Seksuaalinen haluttomuus

Seksuaalinen haluttomuus voi ilmetä erilaisissa elämänvaiheissa ja siksi sen käsitteleminenkin vaatii hiukan erilaista lähestymistapaa juurisyystä riippuen. Seksuaalista haluttomuutta on turha hävetä – se on aivan normaali tilanne ihmisen elämässä. Mutta kun tilanne vaivaa, kannattaa sen sen selvittämistä miettiä. Parisuhteessa seksuaalinen haluttomuus voi tuottaa ikävän noidankehän, joka vaikuttaa parisuhteeseen.

Seksuaalinen haluttomuus – mitä se on?

Seksuaalinen haluttomuus on tila, jossa ihminen kokee tyytymättömyyttä siihen, kuinka usein hän haluaa seksiä. Seksuaalinen haluttomuus on täysin subjektiivinen näkemys – ei ole mitään mittaria, kuinka usein ihmisen pitäisi haluta tai harrastaa seksiä. Toisille kerran viikossa on kiimaa, toisille kerran päivässä ei riitä.

Seksi ei ole mitään sellaista, jota kaikkien pitäisi harrastaa kaikkien kanssa kaikkialla yhtä aikaa. Mutta jos seksuaalinen haluttomuus yhtään pohdituttaa, kannattaa miettiä että mistä se johtuu ja miten tilannetta voisi muuttaa.

Seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla yksittäinen tai iso joukko syitä kommunikaatiosta biologiaan. Seksuaalista haluttomuutta aiheuttavat esimerkiksi seuraavat asiat:
– Huono itsetunto
– Etäisyyden puute
– Elämäntilanteen muutos, esimerkiksi lapsen syntymä
– Parisuhteen ongelmat
– Oman kehon tuntemattomuus
– Omat ja/tai kumppanin huonot seksitaidot
– Kiputilat
– Kuivat limakalvot
– Trauma
– Pelot: esimerkiksi seksitautien tai raskauden pelko
– Haluttomuus sinkkuelämässä
– Sairaudet ja/tai lääkkeet
– Hormonaalinen ehkäisy
– Tahaton lapsettomuus
– Testosteronivaje
– Erektiovaikeudet
– Vaihdevuodet
– Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö
– Aseksuaalisuus
– Orgasmivaikeudet

Näistä lisää alempana.

Seksuaalinen haluttomuus ja syyt – mistä lähteä selvittämään?

Seksuaalista haluttomuutta pohtiessa kannattaa ottaa huomioon se, että milloin haluttomuus alkoi. Oliko alkuaikoina jotain epätyypillistä elämäntapahtumaa vai hiipikö haluttomuus pikkuhiljaa? Vai onko kyseessä asia, joka on ollut mukana koko elämän ajan, mutta on tullut nyt vasta näkyviin esimerkiksi parisuhteessa, jossa toinen haluaa enemmän?

Seksuaalisten halujen epätasapaino on aivan normaali tilanne parisuhteessa. Toisille seksi on tapa olla, elää ja purkaa stressiä. Tällaisille ihmisille on aivan sama mitä maailmassa tapahtuu – jos seksiä on, on kaikki hyvin.

Toisille seksi on taas prioriteettilistalla kotitöihin verrattava asia – seksi on samanarvoista kuin imurointi, tiskikoneen tyhjennys tai lakanoiden vaihto. Ei se silti tarkoita etteikö seksiä haluaisi harrastaa; seksi voi hyvinkin olla tapa päästä yhteyteen toisen kanssa, vaikka se ei niin tärkeällä sijalla elämässä muuten olisikaan.

Huono itsetunto

Huono itsetunto ja sen aiheuttama mahdollinen onneton kehonkuva ovat hyvin tyypillisiä seksuaalisen haluttomuuden syitä. Voi ajatella että jos ei itse halua itseään, niin miten kukaan muukaan voisi haluta?

Oman kehon tuntemattomuus

Jos omaa kehoaan ei tunne, voi seksuaalinen haluttomuus johtua siitä, ettei seksi ylipäänsä tunnu hyvälle. Tilanteessa voi olla vaikea kertoa kumppanilleen, mitä haluaisi hänen tekevän, kun ei tiedä sitä itsekään. Siksi omaan kehoon ja mieleen on tärkeää tutustua kosketellen, katsellen, fantasioiden ja vaikkapa erilaisia leluja käyttäen.

Kun oma keho on tuttu, on tärkeää kertoa kumppanille, mistä pitää. Suun avaaminen tällaisesta asiasta voi olla yllättävän vaikeaa, mutta kuitenkin välttämätöntä, sillä onhan hyvä seksi myös sinulle hyvästä.

Miten tutustua itseen ja kertoa toiselle, mikä itsestä tuntuu hyvälle? Lue lisää seuraavista artikkeleista: Etkö osaa puhua vaikeista asioista? ja Vaikeista asioista puhuminen.

Etäisyyden puute

Etäisyyden puute on yksi suurimpia haluttomuutta aiheuttavia asioita. Älä käsitä väärin – kun puhutaan etäisestä puolisosta, tarkoitaan helposti kylmää ja kiinnostumatonta henkilöä. Tämä on omiaan aiheuttamaan haluttomuutta. Tarkoitan etäisyydellä tässä kohtaa sitä, että olet erillinen puolisostasi ja erillisyys tuottaa vetovoimaa. Mieti vaikka hetkeä, kun näet puolisosi tekemässä keskittyneesti jotain tai juhlissa juttelemassa jollekin toiselle ihmiselle. Etkö näekin hänet uusin silmin?

Erillisyys voi arjessa helposti unohtua, joten mikä avuksi? Jos epäilet erillisyyden puutteen aiheuttavan suhteessasi haluttomuutta, suosittelen aloittamaan katsomalla Esther Perelin erittäin hyvän Ted Talkin aiheeseen liittyen.

Haluttomuus pikkulapsiarjessa

Pienten lasten vanhemmilla (erityisesti äideillä) seksuaalinen haluttomuus voi johtua siitä yksinkertaisesta syystä, että ihminen kokee joutuvansa repeämään tarpeeksi moneen suuntaan jo ilman seksiäkin.

Seksuaalisen haluttomuuden juuret voivat olla myös parisuhteen ongelmissa. Esimerkiksi lapsiperheissä jos toinen osapuoli ei ota vastuuta, saattaa toinen kokea että hänellä on pienten lasten lisäksi ristinään aikuinen lapsi. Stereotypisesti tilanne on kuvattu niin, että stressaantuneella perheenäidillä on kaikki langat käsissään ja mies on se vastuuton vetelehtijä, mutta tilanne voi hyvin olla myös toisinpäin tai toteutua muunkinlaisissa suhteissa. Tällaisessa tilanteessa toisen tulee luopua vastuusta ja toisen samalla ottaa sitä.

Miten tuoda lisää seksiä elämään, vaikka pikkulapsiarki vie voimat? Lapsi tuli, seksi meni -artikkeli kertoo lisää seksistä synnytyksen jälkeen.

Haluttomuus parisuhteessa

Myös vääränlainen lähestymistapa seksiin voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Jos parisuhteen toinen osapuoli ei kosketa muulloin kuin halutessaan seksiä, saattaa jo pelkkä kosketus alkaa ahdistamaan. Tai jos seksin aikana kosketus on liian kovaa, väärään kohtaan, liian hätäistä tai liian hidasta. Koska meistä kukaan ei ole ajatustenlukija, on tällöin on erittäin tärkeää avata suu ja kertoa toiselle, miten haluaisi itseä kosketettavan.

Seksuaalinen haluttomuus saattaa myös olla osoitus parisuhteen syvemmistä ongelmista. Voi olla, ettet pysty myöntämään itsellesi, että suhteessa on jotain, miksi et halua sitä jatkaa tai miksi suhde ei ole sinulle terveellinen. Mutta kehosi kertoo sen jo sinulle. Siksi seksuaalista haluttomuutta parisuhteessa onkin tärkeä pohtia monelta eri kantilta; onko kyseessä vuorovaikutusongelma vai yhteensopivuusongelma?

Pettäminen, puolison liika päihteidenkäyttö, työnarkomania tai muut ongelmat saattavat aiheuttaa myös haluttomuutta. Jos luottamus toiseen häviää, ei itseään saa motivoitua seksin harrastamiseen toisen kanssa. Jos pohdit tällaisia asioita, suosittelen ehdottomasti seksuaalineuvonnan ajanvarausta.

Parisuhteessa ongelmaksi voi tulla yhtäläisyysmerkin vetäminen rakastamisen ja rakastelun välille. Jos et rakastele kanssani, se merkitsee, että et rakasta minua. Pari haluaisi kyllä haluta ja tuntee syyllisyyttä, kun tuottaa kumppanille pettymyksiä. Toinen osapuoli kokee tilanteen stressaavaksi ja arvelee olevansa huono rakastaja. Jos tällaisessa tilanteessa ryhtyy pakottamaan itseään ja toista, voidaan joutua pattitilanteeseen; enää en uskalla edes halata, ettei toinen tulkitsisi sitä halukkuudeksi. (Apter, Väisälä, Kaimola toim. 2006, Seksuaalisuus 57).

Vaivaako halujen eriparisuus parisuhteessa? Seksuaalineuvonta voi auttaa teitä parina eteenpäin – yhdessä tai erikseen.

Omat ja/tai kumppanin huonot seksitaidot

Joskus seksuaalinen haluttomuus voi myös syntyä siitä, että seksi kumppanin kanssa tuntuu epämukavalle. Jos toinen on liian nopea liikkeissään ja esimerkiksi etenee alapään kosketteluun ilman lämmittelyä, voi tätä alkaa karttamaan ja koko seksi lakkaa kiinnostamasta.

Vinkkien antaminen toiselle voi olla vaikeaa, mutta tärkeää. Voi olla, että toinen suuttuu, kun hän kokee sinun kritisoivan taitojaan. Siksi onkin tärkeää, että kerrot tilanteesta nimen omaan omasta näkökulmastasi: mikä sinun kehostasi ja mielestäsi tuntuu hyvälle.

Voi myös olla, että teillä on kumppanin kanssa erilaiset kiihottumisen aiheet. Jos pitäisit rajummista otteista mutta ne tuntuvat kumppanistasi oudolta, kannattaa asiasta keskustella ja pohtia, miten voisitte molemmat toteuttaa omaa seksuaalisuuttanne turvallisesti. Esimerkiksi BDSM-testi voi auttaa hahmottamaan sitä, millaiset asiat kiinnostavat itseä sekä toista.

Kiputilat

Jos seksi aiheuttaa kipua, on seksuaalinen haluttomuus kehon normaali puolustuskeino. Esimerkiksi Vulvodynia voi aiheuttaa niin kovaa kipua että yhdyntä ei onnistu lainkaan. Sama koskee endometrioosia. Siksi onkin tärkeää hahmottaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Jos emätinyhdyntä ahdistaa, ei seksistä tarvitse kuitenkaan luopua kokonaan, sillä yksin ja kumppanin kanssa tehdä kuitenkin paljon muuta.

Miten toimia vulvodynian kanssa? Lisää Vulvodyniasta voit lukea VD-oppaasta. Jos epäilet kärsiväsi Vulvodyniasta, kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkäriin.

Kuivat limakalvot

Kuivat limakalvot liittyvät monenlaisiin elämänvaiheisiin. Ne saattavat olla seksuaalisen haluttomuuden syy tai seuraus – jos limakalvot ovat kuivat, seksi tuntuu pahalle ja se puolestaan aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Toisaalta taas seksuaalinen haluttomuus saattaa aiheuttaa limakalvojen kuivumista. Esimerkiksi kilpirauhasongelmat tai tietyt lääkkeet saattavat aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Miten edetä kuivien limakalvojen kanssa? Ensiavuksi kannattaa ottaa liukuvoide. Jos kuivat limakalvot ovat uusi asia, suosittelen ottamaan yhteyttä gynekologiin, jotta pystyt varmistumaan, että taustalla ei ole mitään vakavampaa.

Haluttomuus trauman seurauksena

Traumaperäinen seksuaalinen haluttomuus voi vaatia pitkäaikaista terapiaa. Trauma voi juontaa juurensa niin raiskaukseen, vaikeisiin kotioloihin kuin vaikka väkivaltaiseen parisuhteeseen. Trauma voi aktivoitua, vaikka tapahtumista olisi vuosia.

Miten toimia, jos pohdit, että seksuaalisen haluttomuuden taustalla on jokin mennyt tapahtuma? Raiskauskriisikeskus tukinainen auttaa seksuaalista väkivaltaa kokeneita.

Raskauden tai tautien pelko

Pelko aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta monella tapaa. Raskauden tai tautien pelko voi aiheuttaa sitä, että seksi kokonaisuudessaan tuntuu vastenmieliselle. Erityisesti abortin tekeminen tai seksitaudin saaminen voi jättää voimakkaan häpeän tunteen, joka vähentää seksuaalista halukkuutta.

Miten vähentää raskauden tai tautien pelosta johtuvaa seksuaalista haluttomuutta? Huolehtimalla siitä, että kondomeja on aina saatavilla esimerkiksi lompakossa tai laukussa, jotta seksiin voi heittäytyä erilaisissa tilanteissa. Toki mikään ehkäisy ei ole 100% niin tautien kuin raskaudenkaan osalta. Toisaalta elämässä pitää nyt ottaa riskejä joka tapauksessa, ja suojatun seksin harrastaminen on pienimmästä päästä.

Jos raskauden tai tautien pelko haittaa seksin harrastamista pidemmällä ajanjaksolla, voi seksuaalineuvonnasta olla apua.

Haluttomuus sinkkuna

Sinkkuna eläessä seksuaalinen haluttomuus voi ilmetä joko siinä, että itsetyydytyskään ei huvita, tai siinä, että ei kaipaa ketään seksikumppan(e)ikseen. On aivan normaalia, että elämässä on kausia jolloin seksi kiinnostaa enemmän, ja kausia jolloin seksi kiinnostaa vähemmän.

Vaivaako seksuaalinen haluttomuus sinkkuna? Aihetta voi pohtia seksuaalineuvonnassa.

Sairauksista ja lääkkeistä johtuva haluttomuus

Jotkin sairaudet ja lääkkeet saattavat lamata libidon aivan totaalisesti. On kuin kehossa käynnistyisi prosessi, jossa seksi siirretään täysin sivuun ja muut asiat astuvat tilalle. Jos sinulla ei ole tapahtunut äskettäin mitään, joka selittäisi tilanteen muuten ja/tai kärsit muistakin oireista, kannattaa ehdottomasti varata lääkäriaika. Esimerkiksi kilpirauhasongelmat aiheuttavat seksuaalista haluttomuutta. Sama koskee masennusta.

Osa lääkkeistä saattaa puolestaan aiheuttaa haluttomuutta. Valitettavasti lääkärit ottavat kovin harvoin lääkkeiden vaikutukset seksuaalisuuteen puheeksi vastaanotolla ja näin tieto lääkkeiden sivuvaikutuksista voi jäädä pieneen pränttiin lääkepaketissa.

Jos epäilet lääkkeistä johtuvaa haluttomuutta: tutki lääkepaketin sivuvaikutukset -lista tarkoin. Jos asia ei selviä, ota yhteyttä lääkäriisi.

Hormonaalinen ehkäisy

Hormonitoiminta voi sekä herättää että sammuttaa seksuaalisen halun. Hormonaalisen ehkäisyn käyttö saattaa aiheuttaa haluttomuutta, joka voi olla joko ohimenevää tai pysyvää. Paradoksaalista sinänsä, jos ehkäisy aiheuttaa sen, ettei seksiä tee enää mieli!

Jos epäilet seksuaalisen haluttomuuden syyksi käyttämääsi ehkäisymetodia, ota yhteyttä lääkäriisi.

Tahaton lapsettomuus

Jos lasta ei yrityksistä huolimatta kuulu, saattaa toistuva yrittäminen ja pettyminen aiheuttaa seksuaalisen haluttomuuden kierteen. Tahaton lapsettomuus voi aiheuttaa itseinhoa, kehohäpeää ja katkeruutta sen suhteen, että oma keho ei toimi kuten sen olettaisi ja haluaisi toimivan. Tämä puolestaan saattaa erkaannuttaa puolisosta, kun molemmat käpertyvät omaan kipuunsa.

Jos seksuaalisen haluttomuuden taustalla on tahaton lapsettomuus, voi seksuaalineuvonnasta olla apua.

Testosteronivaje

Erityisesti miehillä testosteronivaje voi aiheuttaa haluttomuutta. Yhtäaikaisesti saattaa ilmetä yleensä muitakin ongelmia: masennusta, lihomista, ärtyisyyttä. Oireet ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi masennuksessa.

Jos epäilet testosteronivajeen vaikuttavan seksuaaliseen halukkuuteen: suosittelen ehdottomasti lääkärissäkäyntiä!

Erektiovaikeudet

Myös erektiovaikeudet voivat synnyttää seksuaalista haluttomuutta. Jos ajatus seksistä on hyvin yhdyntäkeskeinen, voivat erektiovaikeudet tuottaa ajatuksen, että seksiä ei voi lainkaan harrastaa. Erektiovaikeuksissa voi olla kyse epäonnistumisen pelosta ja negatiivinen kierre syntyy, kun ahdistus estää erektion muodostumisen.

Erektiovaikeudet voivat syntyä äkillisesti esimerkiksi trauman seurauksena tai lääkkeiden sivuvaikutuksena. Myös nuoruudessa koettu kaltoinkohtelu voi juontua mieleen vasta aikuisena ja aiheuttaa erektio-ongelmia sekä sitä kautta haluttomuutta.

Jos puolisosi kärsii erektiovaikeuksista, voit auttaa häntä olemalla hienovarainen ja ohjata seksiä pois pelkästä yhdynnästä. Tärkeintä olisi purkaa suorituspaineita ja näyttää toiselle, että on hyvä ja kelpaa sellaisena kuin hän on.

Kärsitkö erektiovaikeuksista? Suosittelen ehdottomasti lääkärin kanssa puhumista tai seksuaalineuvontaan hakeutumisat. Lääkärin kanssa on hyvä selvitää, että kyse ei ole esimerkiksi yllä mainitusta testosteronivajeesta.

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet vaikuttavat naisen hormonitoimintaan. Kun hormonitoiminta muuttuu, saattaa seksuaalinen halukkuus vähetä tilapäisesti tai pysyvästi. Hormonitoiminnan muutos voi aiheuttaa myös limakalvojen kuivumista, joka puolestaan voi tehdä seksistä kivuliasta ja vähentää seksuaalista haluttomuutta. Limakalvojen kuivumiseen voi käyttää apuna erilaisia kosteutus- ja liukuvoiteita.

Epäiletkö seksuaalisen haluttomuutesi syyksi vaihdevuosia? Aiheesta kannattaa ehdottomasti keskustella lääkärin kanssa. Seksuaalineuvonta voi myös auttaa, kun seksin rooli elämässä muuttuu.

Alkoholi ja päihteiden aiheuttama haluttomuus

Jatkuva alkoholin tai muiden päihteiden käyttö saattaa aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Alkoholi vaikuttaa erityisesti naisilla sukupuolihormoneihin ja saattaa tätä kautta vähentää seksuaalista haluttomuutta.

Toisaalta alkoholi saattaa myös ohjata impulsiiviseen käytökseen, esimerkiksi suojaamattoman seksin harrastamiseen tuntemattomien kanssa. Tämä puolestaan voi aiheuttaa häpeää, josta seuraa seksuaalinen haluttomuus.

Jos epäilet seksuaalisen haluttomuuden johtuvan alkoholista, kannattaa tehdä Päihdelinkin anonyymi ja nopea alkoholiriippuvuustesti. Jos taas kyse on muista päihteistä, niin kokeile tätä Päihdelinkin testiä. Voit tehdä testit myös, jos olet huolissasi puolisosi päihteiden käytöstä.

Aseksuaalisuus

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua myös aseksuaalisuudesta. Aseksuaalinen henkilö ei tunne seksuaalista halua (tai tuntee vain vähän). Aseksuaalisuus ei välttämättä tule esille muuten kuin parisuhteessa, jossa kumppani odottaa seksiä, jolloin seksuaalisesta haluttomuudesta voi syntyä ongelma parisuhteeseen. Väestöliiton video kertoo aseksuaalisuudesta hyvin.

Aseksuaalisuus ei siis itsessään ole mikään ongelma – se on vain asia joka on olemassa, ja jos parisuhteen toinen osapuoli on aseksuaalinen ja toinen ei, tulee heidän käsitellä asia yhdessä. Parisuhteeseen kuitenkin liittyy isolla osalla ihmisiä odotus jonkinlaisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä toisen osapuolen kanssa ja jos kuvioihin astuu aseksuaalisuus, tulee näitä odotuksia käsitellä yhdessä.

Pohdituttaako aseksuaalisuus? Lisätietoa löydät Aseksuaalisuus.fi-sivustolta.

Orgasmivaikeudet

Ujot tai piileskelevät orgasmit saattavat aiheuttaa parisuhteessa vaikeuksia. Jotkut ihmiset pitävät toisen orgasmia omien taitojensa mittana ja hermostuvat, jos toinen ei tule. Vaikka orgasmi on kuitenkin aina jokaisen ihmisen oma asia eikä kenenkään muun.

Jos orgasmivaikeudet aiheuttavat seksuaalista haluttomuutta, voit lukea lisää orgasmien saamisesta.

Miten tästä eteenpäin?

Kysy itseltäsi, koska tilanne alkoi ja vastaa rehellisesti. Esimerkiksi aseksuaalisuudessa ei ole mitään pahaa, mutta se vaatii vain kommunikaatiota parisuhteessa oletuksiin liittyen. Eli jos seksin harrastaminen ei ole ollut sinulle ikinä tärkeää, saatat olla aseksuaali. Tai saatat olla olematta – sinä itse sen parhaiten tiedät.

Kysy myös itseltäsi, mitä seksi sinulle merkitsee. Jos se on sinulle vähemmän tärkeää kuin toiselle, voisitko jotenkin kuitenkin tulla toista vastaan? Ja voisiko kumppanisi puolestaan tehdä jotain, mikä auttaisi sinua haluamaan seksiä enemmän?

Traumaperäisessä seksuaalisessa haluttomuudessa suosittelen ehdottomasti seksuaaliterapeutille hakeutumista. Tällainen tapahtuma voi nimittäin varjostaa elämää muutenkin ja tilanteen käsitteleminen kokeneen ammattilaisen kanssa voi auttaa muutenkin voimaan paremmin.

Jos seksuaalinen haluttomuus vaivaa parisuhteessa ja kyseessä on jokin ohimenevä elämänvaihe (pienet lapset, stressaava työtilanne tms.), niin pidä huolta siitä, että keskusteluyhteys pysyy auki ja läheisyttä on. Jos läheisyys häviää, saattaa yhteys toiseen katketa. Aika auttaa lasten kasvaessa, mutta ei jos olet erkaantunut liian kauas kumppanistasi.

Jos seksuaalinen haluttomuus pohdituttaa, varaa aika seksuaalineuvontaan! Voit tulla yksin tai yhdessä.

Kirjoituksessa käytetty lähteenä mm. Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen kirjaa Seksuaaliterapia (PS-Kustannus 2016) sekä Dan Apterin, Leena Väisälän ja Kari Kaimolan (toim.) kirjaa Seksuaalisuus (Duodecim 2006).