Miten helpottaa elämää?

Stressaako elämä tai tuntuuko muuten ahdistavalle? Joskus voi olla kyse siitä, että kokee, että revitään joka suuntaan. Ja kaiken lisäksi pitäisi tehdä vielä asioita x, y ja z. Saatat kokea ettei sinulla ole lainkaan aikaa tärkeisiin asioihin, mutta huomaamatta vuorokaudessasi on kuitenkin useampi aikavaras.

Ja jotta pohdinta ei jäisi pelkäksi iltapäivälehtitasoiseksi “10 vinkkiä elämän parannukseen”-jutuksi, kytketään asia laajempaan itsetutkiskeluun. Millaisiin asioihin käytät aikaasi? Ja ketä varten niitä teet, itseäsi vai vain siksi, että olet oppinut, että “hyvän ihmisen” pitää toimia näin? Kokosin yhteen joukon asioita, joiden uudelleen pohdinta saattaa tuottaa elämään yllättävän helposti lisäaikaa.

1. Siivoaminen vie yllättävän paljon aikaa. Jos imuroi useamman kerran viikossa, uppoaa siihen kämpän koosta riippuen tunti-pari viikossa. Entä jos imuroisikin kerran viikossa, tai jopa kerran kahdessa viikossa? Tietysti kämpän siisteys riippuu paljon siitä, onko lapsia, lemmikkejä tai jostain muusta syystä sisään kantautuvaa likaa. Sama koskee pyykinpesua. Jos vaatteet pesee yhden käyttökerran jälkeen, kertyy viikossa pyykkiä huikea vuori. Mutta tarvitseeko esimerkiksi farkkuja tai t-paitoja (jotka eivät haise hielle) pestä kertakäytön jälkeen?

Kun et pyyhällä 24/7 pää kolmantena jalkana paikasta toiseen, ehdit huomata myös luonnon kauneuden.
Kun et pyyhällä 24/7 pää kolmantena jalkana paikasta toiseen, ehdit huomata myös luonnon kauneuden.

Tietysti tällainen saattaa tuntua epähygieniselle tai siisteystason alentaminen muuten mahdottomalle. Mutta jos nykytilanteessa ahdistaa jokin, kannattaa tilannetta miettiä eri kantilta. Ihmiset elävät yllättävän törkyisissäkin kämpissä ihan tyytyväisenä – enkä tässä ole edes promoamassa mitään supertörkyistä elämää. Vaan pientä vanteen löyhentämistä. Postaukseni ei ole siis ole ylistys “jätetään likaiset astiat keittiöön ikuisiksi ajoiksi”-asenteelle. Tässä tulee tietysti ottaa huomioon myös mahdolliset asuinkumppanit, sillä yhdessä asumisessa on tärkeää neuvotella molempia tyydyttävä siisteystaso.

2. Mitä enemmän massasta poikkeavaa ruokavaliota noudattaa, sitä enemmän sen toteuttamiseen pitää nähdä vaivaa. Jos kokkailu tuntuu ongelmattomalle eikä tilanteessa häiritse muukaan, niin sitten skippaa tämä vinkki. Mutta jos syöminen tuntuu hankalalle, voi sääntöjä modifioida tilanteen mukaan. Kotona voi ihan hyvin olla vegaani, mutta ulkona syödä mitä listalta sattuu löytymään. Minulla on esimerkiksi useita ystäviä, jotka kotona kokkailevat pääsääntöisesti kasvisruokaa, mutta ravintolassa tai tarjottaessa saattavat hyvin syödä lihaa.

3. Ystävien näkemiseen ei tarvitse siivota kämppää tai hankkia hienoja tarjoiluja. Ystäviä voi myös pyytää tuomaan tarjoilut mukanaan. Jos he ovat oikeita ystäviä, he kyllä ymmärtävät eivätkä nyrpistele neniään. Erityisesti jotenkin vaikeassa elämäntilanteessa (esim. eron yhteydessä) voi ystäviään “hyväksikäyttää” pyytämällä heiltä palveluksia. He kyllä ymmärtävät, että tulet maksamaan ne korkojen kera takaisin, kun voit itse paremmin. Suomalaiset ovat ihan törkeän huonoja pyytämään jeesiä – ihmiset kyllä auttavat mielellään, kaikesta ei tarvitse itse selvitä. Mieti nyt itse, jos paras ystäväsi pyytäisi sinulta apua, auttaisit varmasti (jos vaan voisit). Joten miksi sinä et voisi pyytää samaa häneltä?

5. Alkoholinkäytön vähentäminen / lopettaminen lisää elämään aikaa yllättävissä paikoissa. Ei tarvitse käyttää aikaa Alkossa käymiseen tai kaupan kaljahyllyjen koluamiseen (tai kaljan rahtaamiseen Tallinnasta). Lisäksi krapulapäiviä ei ole ja yöt nukkuu paremmin, eli päivällä ei tarvitse niin paljon haukotella. Plus alkoholinkäyttö alentaa vastuskykyä ja altistaa helpommin erilaisille taudeille – kipeänä fiilis on helposti normaalia synkeämpi.

6. Muiden ihmisten elämään puuttuminen voi vähentää stressiä ja lisätä vapaa-aikaa huomattavasti. (Terveet) aikuiset pärjäävät kyllä omillaan. Erityisesti jos olet vanhempi, joka käy siivoamassa lapsensa luona, lopeta se. On tietysti eri asia auttaa vaikka vaikeassa elämäntilanteessa olevaa läheistä kuin mopata patalaiskan aikuisen likaiset lattiat. Tapailin parikymppisenä erästä ihmistä, joka asui kämppiksen kanssa asunnossa, joka oli kuin sikolätti. Eteiseen oli tallautunut ilmaisjakelulehdistä matto enkä edes viitsi mennä siihen, missä kunnossa vessa oli. Kämppiksen äiti kävi asunnossa silloin tällöin siivoamassa, kun pojat eivät itse viitsineet. No miksi viitsiä, jos joku tulee hoitamaan homman yhdellä puhelinsoitolla.

7. Tietokoneen ääressä roikkuminen on yksi nykyajan yleisimmistä aikasyöpöistä.

Itselläni ajankäytön uudenlainen opettelu on ollut yksi tärkempiä itsetuntemuksen tuotoksia. Olen oppinut, että haluan aikataulussani olevan vapaata aikaa. En halua varata viikosta säännöllisiä iltoja harrastamiseen tai muuhun tekemiseen. Tein näin joskus ja olin hetken päästä kypsä ja skippaamassa kursseja kun kaipasin vapaata aikaa.

En tällä postauksella myöskään aja “aina pitää olla supertehokas ja touhuta jotain”-ajattelua. Vaan haluan herätellä miettimään, että mihin oma aika menee – onhan ajankäyttö myös merkki siitä, mitä asioita arvostat. Ja vaikka nykyaikana olisi ihana revetä kaikkeen, on aika resurssi, jota meillä kaikilla sukupuolesta, varallisuustasosta ja luonteesta riippumatta on vain 24 tuntia päivässä.

Ps. Kiinnostaisiko itsetuntemusasioissa vielä laajempi pohdiskelu? Jätä nyt sähköpostiosoitteesi, niin saat mahdollisuuden tilata Havahtuminen e-kirjan puoleen hintaan!