin.

Mitä suuremmalla todennäköisyydellä läheisesi ovat kuitenkin olleet omaa elämäänsä eläviä hyväntahtoisia ihmisiä, vaikka vähän erikoisiakin. Mutta koska puolisosi kokee, että kukaan muu ei ole sinulle tarpeeksi hyvää seuraa kuin hän, ette juuri näe muita ihmisiä, tai jos näette, he ovat puolisosi ystäviä.

Teillä saattaa olla kaunis, sisustuslehtimäinen koti josta on ihana tehdä päivityksiä blogiin tai sosiaaliseen mediaan. Puolisosi on ehkä siisteysfriikki ja haluta kontrolloida muitakin asioita. Syötte terveellisesti, saatatte punnita ruoka-aineet. Miksi ette toimisi näin? Puolisosi tietää hyvin, miten sinun pitäisi pukeutua, syödä ja elää.

Ihmiset tekevät rakkauden nimissä monenlaisia asioita, joilla ei ole mitään tekemistä rakkauden kanssa.

Tässä vaiheessa haluaisin ravistella sinua: sano oma mielipiteesi ja pidä puolesi!

Mutta tiedän, että tilanne ei ole niin yksinkertainen. Olet saattanut joutua kasvamaan vaikkapa alkoholistiperheessä, jossa sinusta on tullut vain varjo, joka elää muiden kautta. Jos olet jo pienestä pitäen tottunut siihen, että sinun mielipiteilläsi ei ole merkitystä, on niitä tosi vaikeaa aikuisena muodostaa tai tuoda esille. Ja on todella ihanaa, kun tuntuu, että joku on kiinnostunut juuri sinusta.

Sinulla on ehkä ollut lähtökohtaisesti huono itsetunto, tai vaikka se olisi ollut hyväkin aluksi, on se nyt jo huono. Et itse usko omiin mahdollisuuksiisi, paitsi niissä asioissa, jotka puolison mielestä osaat. Eikä niitä ole montaa. Puolisosi saattaa puhua sinusta halveksivasti muiden kuullen, mutta verhota sen huumoriksi. Jos suutut, hän pitää sinua huumorintajuttomana tosikkona. Mutta sinähän et voi hänestä vitsailla. Ainakaan ilman hampaiden kiristelyä ja massiivista raivokohtausta myöhemmin.

Saatat olla kriittinen oman vartalosi suhteen, eikä puolisosi tee mitään tätä helpottaakseen.

Päinvastoin, hän saattaa juhlissa silmäillä kakkulautastasi ja huomauttaa “kannattaako tuota nyt syödä?”. Vaikka söisit muuten kuinka terveellisesti. Puolisosi saattaa myös kontrolloida rahankäyttöäsi sekä sitä, missä liikut ja milloin. Hän itse perustelee sen vaikkapa turvallisuudella.

Jossain vaiheessa päähäsi on saattanut hiipiä ajatus: “olenko minä hullu?”. Saatat myös kärsiä uniongelmista ja olet alkanut pelätä sitä rapsahdusta, joka ulko-oven lukosta kuuluu, kun puolisosi palaa töistä kotiin.

Alat pikkuhiljaa tajuta, miten kokonaisvaltaisesti puolisosi kontrolloi sinua.

Sinua saattaa myös hävettää tosi paljon, että olet langennut tällaisen ihmisen pauloihin. Jonain päivinä saattaa tuntua, että elät painajaisessa, josta et löydä ulospääsytietä. Jos yrität puhua tästä hänelle, hän kuittaa sen naurulla tai kääntää keskusteluun oman persoonasi huonommuudesta. Hän ei kuitenkaan usko terapiaan tai suostu lähtemään kanssasi pariterapeutille. Tai jos hän lähtee, pyörii keskustelu sinun ongelmiesi ympärillä.

Rakkaus ja ihmissuhteet ovat joskus vaikeita. Ihmiset sairastuvat tai pakottavat meitä kohtaamaan asioita, joita emme haluaisi: he huomauttavat meille alkoholismista, peliaddiktiosta tai jostain muusta epämieluisasta asiasta. Mutta ymmärrät varmasti sen eron, mitä tarkoitan.

Kontrolloinnissa ei ole kyse enää rakkaudesta – on toki saattanut aluksi olla. Mutta kontrollius on itseään ruokkiva peto ja leviää helposti muillekin elämänalueille. Tuskin puolisollasi on aluksi ollut turmion suunnitelmaa pääsi menoksi. Mutta tilanne on vain dynamiikkanne vuoksi kehittynyt siihen, että sinulla ei ole enää yhtään hyvä olla.

Hyvät uutiset: ratkaisun avaimet ovat käsissäsi. Huonot uutiset: ratkaisun avaimet ovat käsissäsi.

Sinä olet ainoa, joka pystyy tilanteen muuttamaan. Mutta se voi vaatia sinulta aivan äärimmäisiä voimia repiä itsesi pois siitä elämästä, johon olet nyt tottunut. Puolisosi ei tule sinua auttamaan – toki hän saattaa jättää sinut, ja saatat jopa toivoa tällaista. Tilanne ei kuitenkaan tule parantumaan. Puolisosi ei tule muuttumaan – hän haluaa kontrolloida sinua nyt ja hän haluaa kontrolloida sinua tulevaisuudessa.

Ota tämän lukemisen jälkeen yhteyttä perheeseesi ja kavereihisi: laita viesti tai soita. Sovi lounaita, kahveja, jos sinulla on rohkeutta niin iltamenoja. Jos et pysty soittamaan kotoa, soita työpäivän aikana. Tulet seuraavina vuosina tarvitsemaan heidän apuaan enemmän kuin kuvitteletkaan, yksin on paljon vaikeampi pärjätä. Unohda ylpeytesi ja häpeäsi siitä, ettet ole pitänyt heihin yhteyttä. He kyllä rakastavat sinua edelleen. Jos taas tuntuu, että olet todella etääntynyt kaikista läheisistäsi, aloita vaikka vapaaehtoistyö tai uusi harrastus, jotta saat uutta ajateltavaa. Kunhan teet jotain.

Ennenkuin avaat suusi, varmista selusta

Pohdi valmiiksi, missä voisit asua ja tehdä töitä. Kenelle soitat iltaisin, kun on ikävä ja paha mieli? Koska jos otat aiheen valmistautumatta puheeksi, puolisosi pystyy varmasti puhumaan pääsi ympäri. Hän perustelee sinulle, miten et voisi ikinä pärjätä yksin. Hän saattaa myös kertoa, että kukaan muu ei tule ikinä rakastamaan sinua kuten hän. Että hän suuresta armostaan on sinun kanssasi. Mutta kukaan muu ei tule sitä ikinä tekemään. Tai käänteisesti: hän saattaakin yhtäkkiä vedota, ettei pärjää ilman sinua. Että sinä tuhoat hänet, jos nyt lähdet.

Olet kuitenkin vahvempi ja rohkeampi kuin itse uskotkaan. Tulet varmasti pärjäämään yksinkin! Ja maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat valmiita rakastamaan sinua, kun olet valmis ottamaan vastaan heidän aitoa rakkauttaan. Mutta ihan ensiksi kannattaa aloittaa itsetutkiskelusta. Kuka sinä itse olet, kun et seiso kenenkään varjossa? Millaisessa perheessä olet kasvanut ja miten se on sinuun vaikuttanut? Millaisista asioista pidit lapsena? Mistä ystäväsi sinussa tykkäsivät? Niitä asioita on paljon, vaikka et itse sitä tällä hetkellä tajuakaan. Onnea matkaan <3