orgasmi

Orgasmi

Miten saada orgasmi?

 1. Tunne oma mielesi ja kehosi

  Tiedätkö, mitä haluat tehdä seksissä tai miten kehoasi tulee koskettaa? Orgasmin saaminen on usein varsinkin naisilla kiinni siitä, että ei joko tunne mitä haluaa tai uskalla kertoa sitä puolisolle.

 2. Orgasmi ei välttämättä tule yhdynnässä

  Orgasmin saaminen yhdynnässä voi olla vaikeaa, mutta se ei tee orgasmeista yhtään vähempiarvioisia. Orgasmit ovat siis täydellisen ihania vaikka ne piileskelisivätkin yhdynnän aikana.

 3. Ota lelut avuksi

  Orgasmin saaminen voi vaatia sitä, että otat lelut avuksi seksiin. Tämä on täysin normaalia eikä tee sinusta yhtään huonompaa ihmistä. Etsi ja kokeile erilaisia leluja – käytitpä niitä yksin tai kumppani(e)si kanssa.

 4. Uskalla luopua kontrollista

  Orgasmin saaminen voi vaatia sitä, että luovut ympäristösi jatkuvasta kontrolloinnista ja pystyt päästämään mielesi vapaaksi. Opettele siis keskittymään itseesi ja olemaan välittämättä ympäristöstäsi.

Toisille orgasmi on helppo ja itsestäänselvä asia, joka on ollut elämässä mukana jo pienestä asti. Toiset taas lähtevät aikuisena miettimään että mikä asia voisi olla sellainen, että se kiihottaisi orgasmiin asti. Käsittelen tässä kirjoituksessa erityisesti naisen orgasmivaikeuksia, sillä seksuaalineuvonnassa esille tulleiden kokemusten perusteella naisten on miehiä vaikeampaa saada orgasmi. Ei tietenkään koske jokaista naista – toisille orgasmi on paljon helpompi kuin toisille! Mutta jos orgasmia ei tunnu löytyvän, älä hätäile – orgasmi on suurella todennäköisyydellä löydettävissä.

Orgasmeja on hyvin erilaisia; toiset ovat hitaita, toiset nopeita, toiset vaimeita, toiset maanvyörymiä. Eri ihmisten kanssa orgasmi voi tuntua hyvinkin erilaiselta tai saman ihmisen kanssa eri kertoina erilaiselta. Yksin orgasmi voi joskus olla pikainen helpotus ja joskus taas pitkän nautiskelun tulos.

Orgasmin saaminen voi vaatia isompaa henkistä remonttia esimerkiksi myrkyllisen ihmissuhteen katkaisun tai hoitoon hakeutumisen syömishäiriön takia. Tai vaikka vain oman tilan ja ajan ottamisen opettelun. Ja siltikään orgasmi ei välttämättä ilmesty hetkessä. Erityisesti naisten orgasmittomuudessa on harvoin kyse fysiologisista seikoista vaan enemmänkin siitä, että tarvitsee opetella antamaan itselleen tila ja lupa orgasmiin.

Jos orgasmia ei ole kokenut, ei se välttämättä ilmesty elämään itsekseen. Ja taas vaikka orgasmeja olisi jo saanut, saattaa esimerkiksi stressi tai huono ihmissuhde viedä ne hetkellisesti mukanaan. Mutta onneksi orgasmin saamiseen liittyy monta asiaa, jolle voi itse tehdä paljon.

Lue orgasmien saamisesta ja sillan rakentamisesta omaan itseen.

Jos orgasmiongelmat pohdituttavat, kannattaa lähteä liikenteeseen siitä, että pohtii, mikä orgasmien puuttumisen voisi aiheuttaa. Orgasmiin vaikuttavat monet eri tekijät, esimerkiksi:
– Stressi
– Kehon vapautuneisuus
– Oman kehon ja mielen tunteminen
– Vastuun ottaminen omasta orgasmista
– Orgasmin näyttelemisen unohtaminen
– Seksin näkeminen muunakin kuin pelkkänä yhdyntänä
– Käytetty lääkitys
– Alkoholin ja muiden päihteiden käyttö
– Kontrollin menettämisen pelko
– Oman tilan vaatiminen

Ei ole olemassa hyviä tai huonoja orgasmia. Naisen klitoriksesta on näkyvissä vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa klitoriksen kudoksesta sijaitsee ihon alla “piilossa”. Jako klitoris- ja emätinorgasmeihin on turha ja vanhentunut – lantionpohjalihakset työskentelevät yhdessä. Siksi lantionpohjalihasten harjoittaminen on todella tärkeää. Toki orgasmin voi saada koskettelemalla kehoa eri kohdista, ja orgasmi voi myös olla eri tuntuinen jos sen saa hyväilemällä klitorista, emätintä tai peräaukkoa sisältäpäin.

Googlettamalla löytyy paljon erilaisia lantionpohjalihasten supistus- ja rentoutusharjoituksia. Niitä voi tehdä missä ja milloin vaan: ruuhkabussissa, työpalaverissa, luennolla tai harrastuksissa.

Stressi orgasmin vihollisena

Stressaantuneena orgasmin saaminen voi olla vaikeaa. Streessaantuneena keho erittää kortisolia, joka voi estää orgasmin saamisen. Orgasmi voi karata jos töissä on kiire, lapset vaativat huomiota, sukulaisten sairastelu vie voimat.

Joskus parisuhteeseen syntyy paha kierre eriparisista seksihaluista. Toinen haluaa seksiä, tekee aloitteen, ei saa vastinetta, pettyy, muuttuu kärjekkääksi. Toista taas ahdistaa se, että pitäisi jatkuvasti tehdä aloitteita tai ainakin vastata toisen aloitteisiin, vaikka seksi ei huvita yhtään kun elämässä on paljon muutakin.

Stressi aiheuttaa orgasmien piiloutumista ja seksuaalista haluttomuutta. Seksuaalinen haluttomuus -aiheesta voit lukea lisää tästä kirjoituksesta.

Orgasmit rakastavat vapautunutta kehoa

Orgasmi vaatii vapautumista ympäristön paineista. Jos koko ajan miettii että miltä keho näyttää, kuulostaa tai tuoksuu, voi orgasmin saamiseen olla vaikea keskittyä. Mitä enemmän hyväksyy oman olemuksensa, sitä helpompaa orgasmin saavuttaminen voi olla. Mutta valitettavasti vaan kehon hyväksyminen voi olla elämänmittainen retki. Toisaalta jokainen uusi päivä on mahdollisuus lähestyä omaa kehoa lempeämmin ja armollisemmin.

Itsetyydytys onkin erittäin hyvä hetki helliä kehoaan ja pyrkiä hyväksymään sen sellaisena kuin on – onhan meillä jokaisella vain yksi keho joka tulee liikkumaan kanssamme tästä iäisyyteen.

Tiedätkö, mikä sinusta tuntuu hyvältä? Ja osaatko kertoa sen kumppanillesi?

Orgasmi vaatii sen ymmärrystä, että mikä tuntuu itsestä hyvältä. Kun tietää, millainen lähestymistapa kiihottaa, voi sen tehdä itse ja kertoa myös mahdolliselle kumppanille. Tärkeää on myös ymmärtää, millaiset fantasiat saavat kehon ja mielen sykkimään. Siksi omille fantasioille kannattaa antaa lupa – ja myös tajuta se, että kaikkia mielihaluja ei edes tarvitse toteuttaa käytännössä.

Väkivaltaisen tai muuten kaltoinkohdellun elämän eläneiden voi olla vaikea edes tunnistaa, mitä itse haluaa. Jos oma keho on ollut aina muiden mielitekojen kohteena, voi oman kehon tuntemuksia olla vaikea kuulostella. Jos olet kokenut tällaista mutta et ole vielä terapian piirissä, suosittelen ehdottomasti hakeutumaan terapiaan. Sinulla on oikeus päättää itse omat rajasi – terapia voi auttaa paljon näiden rajojen määrittelyssä.

Omien rajojen määrittäminen auttaa paljon orgasmin saamisessa – kun tiedät, missä rajasi menevät, voit kumppanisi kanssa leikkiä niillä sovittujen pelisääntöjen puitteissa.

Seksuaaliterapia voi auttaa sinua ymmärtämään, millaista seksiä haluat ja miten voit kommunikoida aiheesta kumppanillesi.

Sinun orgasmisi ei ole kenenkään muun vastuulla

Et voi olettaa, että toinen hankkii sinulle orgasmin – varsinkaan, jos et ole kertonut hänelle, mistä pidät. Orgasmin saaminen on omalla vastuulla. Toki se, että toinen saa sen sinussa aikaiseksi, on ihanaa. Mutta jos oletat, että sinun orgasmisi ovat vain seksikumppanisi aikaansaannosta, jää sinulta paljon hauskaa kokematta.

Jos taas saat orgasmeja yksin nautiskellessasi mutta kumppanin kanssa ne jäävät tulematta, ei huolta! Sinussa ei ole mitään vikaa, jos orgasmisi sattuvat olemaan ujonpuoleisia. Voit kokeilla kumppanisi kanssa sitäkin, että hyväilet itseäsi ja hän vain on vieressäsi. Keskeistä hyvässä seksielämässä on niinkin tylsä asia kuin kommunikaatio. Kun pystyy kertomaan kumppanilleen avoimesti haluistaan ja toiveistaan, on helpompi miettiä yhdessä miten ne olisi kiva toteuttaa. Eikä kaikkia fantasioita toki tarvitse kertoa – ne voi pitää omassa päässään ja helliä niillä itseään.

Jos sinulla ei taas ole kumppania, on sinulla erinomainen aika tutkia itseäsi ja mielihalujasi. Ketä himoitset ja miksi? Miten voisit toteuttaa fantasioitasi?

Orgasmin näytteleminen on turhaa

Moni nainen on näytellyt eli feikannut elämässään orgasmeja, koska ei halua tuottaa pettymystä kumppanilleen. Orgasmien feikkaaminen on myös tie siihen, että orgasmin saamiseen liittyvää tietä ei välttämättä tule koskaan kuljettua. Orgasmin näytteleminen voi olla näennäisen helppo tapa lopettaa yhdyntä: “tulin jo, en tarvitse enää”. Tällöin kuitenkin sulkee tien siltä, että tulisi oikeasti selvitettyä se, mitkä keinot tuovat oikean orgasmin.

Entä sitten, jos ihmissuhteessa on ajautunut orgasmin näyttelemisen kierteeseen? Ei oikeastaan ole muuta tietä kuin avoin keskustelu, jos haluaa olla toiselle rehellinen. Kaikki ihmissuhteet eivät valitettavasti kestä tätä. Pariterapia seksuaalineuvojalla tai -terapeutilla voi olla tarpeen, jotta asiasta tulee puhuttua läpikotaisesti.

Jos yhdyntä alkaa maistua puulle, voi toiselle hyvin kertoa että haluais koittaa jotain muutakin. Joko vaihtaa asentoa tai sitten siirtyä yhdynnästä muuhun toimintaan. Mikäli kumppanisi saa sinut jollain tavoin häpeämään omaa orgasmittomuuttasi, kannattaa asia nostaa puheeksi. Orgasmittomuudessa ei ole mitään hävettävää. Orgasmisi ovat sinun ja vain sinun, eivätkä mikään palkinto kumppanillesi. Pohdituttaako orgasmi kumppanin egoprojektina? Lue lisää.

Seksi on muutakin kuin yhdyntä

Seksi ei ole sama kuin yhdyntä. Yhdyntä on seksiä, mutta kaikki seksi ei ole vain yhdyntää. Jos vaikka kärsit vulvodyniasta, voi olla, että yhdyntä ei ole lainkaan mahdollista. Mutta ei se silti tarkoita, että joutuisit luopumaan seksielämästä! Kannattaa siis tunnistaa omat seksiä koskevat oletuksensa ja vapauttaa oma mielensä kokeilemaan kaikkea hauskaa yksin ja kumppani(e)n kanssa.

Vulvodynian lisäksi monet muut kehon sairaudet voivat vaikuttaa seksielämään. Esimerkiksi lantionalueen kiputilat tai jatkuvat hiiva- tai virtsatietulehdukset voivat vaikuttaa siihen, että lantion alueelle ei halua koskea millään tavalla. Lantion alueen hyvinvointi on erittäin tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta, joten ajoissa lääkäriin hakeutuminen edesauttaa myös orgasmien saamista.

Lantionpohjalihasten tunnistaminen voi myös olla avain orgasmilukkoon. Lantionpohjalihasten treenaamisen lisäksi tärkeää on myös oppia rentouttamaan ne – vaihtelemalla jännitystä ja rentoutusta voi vaikuttaa orgasmin voimakkuuteen ja kestoon. Jos lantionpohjalihakset ovat liian jännittyneet, voi orgasmi jäädä välistä.

Pornossa nainen saa usein voihkivan orgasmin pitkän jyystön jälkeen. Tosielämässä orgasmi voi kuitenkin löytää tiensä hyvin erilaisessa tilanteessa: suuseksissä, itse hyväilemällä, toisen sormin. Orgasmien eriaikaisuus kumppanin kanssa ei ole mikään häpeä ja yhtäaikainen orgasmi ei ole mikään kruunu, jota ilman seksi jäisi vajaaksi. Siksi orgasmin oikean- tai vääränlaisuuteen liittyvät asiat kannattaa unohtaa ja nauttia vaan erilaisista orgasmeista eri tilanteissa.

Lue lisää aiheesta seksi on muutakin kuin yhdyntä.

Lääkkeet orgasmin piilottajana

Jotkin lääkkeet saattavat vaikuttaa siihen, että orgasmi häviää hetkellisesti. Aiheesta kannattaa ehdottomasti jutella lääkärin kanssa, jos se yhtään mietityttää!

Alkoholi ja muu päihteiden käyttö

Alkoholi ja muut päihteet saattavat piilottaa orgasmin välillisesti tai pidemmäksi ajaksi. Alkoholi vaikuttaa hormonitoimintaan ja esimerkiksi humalassa orgasmin saaminen voi olla vaikeaa tai täysin mahdotonta. Pidempiaikainen alkoholin ja/tai päihteiden käyttö voi aiheuttaa myös seksuaalista haluttomuutta.

Jos oma päihteidenkäyttö pohdituttaa, tee Päihdelinkin testi alkoholiin tai muihin päihteisiin liittyen. Voit tehdä testin myös läheisesi puolesta jos epäilet hänen liikakäyttöään.

Kontrollin menettämisen pelko

Orgasmi vaatii kontrolloinnista luopumista sekä luottamista omaan kehoon ja partneriin. Orgasmi vaatii sen hyväksymistä, että mikään ei ole ikinä täydellistä ja esimerkiksi kotona voi ihan hyvin olla (edes vähän) sotkuista, jotta petipuuhiin voi ryhtyä.

Siksi orgasmi saattaakin piileskellä esimerkiksi silloin, jos parisuhteessa on jotain ongelmia tai kumppani käyttää esimerkiksi liikaa alkoholia.

Oman tilan vaatiminen

Orgasmi tarvitsee kykyä vaatia omaa tilaa ja aikaa. Jos harrastaa vain sellaista seksiä kuin mitä kumppani haluaa, ei orgasmi välttämättä ilmaannu. Orgasmi vaatii luottamusta siihen, että sinullakin on oikeus hetkellisesti keskittyä vain ja ainoastaan omaan nautintoosi.

Askeleet orgasmin saamiseen

 • Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty. Mutta jokainen päivä kun rakastat kehoasi enemmän olet lähempänä orgasmia.
 • Tutustu fantasioihisi. Mitä haluat – sinun ei välttämättä tarvitse muuta kuin pohtia asiaa omassa päässäsi.
 • Tutustu kehoosi. Mistä kohtaa kosketus tuntuu hyvältä, mistä ei?
 • Jos sinulla on kumppania, kerro hänelle, mistä pidät. Jos kertominen on vaikeaa, näytä.
 • Luota siihen, että voit seksissä ottaa oman tilan ja ajan.
 • Orgasmin saaminen ei ole mikään välttämättömyys. On myös hyvää seksiä ilman orgasmia, sillä seksi on niin paljon muutakin kuin orgasmeja: läheisyyttä, yhteyttä, hauskaa, valtaleikkiä – miten sinä nyt omassa tilanteessasi päätätkin.

Orgasmi ja kirjallisuus

Marja Kihlstörmin Iso O -kirja sekä harjoituskirja ovat erittäin hyvää luettavaa orgasmista kiinnostuneille.