NLP – miten mallintaa huippuosaajien mieltä?

NLP auttaa itsetuntemuksen kehittämisessä.
Ketä sinä seuraat?

Opiskelen tällä hetkellä Digivallankumouksen verkkokurssilla e-kirjan kirjoittamista. Kurssi on erinomainen: innostava ja luennoitsija Pekka Mattila osaa asiansa. Yhdellä luennolla Pekka Mattila mainitsi NLP:n asioiden opiskelun tehostamisen metodina ja metodi jäi pohdituttamaan. Uusien asioiden oppiminen on kivaa, mutta olisiko tapaa, jolla sen voisi tehdä vielä tehokkaammin? Googlettelin hetken ja lopulta päädyin NLP Akatemian Ilkka Rajalan pitämälle esittelyluennolle.

NLP (neuro-linguistic programming eli neurolingvistinen ohjelmointi) on tapa tutkia ihmisen subjektiivista kokemusta. Ideana on mallintaa sitä, kun joku osaa tehdä jotain tosi hyvin. Mistä osasista huippuosaaminen koostuu? Monesti ajatellaan, että menestyminen esimerkiksi urheilussa edellyttää lahjakkuutta, mutta oikeat harjoittelumetodit ovat myös vähintään yhtä tärkeitä. Esimerkiksi jos haluaa paremmaksi urheilijaksi, voi tutkia, miten olympiavoittaja harjoittelee. Millaisia treenejä hän tekee ja kuinka usein? Mitä hän syö? Miten hän lepää? NLP toimii samoin, mutta pään sisäisesti. Eli jos yrityspäättäjää kehutaan, että hän on hyvä ihmisjohtaja, koitetaan mallintaa sitä, miten hän toimii. Miten hän kommunikoi alaistensa kanssa tai ylipäänsä kohtelee ihmisiä? Mitä hän ylipäätään ajattelee maailmasta? Millaisista osasista hänen päivänsä koostuvat? Mitkä ovat hänen arvonsa ja tavoitteensa?

NLP:ssä on kyse siis perusperiaatteiltaan hyvin yksinkertaisista asioista. NLP lähtee siitä, että omaa mieltään ja tottumuksiaan voi muuttaa ja tämän muutoksen voi nähdä arkielämässään. Ei tarvitse olla huippujohtaja tai mm-voittaja, jotta metodeja voi hyödyntää, vaikka aluksi menestyviä ihmisiä tutkitaankin. Tämän myötä opetellaan erilaisia metodeja, jotta opittaisiin asioita paremmin. Tässä käytetään apuna usein sitä, että muistettavat asiat kiinnittyvät usein kuvaan tai ääneen. Ajattele jotain tapahtumaa menneisyydestäsi. Itselläni tulee ainakin mieleen heti, miltä tapahtumien aikaan näytti. Oltiinko ulkona vai sisällä, kesällä vai talvella, ketä oli paikalla, millaiset olivat värit jne.

Hämmästyttävä muisti

Jos joku luettelee sinulle 20 asiaa, kuinka monta muistat niistä hetken kuluttua? Jos on erittäin hyvä muisti, voi muistaa kaikki ilman mitään menetelmiä. Mutta ttse sanoisin, että muistaisin maksimissaan 12-13. Olisiko kiva muistaa ne kaikki? Tämä onnistuu helposti hyödyntämällä NLP:n metodeja. Voit kokeilla helposti kotona vaikka seuraava, itseäni hämmästyttänyttä harjoitusta. Ilkka Rajala kutsui tätä muistipalatsiksi, Wikipedia tuntee se nimellä Paikkamenetelmä.

Muistan oman listani edelleen hyvin kirkkaasti, vaikka kuulin 20 sanan listan eilen kerran! Kristalli, bussi, televisio, munkki, onki, tyyny, maali, aita, kuokka, pumpuli, tukka, burrito, norsu, laatikko, pähkinä, propelli, kukka, laskuvarjo, pumppu sekä suitsuke. Eli ei juurikaan yhteisiä nimittäjiä ja muistan ne nimen omaan luetellussa järjestyksessä.

Miten metodi sitten toimii? Muistipalatsissa kuljetaan jonkin tilan läpi, ja asioita liitetään tilassa oleviin huoneisiin. Tila voi olla oma koti, työpaikka tai mikä tahansa. Jos opettelee 20 sanan listan ja kotona ei ole tarpeeksi huoneita (harva meistä asuu missään palatsissa…), voi liittää useita tiloja toisiinsa, tai ottaa pihan, parvekkeen, lähipolun tms. mukaan. Itse käytin työpaikkaa. Kuvittelin ensin työpaikan ala-aulaan astuessani kattoon ylisuuren kristallilampun, jonka ohi astuin pieniä leikkibusseja täynnä olevaan hissiin. Hissin ovien auettua kerroksessamme oli ylisuuri tv, jossa pauhasi jalkapallo. Kurkkasin ensimmäiseen neukkariin, pöydällä istui kollegani Buddha-henkisesti ilman paitaa lootusasennossa meditoimassa. Viereisessä siivouskomerossa oli joku ongella lavuaarissa ja seuraavassa kohteessa, miesten vessassa nukkui kollegani sikeästi pitkän työpäivän jälkeen. Näin kävelin tilaa pitkin ja löysin aina jotain kummallista kuin unessa. Metodissa kehotetaan liioittelemaan muistettavia asioita, ylisuurina, pienenpieninä tai jotenkin omituisina ne jäävät helpommin mieleen.

Kirjoitin oman sisäisen kriitikon vaientamisesta aiemmin. NLP:tä voi hyödyntää myös tällaisessa. Voi kuvitella omaan mieleensä äänenvoimakkuuden säädön, jota voi sitten kääntää pikkuhiljaa pienemmälle ja pienemmälle. Tai jos näkee kriitikon mielikuvana jonkun hahmon muodossa, voi tämän hahmon kuvitella mahdollisimman pieneksi. NLP:n avulla voikin käsitellä hyvin erilaisia tilanteita. Voi hauskuuttaa ihmisiä bileissä supermuistilla, opetella hahmottamaan sitä, millaisilla keinoilla meihin vaikutetaan tai hoitaa elämänsä syviä haavoja metodien avulla, opetella unohtamaan kivuliaita muistoja. Tasoja riittää, samalla oppii myös sitä, millaisilla keinoilla itseen vaikutetaan.

Miten tutustua aiheeseen paremmin? 

NLP:tä kohtaan on kohdistettu myös kritiikkiä. NLP:tä käsittelevä Wikipedia-artikkeli valottaa kritiikkiä, joka kohdistuu pääasiassa ajatukseen NLP:stä omana tieteenalanaan. Itselleni on sama, onko kyseessä psykologian sovellus vai oma tieteenalansa, kunhan sen metodit toimivat. Mielestäni NLP sopiikin hyvin itsetuntemuksen parantamisen kaveriksi. Jos asia jäi kiinnostamaan, kannattaa tutkia aihetta itse ja mennä tutustumisiltaan. Niitä järjestää moni taho maksuttomasti ympäri Suomea. Jos NLP:stä kiinnostuu syvemmin, kannattaa kysellä kouluttajan referenssejä ja menestystarinoita ennen koulutukseen sitoutumista. Koska olemme yksilöinä ihmisiä, niin kemiat toimivat paremmin yhden kouluttajan kanssa kuin toisen.

Lisäksi NLP on paitsi kokoelma erilaisia metodeja, niin jenkeistä lähtöisin oleva erittäin kaupallinen tieteen ala, jossa bisnes pyörii ja kurssit ovat aika iso taloudellinen satsaus. Tämän vuoksi myös koulutuksen myyjän vaikuttamismetodeja kannattaa tarkastella kriittisesti. Esimerkiksi: onko kurssilla rahat takaisin -takuu, jos koulutuksesta ei pidäkään tai se ei anna itselle mitään? Toisaalta onnistunut koulutus voi avata aivan uudenlaisia näkökulmia elämään. Siksi sen hyötyjä ja itseltä vaadittuja satsauksia kannattaa harkita aivan kuin minkä tahansa muun investoinnin. Itseäni NLP jäi ainakin kiehtomaan. Tosin olen nyt oppinut sen, että hoidan yhden kurssin kerrallaan loppuun ettei päivissä ole liikaa tekemistä, mutta ehkä ensi vuonna…;)

Kerro kommenteissa, jos kokeilit muistitemppua tai olet opiskellut NLP:tä. Miten se on sinuun vaikuttanut?