Rehellisyyssopimus

Rehellisyyssopimus on yksi työkaluista, joilla voi opetella puhumaan suoraan. Kirjoitin postauksessani rehellisyydestä ja suoraan puhumisesta siitä, miten suoraan puhuminen voi parantaa läheisiä ihmissuhteita. Miten sitten opetella suoraa puhetta?

Rehellisyyssopimus on asia, jonka voi “solmia” yhdessä läheisen ihmisen kanssa. Rehellisyyssopimuksessa ideana on pyytää toista puhumaan niin rehellisesti kun hän pystyy / osaa, ja luvata vastineeksi olla itse rehellinen. Tavoitteena on luoda läheisiä ja avoimia ihmissuhteita, joissa toiseen pystyy luottamaan. On hyvin mahdollista, että ihmissuhteet ovat olleet reiluja jo ennen rehellisyyssopimusta, mutta sopimus tuo niihin ikään kuin uuden ulottuvuuden. Rehellisyyssopimus saattaa auttaa myös itseä siinä, että se on ikään kuin turvallinen selkänoja vaikeista asioista puhuttaessa. “Minun täytyy sanoa tämä tuolle toiselle kun näin yhdessä päätimme, ja tuo toinen ihminen kestää sanani”, vaikka vanhojen toimintatapojen perusteella jokin asia olisi jäänyt sanomatta.

Rehellisyyssopimus ei kuitenkaan oikeuta olemaan toiselle ilkeä ja rehellisyyssopimuksen solmiminen vaatiikin paljon tilannetajua. Esimerkiksi jos ystävä on saanut painoa, ei kannata paukauttaa “onpas susta tullut läski”, vaan enemmin ilmaista huolensa toisen elintavoista ja / tai tarveydentilasta sekä tarjoutua mukaan kävelyille tai muuhun liikuntaan.

Koska rehellisyyssopimuksesta puhuminen voi olla vaikeaa asettuneissa ihmissuhteissa, kannattaa siitä puhua ensin uusien tuttavuuksien kanssa. Uusien tuttujen kanssa ei ole muodostunut vielä vakiintuneita toimintatapoja, joita voi olla vaikea murtaa. Rehellisyyssopimuksesta on erityisesti hyötyä, jos käyttäytyy paljon sen mukaan, miten ajattelee toisten ajattelevan.