Seksuaaliterapia – mitä, miten ja miksi?

Mitä on seksuaaliterapia?

Seksuaaliterapia on luottamuksellista seksuaalisuuteen liittyvien ongelmien käsittelyä terapeutin kanssa. Seksuaaliterapia on keskusteluapua, joten siihen ei liity kosketusta tai seksiä. Seksuaaliterapeutti voi antaa ohjeita seksielämään liittyen, joita asiakas voi sitten toteuttaa kotonaan yksin tai kumppani(e)n kanssa.

Seksuaaliterapia voi avata lukkoja muuallakin kuin seksuaalisuudessa. Voi olla niin, että seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat vain jäävuoren huippu, jotka heijastavat muilla elämänalueilla olevia ongelmia. Toisaalta voi olla, että elämä on muuten kunnossa, mutta sitä varjostavat seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat.

Seksuaaliterapia sopii kaikenikäisille sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Seksuaaliterapeutin pakeille meneminen ei tarkoita sitä, että olisi huono sängyssä (toki siihenkin saa halutessaan keskusteluapua!) tai että heikko ihminen. Päinvastoin: on rohkeutta myöntää, että seksuaalisuuden osa-alueella on ongelmia joita haluaa ratkoa. Rohkeimpia ihmisiähän ovat he, jotka uskaltavat ja haluavat kasvaa, vaikka se tekisi kipeää.

Tyytyväisyys omaan seksuaalisuuteen tuottaa iloa myös muilla elämän osa-alueilla. Siksi seksuaalisuuteen liittyvissä ongelmissa kannattaa mennä seksuaaliterapiaan mieluummin ennemmin kuin myöhemmin – ongelmien ratkaiseminen on sitä helpompaa (ja halvempaa!) mitä aikaisemmin niihin puututaan. Toisaalta, vaikka olisit potenut parikymmentä vuotta jotain seksuaalisuuteen liittyvää ongelmaasi, ei ole silti liian myöhäistä varata aikaa seksuaaliterapiaan.

Seksuaalinen haluttomuus on yleinen syy hakeutua seksuaaliterapiaan. Muita aiheita ovat esimerkiksi erektiohäiriöt, kommunikaatiovaikeudet, orgasmivaikeudet sekä monet muut ongelmat. Jos sinua pohdituttaa onko ongelmasi riittävä tai “oikea” seksuaaliterapiaan hakeutumiselle – ei hätää, seksuaaliterapiassa käsitellään aiheita aivan laidasta laitaan.

Seksuaaliterapia – tapaaminen

Seksuaaliterapian tapaaminen tapahtuu etänä, joten voit osallistua kotoasi, toimistoltasi tms. sen mukaan, mikä on sinulle rauhallisin ympäristö. Tapaamisessa käydään aluksi lyhyesti seksuaaliterapian periaatteet ja sitten voit kertoa, mikä mieltäsi painaa. Voit tulla yksin tai jos olet parisuhteessa, voitte osallistua myös yhdessä. Mikäli jokin asia parisuhteen seksielämässä pohdituttaa, niin voit myös osallistua ensin yksin ja jatkotapaamiseen voitte osallistua molemmat. Seksuaaliterapia sopii myös polyamoriasuhteisiin.

Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja jo yksi tapaamiskerta voi tuoda paljon apua. Joskus voi nimittäin auttaa se, että asioita sanoo vain ääneen. Varaamalla ajan sitoudut vain yhteen tapaamiskertaan. Tapaamisen lopuksi voidaan käydä yhdessä läpi sitä, haluatko käydä asioita kanssani läpi vielä uudestaan vai vaatiiko asia vain omaa sulattelua. En tallenna tapaamisten sisällöstä salasanalla suojattuja yhteystietojasi lukuunottamatta mitään tietoa digitaalisesti. Lue lisää tietoturvasta täältä, jos aihe kiinnostaa.

Kuka Saskia Salomaa?

Olen Havahtuminen.fi-sivuston pyörittäjä, yrittäjä ja koulutettu seksuaaliterapeutti Saskia Salomaa. Minua kiinnostaa ihminen pinnan alta ja erityisesti se, miten paljon seksuaalinen halu saattaa joskus poiketa siitä, mitä pidetään “normaalina” tai poliittisesti korrektina.

Pyrin auttamaan jokaista asiakastani löytämään itselleen turvallisen tavan toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. En siis tuputa mitään samanlaista patenttiratkaisua joka asiakkaalle.

Olen saanut muun muassa seuraavanlaisia palautteita työstäni:
– “Kuuntelet hyvin.”
– “Ratkaisuehdotukset olivat rakentavia ja just mun elämään sopivia.”