Neuvottelutaito – rauhallisen arjen tärkein apuri

Haluaisitko, että elämässäsi olisi vähemmän riitoja? Kaipaisitko palkankorotusta? Haluaisitko saada tahtosi läpi?

Yksi tärkeimmistä taidoista mitä olen aikuisiällä oppinut on neuvottelutaito. Se auttaa niin arjen tohinassa kuin vaikeissakin tilanteissa. Neuvottelutaidon avulla pystyn sekä ilmaisemaan oman kantani rauhallisesti että sovittelemaan sen toisen haluihin. Ei lopputulos ole aina se mitä haluan, mutta ainakin riitoja se vähentää.

Jotta pystyisi neuvottelemaan yhtään mistään, tulee sinun ensin tehdä itsellesi selväksi, että mitä haluat ja miksi. Näin pystyt ymmärtämään, kuinka tärkeä asia on sinulle. Kuinka paljon olen valmis vääntämään? On asioita, joissa kannattaa antaa enemmän periksi ja on asioita, joissa kannattaa kääntyä toisen kannalle. Neuvotellessa voi käydä myös niin, että löytyy jokin täysin uusi suunta, jota kumpikaan osapuoli ei ole tullut ajatelleeksi.

On myös hyvä ymmärtää, mitä toinen osapuoli tilanteesta haluaa. Lisäksi molempien kannat tulee sanoa ääneen.

Liian usein arjen tuoksinnassa tulee unohdettua omien ajatusten sanoiksi pukeminen ja ärsyynnyttyä siitä, kun toinen ei ole ajatustenlukija.

Parasta olisi, jos kantojen ilmaisun voisi tehdä neutraalisti ja syyttelemättä. Usein keskustelussa raivo häviääkin, kun kokee itsensä ymmärretyksi. Itse ainakin kiihdyn helposti silloin, kun koen, ettei minua ymmärretä. Väärinymmärrykset ovatkin varmasti yksi isoimmista riitojen aiheista parisuhteissa. Kun ajatuksensa pukee ääneen – myös halujen taustalla olevat motiivit – väärinymmärrysten määrä vähenee. Tätä ei voi tehdä, jos ei itse tiedä, miksi haluaa sitä mitä haluaa.

Todella simppeli kaava erilaisssa tilanteissa toimimiseen

  1. Kerro oma mielipiteesi (eli mitä haluat ja miksi – miksi on tärkeää, toinen ymmärtää paremmin.
  2. Kysy toisen mielipidettä.
    (Tämä voidaan tehdä myös niin, että ensin kysyt toisen mielipidettä ja sitten kerrot omasi.)
  3. Tee yhteenveto: “Minä haluan näin ja sinä haluat näin.”
  4. Hae molemmille sopivaa ratkaisua toteamalla esimerkiksi “Miten me ratkaistaisiin yhdessä tämä tilanne?”

Yksi neuvottelutaidon tärkeimpiä osasia on kuuntelu. Ilman kuuntelua et voi ymmärtää, mitä toinen haluaa. On tärkeää kuulla paitsi sanat, myös ymmärtää ne. On myös elintärkeää ettei tilannetta ylianalysoi, mutta kannattaa silti miettiä, mitä toisen sanojen taustalla on ja mitä hän niillä oikeasti tarkoittaa.

Neuvottelutaito auttaa
Neuvottelutaito auttaa sovittamaan yhteen vaikkapa toiveet lomavietosta ilman, että asiasta tarvitsee riidellä. 

Itse olen oppinut neuvottelutaitoa sekä kirjoista lukemalla että hiukan yllättävän työn kautta mystery shopping -hommissa. Mystery shoppingissa toimitaan koeostajana jonkin etukäteen määrätyn käsikirjoituksen mukaan. Toimeksiantaja on yritys, joka haluaa varmistua tasalaatuisesta palvelusta tai kilpailijoiden tavasta toimia. Esiinnytään vaikka perheenäitinä ja seurataan, miten myyjä tai muu asiakaspalveluhenkilö vie tilannetta eteenpäin. Jälkeenpäin tapahtuma analysoidaan ja pohditaan, miten toiminta olisi voinut olla tehokkaampaa, ystävällisempää tai myyvempää. Tällainen työ – keskustelujen ja tilanteiden analysoiminen – opetti muun muassa viemään keskusteluja eteenpäin esimerkiksi yllä mainitun yhteenvedon avulla.

Luin äskettäin myös todella erinomaisen kirjan, jota suosittelen kaikille. Adele Faberin ja Elainen Mazlishin How to Talk So Kids Will Listen and Listen So Kids Will Talk  avarsi näkökulmaani erilaisiin keskustelutapohin. Kirja sopii paitsi lasten kanssa oleville, niin auttaa myös keskusteluihin aikuisten kanssa. Siinä käsitellään erilaisia tapoja ratkoa konfliktitilanteita ja kirja ansaitsisi täysin oman bloggauksensa.

Neuvottelutaidon oppiminen ja hiominen on elämänmittainen projekti ja yllä kuvattu toimintamalli on hyvin karkea yleistys siitä, miten toimia. Sillä pääsee kuitenkin helposti alkuun. Lisäksi ylläoleva malli saattaa yksinkertaisuudessaan johtaa tuntikausien hedelmälliseen keskusteluun vaikka vain vaiheiden 1 ja 2 osalta.

Olisiko ensi vuosi rakentavamman keskustelun ja selkeämmän omien mielipiteiden sekä kuuntelemisen vuosi?