Tämä vinkki voi pelastaa parisuhteesi!

Ihan ensimmäiseksi minun täytyy taas pyytää anteeksi sinulta lukija klikkikalasteluhenkistä otsikointityyliä. Mutta ajattelin että tämä asia on niin tärkeä, että tarvitsen huomion hinnalla millä hyvänsä.

Olen nimittäin huomannut asian, joka yhdistää onnellisia pariskuntia, ja jota ei juuri löydy onnettomilta pareilta. Tämä asia ei maksa rahaa, ei vaadi paljon vaivaa ja parhaimmillaan tartuttaa muitakin.

Se asia on kivojen kommenttien sanominen toisesta sekä julkisesti että yksityisesti.

Onko ihanampaa kuulla kuin se, että toinen hehkuttaa omia ominaisuuksia muille? Kertoo, kuinka hyvä vanhempi olet, miten hyvää ruokaa laitat, miten hyvin hoidat aina auton huoltoasiat? Tietysti on tärkeää toistaa sama myös yksityisesti; ei niin että julkisesti näytetään maireaa naamaa, mutta oven sulkeuduttua suupielet kääntyvät alaspäin ja suu latelee loukkauksia.

Hyvä parisuhde antaa energiaa ja tuo esille molempien parhaat puolet.
Hyvä parisuhde saa huomion kiinnittymään kauniisiin asioihin.

Toisinpäin ajateltuna kannattaa myös tarkkaan miettiä, kritisoiko toista muiden kuullen. Vaikka kritiikki olisi asiallista, tulee siitä helposti muille läsnäolijoille vähän valju olo. Tai jos kritisoi, muistaa aina myös kertoa niitä positiivisia kommentteja. On nimittäin aika tylsää, jos ainoa mitä toiselta kuulee, on negatiivista.

Miten tämä liittyy sitten itsetuntemukseen?

Itsetuntemuksen kehittäminen on parisuhteessa ollessa ensiarvoisen tärkeää. Alussa oma itsensä on helppo unohtaa ja upota vaan rakkaushöttöön. Siinä ei ole mitään vikaa, kunhan jossain vaiheessa muistaa taas että kuka oikein itse. On tärkeää tarkkailla itseään; suhtaudunko tiettyihin asioihin autopilotilla? Sanonko juttuja perstuntumalla ajattelematta asiaa sen enempää? Sitä helposti ajattelee, että suhde menee omalla painollaan, vaikka kommunikaation treenaaminen on yksi parhaista tavoista, miten itseään voi kouluttaa.

Entä jos positiivisuus ei ole luontaista?

Mikäli olet luonteeltasi negatiivisuuteen taipuvainen, ei tämä tarkoita että sinun tulisi nyt muuntautua amerikkalaiseksi automaattihymyilijäksi. Vaan niin, että tietoisesti kiinnittät huomiota hyviin juttuihin toisessa. On myös tärkeää, että sanot ääneen, kun ajattelet toisesta jotain kaunista. Jos asioiden ääneen sanominen on vaikeaa, niin tee sitä vaikka sitten ensin yksin. Kuulostaa ehkä höhlälle, mutta onko se niin vaarallista? Se voi kuitenkin auttaa ihmissuhdetta voimaan huomattavasti paremmin.

Jos toisesta ei tunnu löytyvän mitään hyvää sanottavaa, kannattaa miettiä, miksi toisen kanssa ylipäänsä on yhdessä

Nykymaailmassa ei ole mikään pakko olla kenenkään kanssa. On epäreilua kaataa oma paha olo toisen niskaan, jos ei ole tyytyväinen suhteeseen itsestä riippuvista syistä.

Ajatus huomion kiinnittämisestä positiivisiin ominaisuuksiiin ei tarkoita sitä, että negatiivisista jutuista ei voisi keskustella. Hyvässä parisuhteessa on ensiarvoisen tärkeää, että toisen kanssa voi keskustella kriittisestikin, mutta yksittäiset piikit kesken keskustelun vain pilaavat ilmapiirin tosi helposti. Lisäksi negatiiviset kommentit on helpompi vastaanottaa keskustelunavauksina loukkausten sijaan, kun niitä ei tule joka käänteessä.

“Mitä sä nyt tolla tarkoitat?”

Muistathan myös kommenttien vastaanottajana, ettet mollaa toista tai käännä kehuja negatiiviseksi. “Mitä sä nyt tolla tarkoitat?” tai “No ei oo totta” ovat tehokkaita tapoja latistaa toisen hyvä aie. “Kiitos” on aina sopiva vastaus.

Toisen hyvien ominaisuuksien ja tekojen mainitsemista kannata rajoittaa vain parisuhteeseen; sen avulla kukoistavat myös muunlaiset ihmissuhteet. Ketä sinä voisit kehua seuraavaksi?