Onko väärin pitää 50 Shadesista?

50 Shades -kirjatrilogiasta on kohistu jo monta vuotta, mutta nyt se on saatu myös valkokankaalle. Jos joku blogin lukijoista on välttynyt tietämästä, mistä on kyse, niin summaan lyhyesti: harlekiinityyliin kirjoitettu ja keittiöpsykologialla kuorrutettu Twilightin fan fiction, joka on heittäytynyt tuhmaksi. Ja tuhmuushan se käy kaupaksi – kolme 50 Shades -kirjaa ovat myyneet yhteensä jo yli 100 miljoonaa kappaletta!

50 Shades sopii kielensä puolesta takan sytykkeeksi.
50 Shades sopii kielensä puolesta takan sytykkeeksi.

Bdsm-kulissin sisällä on kuitenkin hyvin konservatiivinen arvomaailma: hyvännäköiset (+laihat), valkoiset ja heterot päähenkilöt ovat monogamisessa suhteessa, jonka alku on suoraan kuin Disneyn saduista jossa prinssi matkustaa hienolla autollaan prinsessan luokse. Tietysti mukana on historian traumoja jotka saavat päähenkilömiehen käyttäytymään tietyllä tavalla sekä hiukan avuton päähenkilönainen, joka ei ymmärrä olevansa kaunis. Ja tämä kaikki kirjoitettuna kielellä, joka saa viimeistään toisessa osassa lukijaa toivomaan omistavansa takan, sillä hyvän tekstin rakastajalle paperiniteen sivuilla on parempaa käyttöä sytykkeenä kuin kirjana.

Lisäksi kirjassa on bdsm-skenen kannalta ongelmia. Ollaan tuhmia, joo, mutta kirja yrittää kuvata tiettyjä asioita tavoittamatta niiden oikeaa ydintä. Ammattidomina Margared Corvid kirjoittaa aiheesta Guardianin mielipidepalstalla. Hän kommentoi, että 50 Shadesista puuttuu ilo ja sen tilalla on pakonomaisuus. Päähenkilö haluaa alistaa eikä kuuntele toista ja suhde ei vaikuta muutenkaan kovin tasapainoiselle.

No niin, onko sinulla fiilis että paska kirja, unohtukoon historiaan? Tai luettuasi kirjan häpesit, että kiihotuit siitä? Ja miksi h*tissä kommentoin kirjaa tällaisessa itsetuntemusta ja itsensä ja toisten kunnioittamista kannattavassa blogissa?

Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen; 50 Shades on tietyssä suhteessa tienraivaaja. Margarad Corvid laskee kirjan ansioksi sen, että ihmiset voivat ylipäätään löytää itselleen sopivia fantasioita. Kirja myös ehkä tasaa tietä vähän laadukkaammille teoksille. Ennustan, että olemme nähneet bdsm-henkisistä kirjoista vasta jäävuoren huipun.

Mutta onko väärin haluta asioita, joita vastaan naiset (ja miehet) ovat taistelleet vuosisatoja? Ihmisten fantasiat nyt vaan sattuvat kukkimaan kaikenlaisissa “poliittisesti epäkorrekteissa” aiheissa ja valta lienee niistä yksi suosituimpia. Eikä fantasia liity mitenkään haluun tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti makuuhuoneen ulkopuolella. Mielenkiintoisia näkökulmia löytyy Suvi Aholan ja Anna-Stina Nykänsen kommentaarista Hesarin artikkelissa. Nykänen kommentoi hyvin, että jos vertailukohdaksi otetaan romanttinen viihde, on sekin arki aika kaukana realismista. 50 Shadesissa on kuitenkin kyse “vain” seksuaalifantasiasta eikä mistään pamfletista, jossa kuvataan miten tasa-arvoisen ihmissuhteen pitäisi toimia.

Kirjoitin aiemmin siitä, että mitä seksiin tulee, täysipäiset aikuiset päättäkööt keskenään, mitä puuhaavat. Lisäksi fantasioissa voi haaveilla juuri siitä, mistä tahtoo. Sama koskee 50 Shadesia – jos kirja (/leffa) sai kuumaksi, unohda häpeä ja nauti siitä, ja etsi netistä lisää laadukkaampaa luettavaa samasta aihepiiristä. Kirjojen / tarinoiden lukeminen on luomupornoa – ketään ei hyväksikäytetä tarinaa kirjoitettaessa (ellei kirjailija ole tehnyt riistävää kustannussopimusta kustantamon kanssa, mutta silloin on kyse eri asiasta). Koska päähenkilön saa muokata haluamansa näköiseksi, ruma vastanäyttelijä ei saa fiilistä laskemaan.

Jos sinun tekee mieli kokeilla kirjassa kuvattuja asioita, puhu rohkeasti niistä kumppan(e)illesi ja tutkimusmatkailkaa yhdessä. Muista, että voit aina sanoa ei. Oikeissa kinkysuhteissa edetään aina heikommassa asemassa olevan osapuolen rajojen mukaan (toisin kuin 50 Shadesissa), joten voit aina keskeyttää tilanteen, jos jokin uusi asia ei tunnukaan mukavalle.

Älä myöskään koskaan anna toisen kohdella itseäsi huonosti bdsm-skenen tai -suhteen varjolla. Seksuaalinen hyväksikäyttö, mustasukkaisuus ja henkinen väkivalta eivät kuulu terveeseen suhteeseen, oli siinä bdsm-elementti tai ei.

Tasa-arvoinen ihmissuhde kestää hyvin vallalla leikkimistä. Koska aikuisten leikkimisestähän tässä kaikessa on kyse. Ei se kaikkia napostele, mutta jos se iski sinuun, anna palaa.