Rehellisyys ja omien resurssien arvioiminen

Rehellisyys-teeman käsittely jatkuu tässä bloggauksessa. Käsittelen aihetta, jota voi hyödyntää heti päivittäisessä elämässä: omat resurssit eli jaksaminen, aika ja rahat. Nämä asiat liittyvät rehellisyyteen; on vaikea arvioida paljonko resursseja tarvitsee jonkin asian tekemiseen jos ei ole rehellinen itselleen. Käsittelin itsepetosta aiemmassa bloggauksessani, ja itsepetosta on helppo harjoittaa esim. sen suhteen, paljonko rahaa käyttää kuukaudessa tai paljonko aika tarvitsee asioiden tekemiseen.

Moni toivoisi, että vuorokaudessa olisi enemmän tunteja. Kaikkien sellaisten asioiden tekeminen saattaa väsyttää joihin on lupautunut mukaan, olkoonkin että kyse olisi kivoista asioista. Omien resurssien aliarviointi voi johtaa myös siihen, että on myöhässä kaikkialta.  Jos usein tuntuu, että asioiden tekemiseen menee enemmän aikaa kuin mitä oli alun perin arvioinut, voi olla tarpeen pohtia sitä, miten omat resurssit käyttää. Resursseilla tarkoitetaan tässä yhteydessä omaa aikaa, energiaa ja rahaa sekä kaikkia muita asioita, mitä tarvitsee elämässään asioiden tekemiseen.

Oikea tarvittavien resurssien arviointi liittyy itsetuntemuksen paranemiseen. Kun oppii tuntemaan itseään, on itselleen myös rehellisempi ja tietää paremmin, paljonko aikaa ja energiaa tiettyjen asioiden tekemiseen tarvitaan. Itselleni resurssien arviointi on ollut haaste. Aliarvioin usein esimerkiksi sen, paljonko asioiden tekemiseen menee aikaa, ja sitten tulee kiire.

On paria asiaa, miten resursseja voi arvioida paremmin. Ensin kannattaa pohtia, onko itsellä realistinen käsitys siitä, mitä asioiden tekeminen vaatii. Esimerkiksi jos haluaa kokata appivanhemmilleen, laihtua tai saada opiskelut loppuun, on hyvä miettiä, onko täysin selvillä siitä, mitä projekti vaatii. Riittääkö aika ja onko projektin toteuttamiseen tarpeeksi rahaa? Usein asioita lykkää sen vuoksi, ettei ole täysin selvillä, mitä niiden suorittaminen oikein vaatii. Asioden suorittaminen on kuin peikko, joka pelottaa, mutta jonka ulkonäöstä ei ole täysin selvillä. Kun selvittää tarvittavat välineet ikkunanpesuun tai tutkinnosta puuttuvat kurssit, huomaa, ettei asioiden tekeminen niin paljon vaadikaan.

Kannattaa myös miettiä, onko projekti sellainen, että se on hyvä vain saada jotenkin läpi vai pitäisikö se suorittaa menestyksekkäästi. Esimerkiksi työn takia roikkumaan jääneiden opintojen kohdalla voi riittää, että suorittaa ne rimaa hipoen. Hyvät arvosanat saattavat vaatia sellaisen määrän työtä, että se ei ole vain mahdollista päivätyön ohella. Toisissa projekteissa on taas tärkeää tehdä asiat menestyksekkäästi sen sijaan, että vain saisi ne aikaiseksi. Esimerkiksi jos väitöskirjan tehtyään haluaa päästä tutkijaksi tiettyyn yliopistoon, on arvosanoilla paljonkin väliä. Toisaalta erittäin ylipainoiselle taas 10kg painonpudotus on parempi kuin ei laihtumista ollenkaan, vaikka 30kg olisikin ollut tavoitteena. Joten kannttaa olla armollinen itselleen ja hyväksyä se, että lopputulos ei aina ollut se aivan se mitä tavoitteli, mutta kuitenkin parempi kuin lähtötilanne, jossa mitään ei ollut tapahtunut.

Onko asiat aina pakko tehdä itse vai voisiko jotain “ulkoistaa”? Esimerkiksi jos keittiöön meneminen pelottaa, voi tärket ihmiset viedä ulos syömään. Jos laihdutusprojekti ei meinaa sujua, madaltaisiko personal trainer liikkumiskynnystä?

Kun asioiden tekemiseen on tarpeeksi resursseja, niistä nauttii sen sijaan että yrittäisi vaan kiireellä saada kaiken valmiiksi. Hyvä esimerkki on lomalle lähtö. Jos siihen valmistautuu ajoissa, lomalle lähdöstä nauttii. Jos taas pitää kiireessä pohtia vakuutuksia, matkalaukun sisältöä ja tehtävää matkakohteessa, voi kirota koko reissun ja näin kiva asia muuttuu negatiiviseksi. Riittävän ajan varaaminen on ilo myös lähipiirille, tapaamisiaä ystävien kanssa ei tarvitse perua kun oma aikataulu pysyy järjestyksessä.

 

Pohdittavaa

  • Oletko usein myöhässä?
  • Millaisina aikoina olet ollut stressantunut? Onko tilanteilla yhteistä nimittäjää?
  • Millainen arkipäivän aikataulusi on? Onko vuorokauden jokainen valveillaolotunti täytetty aktiviteeteilla vai onko spontaaneille ideoille tilaa?
  • Koetko, että sinun on vaikea pitää lupauksiasi?
  • Toivotko joskus, ettei sinun tarvitsisi tehdä jotain sovittuja asioita, kun aikataulusi on täynnä?

 

Treenattavaa

  • Seuraavan kerran, kun joku kysyy kauanko sinulla menee tiettyyn asiaan, lisää ainakin vartti alle tunnin kestäviin hommiin ja vähintään puoli tuntia asioihin, joiden ajattelet kestävän useamman tunnin. Tuntuivatko asiat helpommalle?
  • Jos aikataulusi on täyteen pakattu, jätä ainakin yksi ilta kahdessa viikossa täysin tyhjäksi. Kokeile tätä pari kuukautta. Tuntuiko erilaiselle?