Miten alkoholismi eroaa normaalista alkoholinkäytöstä?

Kirjoitin aiemmin elämästä alkoholistin kanssa. Kukaan ei ole meistä täydellinen ja jokaisella saattavat juhlat venyä joskus. Mutta alkoholistin kanssa näitä lapsuksia ei vain satu, vaan ne ovat säännöllinen, toistuva kaava, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Jokainen alkoholisti ei tietenkään ole epäluotettava niin, että jäisi työpäivän jälkeen kapakkakierrokselle tai raahaisi pubista seuraa kotiinsa.

Koska ihmiset ovat erilaisia, on myös erilaisia alkoholisteja. On sellaisia, joiden alkoholinkäyttö on holtitonta jo nuorena. He saattavat käyttäytyä muutenkin itsetuhoisesti tai holtittomasti. (Hämmentävää kyllä, osasta tällaisia nuoria kasvaa ihan tavallisia aikuisia ilman alkoholiongelmaa. Osalla taas alkoholinkäyttö jatkuu aikuisiälle tuoden mukanaan joka vuosi vakavempia ongelmia.) Alkoholinkäytössä voi olla useita taukokausia, mutta jossain vaiheessa perkele palaa istumaan olkapäälle ja pullo ilmestyy käteen. Tällaisilla ihmisillä on paitsi vahva kemiallinen riippuvuus, niin myös ehkä muita ongelmia joita pitäisi hoitaa alkoholismin ohella. Osaa tällaisista ihmisistä ei pelasta kuin jeesus – he tarvitsevat siis jonkin toisen “päihteen” johon hurahtaa. Terveimmillään se on esim. urheilu.

Ei-alkoholisti näkee festareissa tilaisuuden pitää hauskaa. Alkoholisti näkee tilaisuuden pitää hauskaa, mutta juomalla.
Ei-alkoholisti näkee festareissa tilaisuuden pitää hauskaa. Alkoholisti näkee tilaisuuden pitää hauskaa, mutta juomalla.

Sitten on niitä, jotka sairastuvat kemialliseen riippuvuuteen nimeltä alkoholismi ilman aiempia ongelmia. Tällaisilla ihmisillä esimerkiksi opiskeluajan alkoholin käyttö saattaa “jäädä päälle” tai sitten keski-iällä stressin lääkitseminen viinillä voi johtaa yhä useampiin käyttöannoksiin. Tai sitten alkoholismi voi seurata jonkin epäonnisesta elämäntapahtumasta – esimerkiksi käsittelemättä jätetty ero tai onnettomuus ovat oivallista maaperää alkoholismin kehittymiselle.

Kas kun ei viinin juoja voi olla alkoholisti!

Alkoholistejahan ovat vain alemmissa kansankerroksissa havaittavat rappiospurgut. Tai sitten asia ei ole niin yksinkertainen. Alkoholisti voi olla myös kotona naukkailija, joka pitää tarkasti huolta siitä, että viiniä on aina saatavilla.

Voi siis olla, ettei alkoholisti juuri toilaile, hän vain istuu kotona ja juo. Tulisiko tällöin huolestua? Tulisi. Alkoholi on kuitenkin suurissa määrissä (ja vähän pienemmissäkin) nautittuna hermomyrkky. Se lamauttaa toimintakykyä ja aiheuttaa sekä pahentaa olemassa olevia terveysongelmia.

Olipa alkoholismi minkä tyyppistä tahansa, se aiheuttaa aina valtavia häpeän tunteita.

Alkoholisti saattaa ymmärtää toiselle aiheuttamaansa mielipahan, mutta sairaus estää häntä tekemästä asialle mitään. Hän saattaa vähätellä omia juomisiaan ja tekemisiään ja väittää että toinen vain nalkuttaa. Tai sitten hän saattaa pyydellä kovasti anteeksi ja vakuttaa ettei tilanne toistu, mutta ei silti suostu miettimään että miten tilanteen toistumisen voisi konkreettisesti estää.

Juomisen suunnitteluun menee paljon aikaa

Alkoholistin mieltä hallitsee alkoholi. Alkoholisti käyttää paljon aikaa ja energiaa juomisen suunnitteluun – mistä alkoholin saa, missä sen voi käyttää, eihän juomat lopu kesken. Voi, jos alkoholisti käyttäisi saman energian sen miettimiseen miten hän itse voisi paremmin tai mitä hän voisi perheensä eteen tehdä. Mutta ei, etanoli on alkolistin puoliso, vanhempi, lapsi ja paras ystävä.

Lisäksi alkoholisti on todella taitava kieltämään todellisuuden. “Enhän minä ole alkoholisti!” on varmasti yleisin alkoholistin suusta kuultu lause. Alkoholisteilla on hyvä mielikuvitus ja runsaasti selityksiä itselleen ja läheisilleen: “Töissä on paineita…” ” Eukko nalkuttaa…” “Lasten kanssa on niin raskasta…” “En kestä vanhempiani…”

Alkoholistiin ei voi luottaa. Hän lupaa mielellään (erityisesti morkkiksessa) kaikenlaista, mutta tosipaikan tullen lupausten yli kävelee 6-0 kuningas alkoholi. Tämän seurauksena olen itse todella allerginen sille, ettei lupauksia pidetä.

Jos tunnistit itsesi tai läheisesi tästä tekstistä, kannattaa asialle tehdä jotain nyt eikä huomenna. Jos olet huolissasi läheisesti alkoholinkäytöstä, niin voit aloittaa vaikka lukemalla aiemman bloggaukseni. Jos taas piikki tuntui omassa sydämessä, niin esimerkiksi A-klinikalta saa apua monella eri tavalla, Minnesota-hoito taas on todettu tutkitusti tehokkaaksi tavaksi hoitaa sekä alkoholistia että hänen läheisiään.