Pitäisi. Ei pitäisi.

Pitäisi olla dynaaminen, innovatiivinen ja kansainvälinen. Pitäisi ehdottaa töissä joka viikko uutta, olla toimistol eka toimistol vika. Pitäisi downshiftata ja olla yhteisön tukipilari. Pitäisi tietää, mitä elämältään haluaa, valmistua kahdesta yliopistosta ja kerätä kymmenen vuoden työkokemus 30 ikävuoteen mennessä.

Ei pitäisi sairastaa tai hermostua excelille kun kyse on siitä ettei vain itse osaa. Ei pitäisi kiukutella työkaverille tai liiotella työhaastattelussa omaa osaamistaan.

Pitäisi harrastaa seksiä päivittäin, mieluiten useamman kerran päivässä. Pitäisi keekoilla seksikkäissä alusvaatteissa, opetella eksoottisia asentoja ja laueta heteroyhdynnässä yhtä aikaa kumppanin kanssa. Pitäisi hemmotella puolisoa ja keksiä aina jotain jännittävää. Pitäisi olla ihmissuhteissa aikuinen ja rakastaa uuden kumppanin ärsyttäviä lapsia kuin omiaan. Pitäisi suunnitella unelmien häät ja elää onnellisena saman kumppanin kanssa loppuelämä.

Ei pitäisi käyttää puuterinvärisiä mummokalsareita tai kulahtaneita, kaarituettomia rintaliivejä. Ei pitäisi olla mustasukkainen tai haaveilla naapurista, ystävästä tai työkaverista. Ei pitäisi alkaa olemaan sellaisen kanssa, joka nyt vain sattuu olemaan saatavilla. Ei pitäisi erota, ainakaan toistamiseen.

Pitäisi olla rakennekynnet ja ripsienpidennykset. Pitäisi olla viimeisen mallin mukaiset silmälasit ja pilke silmäkulmassa. Pitäisi föönata ja suoristaa tukka aamulla, meikata, ajaa parta ja käydä 4 viikon välein leikkauttamassa ja värjäyttämässä kuontalo uuteen tyyliin.

Pitäisi pysyä selvillä maailmanpolitiikasta, taiteesta ja kulttuurista sekä osata keskustella henkevästi. Pitäisi lukea Finlandia-palkinnon voittanut kirja, Dostojevskit ja Chomskyt. Pitäisi kuunnella klassista ja käydä teatterissa, oopperassa ja sinfoniaorkesterin konserteissa. Pitäisi katsoa Yle Teemaa.

Ei pitäisi selata puhelinta ravintolassa. Ei pitäisi kuunnella vuodesta toiseen samoja tuttuja artisteja tai pelkästään radio Novaa. Ei pitäisi seurata ainoastaan Big Brotheria tai muuta tositelevisiota.

Pitäisi uudistua, kasvaa ja henkistyä. Pitäisi harrastaa juoksua ja crossfitiä, joogaa ja jalkapalloa. Pitäisi seurata rasvaprosenttia ja treenata kuntosalilla monta kertaa viikossa. Pitäisi olla sikspack vyötäröllä ja kahvakuula kainalossa. Pitäisi twiitata ja tubettaa, kirjoittaa blogia ja tietää mikä on Ello. Pitäisi olla kepeän ironinen mutta silti kertoa elämän kipeistä kasvukohdista. Pitäisi kantaa laukut ja avata ovet ja olla itkemättä töissä, kun pomo haukkuu.

Ei pitäisi jämähtää vanhoihin ajatuksiin. Ei pitäisi harrastaa sohvalla makaaamista ja sipsien syömistä, omistaa kaljamahaa tai haista hielle. Ei pitäisi selata Facebookia yömyöhään tai käyttää kaikki vapaa-aika tietokonepeleihin.

Pitäisi säästää ja sijoittaa, omistaa asunto ja velaton Visa. Pitäisi olla harkitseva rahankäyttäjä ja ostaa vain laadukasta sekä kestävää. Pitäisi kiertää kirpputoreja ja putiikkeja, pukeutua uniikisti mutta silti käytännönläheisesti, seksikkäästi mutta asiallisesti. Pitäisi olla viimeisen päälle sliipattu puku ja kiillotetut kengät, lyhyt ja tiukka mutta ei liian lyhyt ja tiukka hame. Pitäisi silittää t-paidat ja kulkea 10-senttisissä koroissa. Pitäisi käyttää harjata hampaat kahdesti päivässä, käyttää hammaslankaa ja käydä säännöllisesti gynekologilla, mammografiassa ja papa-kokeessa.

Ei pitäisi shoppailla hetken mielijohteesta, vinguttaa luottokorttia tappiin tai tilata vaatteita säännöllisesti nettikaupoista pistämättä niitä ikinä päälle. Ei pitäisi kulkea kulahtaneissa verkkareissa, linttaan astutussa tennareissa tai crocseissa. Ei pitäisi olla liian avonaista kaula-aukkoa tai nyppyyntynyttä villapaitaa, tuulipukua tai kiireponnaria.

Pitäisi matkustaa trooppisissa maisemissa, sukeltaa, kiivetä ja tehdä kaikkea jännittävää Pitäisi matkustaa junan katolla, elää kuten paikalliset ja olla ikävöimättä kotiin. Pitäisi syödä katukeittiöstä ja  tehdä vapaaehtoistyötä orpokodissa. Pitäisi etsiä kuumimmat ravintolat ja juhlia festareilla aamuun näyttämättä pultsarilta. Pitäisi osallistua kaupunkitapahtumiin.

Ei pitäisi matkustaa vuosi toisensa jälkeen samaan all inclusive -hotelliin Kanarialla. Ei pitäisi ahdistua maailman epätasa-arvoisuudesta tai ostaa vesipulloja. Ei pitäisi haksahtaa katuhuijareihin tai ravintoloiden sisäänheittäjiin.

Pitäisi nauttia seurapeleistä. Ei pitäisi suuttua, kun häviää.
Pitäisi nauttia seurapeleistä. Ei pitäisi suuttua, kun häviää.

Pitäisi siivota ja uusia kodin kalustus muutaman vuoden välein, olla valkoinen kangassohva ja värikkäät sisustustyynyt, String-hyllykkö ja mustavalkoista. Pitäisi olla silitetyt verhot, pölyttömät sälekaihtimet ja sulatettu pakastin. Pitäisi pesettää auto säännöllisesti ja huolehtia määräaikaishuolloista. Pitäisi vaihtaa talvirenkaat ajoissa ja siivota vaatekappi sopivin välein.

Ei pitäisi olla iänikuista puunväristä Lundia-kirjahyllyä täytettynä ikivanhoilla Remeksillä ja tahmaisilla lastenkirjoilla. Ei pitäisi olla kulahtanutta sohvaa ja koiran pureskelemia sohvapöydänjaloja. Ei pitäisi olla muruja siellä, täällä ja tuolla, karkkipapereita, villakoiria, yksinäisiä sukkia ja puolitäysiä teekuppeja. Ei pitäisi ajaa katsastamattomalla autolla tai heittää pikaruokaroskia takapenkille.

Pitäisi olla hyvä ja kärsivällinen kasvattaja, lempeä mutta kuitenkin tiukka. Pitäisi kehittää kasvattavia leikkejä ja jaksaa juksutusta miljoonatta kertaa. Pitäisi antaa lasten leikkiä luonnossa ja raahautua pihalle vesisateessa. Pitäisi antaa lasten lutrata lätäköissä ja harrastaa koko perheen voimin.

Ei pitäisi istuttaa lapsia telkkarin ääressä kun äiti on vähän väsynyt ja räyhätä kun mukula tunkee ruokaa nenäänsä ilta toisensa jälkeen. Ei pitäisi antaa lasten syödä mitä sattuu ja milloin sattuu. Ei pitäisi käydä hoplopissa lasten juostessa yksikseen samalla kun itse lukee lehteä. Ei pitäisi lahjoa lapsia karkeilla käyttäytymään hyvin.

Pitäisi nukkua 8 tuntia yössä, herätä virkeänä ja olla torkuttamatta. Pitäisi syödä proteiineja ja hiilareita hyvässä suhteessa terveellisiä rasvoja unohtamatta. Pitäsi huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä. Pitäisi kokata kolmen ruokalajin illallisia ja kokeilla uutta. Pitäisi syödä luomumunia ja kauppahallista haettua grass-fed nautaa. Pitäisi nautiskella viinejä ja viskejä mutta olla päihtymättä.

Ei pitäisi napostella iltapäivällä suklaata. Ei pitäisi kitata kahvia kuppi toisensa jälkeen tai energiajuomia pullokaupalla. Ei pitäisi syödä eineksiä tai samoja, tuttuja ruokia. Ei pitäisi syödä tehotuotettua possua tai kassilohta. Ei pitäisi ryypätä tai raahata Virosta kärrykaupalla halpaa alkoholia. Ei pitäisi käydä ABC:llä äitienpäivälounaalla.

Pitäisi olla tasapainoinen, itselleen rehellinen ja hyväksyä elämä sellaisena kuin se on.

Ei pitäisi hakea huomiota, olla pienisieluinen tai katkera.

Uuvuttaako?