Miten alkoholinkäytön vähentäminen muuttaa elämää?

Päätin pääsiäisenä vähentää alkoholinkäyttöä ja lisätä liikuntaa. Syynä oli se, että halusin kehittyä kiipeilijänä ja mietin että alkoholinkäytöstä nipistäminen on laiskalle helppoa. Eikä liikunnan lisäämisestä ikinä haittaa ole (kunhan vaan pitää sen tasapainossa levon kanssa). Päätinkin, että seuraavan kuukauden aikana saisin nauttia alkoholia max. 1 annoksen päivässä ja liikuntaa tulisi olla vähintään 1 annos. En laittanut  mitään tarkkoja rajoja liikunnalle (esim. että tunti tms. kerrallaan), koska ajatus oli korvata erityisesti julkisen liikenteen käyttöä hyötyliikunnalla.

En ole joka päivä liikkunut tuota yhtä kertaa. Jos tulee 22 aikaan illalla kotiin, on mielestäni tärkeämpää rentoutua kun lähteä vaikka pyörälenkille, koska keho ei kehity ilman lepoa. Eikä tässä ideologiassa ole tarkoitus noudattaa sääntöjä orjallisesti, mieluummin kehittää elämäntapaa oikeaan suuntaan. Olenkin selkeästi huomannut käveleväni useammin paikkoihin moottoroidun kulkuvälineen käyttämisen sijasta. Alkoholin sijaan olen olen taas ollut ehdoton.

Haluan jaksaa useammin tippua näille, en vain käyttää lööpausalustana.
Haluan jaksaa useammin tippua näille, en vain käyttää lööpausalustana.

Monelle tällainen 1+1 kuuri on varmasti ihan normaalia arkipäivää. Ja hyvä niin (erityisesti lapsiperheissä)! Miksi sitten itse kirjoitin tästä? Koska kyseessä oli tapa, jonka halusin muuttaa. Usemman viinilasin juominen aterialla on niin helppoa, samoin skumppapullon kumoaminen viikonloppuna. Mutta halusin nähdä, muuttuuko elämä, jos en enää toimi niin.

Kuukaudessa on nyt ollut pari tilannetta, jossa olen selkeästi joutunut miettimään että mites nyt toimisin. Hiukan yllättäen vaikeinta on ollut mökkeily sekä ilta fonduepadan äärellä.

Olin äskettäin mökillä, jossa olisin hyvin voinut juoda illalla viiniä lautapelejä pelatessamme. Seuraavana päivänä ei ollut tiedossa mitään urheilua ja seurue oli sellainen, joka ei tiennyt 1+1-kuuristani. Ostamani alkoholiton punaviini oli pahaa ja viiniä olisi ollut tarjolla runsaasti.

Juustofonduella herkuttelu se vasta haastavaa olikin, sillä liitän fonduen syömiseen valkoviinin juomisen ja tarjolla oli suosikkiviinejäni! Päädyin lopulta siihen että join kaksi puolikasta lasia eri viinejä ja välissä vettä.

Molemmissa tapauksissa alun hetki oli vaikein; olinhan silloin tilanteessa jossa konkreettisesti jouduin muuttamaan toimintatapojani. Mutta vaikean alun jälkeen loppuilta sujui hyvin sekä mökillä että ruuan ääressä. Viinistä ehti paremmin nauttia, kun tajusi arvostaa jokaista kulausta.

Ilta bileitä järjestäen sen sijaan kului erinomaisesti Lehtikuohulla (alk. 0%) täytetty lasi kädessä. Huomasin, että tärkeää on, että kädessä on jokin lasi, sama mitä siellä on. Tietysti hyvä kysymys on, pitäisikö lasin pitämisestä opetella kokonaan eroon…

Olen huomannut, että tärkeintä on varustautua oikein. Jos tarjolla/mukana on pelkkää limua tai vettä alkoholin vaihtoehtona, on helppo juoda alkoholia. Kannattaakin siis tutkia ensinnäkin markettien alkoholittomien juomien hyllyt sekä alkon valikoimat. Lehtikuohua ostaessani nauratti se, että juoma tuntuu aika hinnakkaalle (yli 13€/plo), varsinkin kun se ei sisällä alkoholia…mutta jos joku kertoisi hyvästä viinistä joka maksaisi 13€, voisin ostaa pullon helpostikin.

Olenko sitten huomannut muutoksia kehossani tai mielessäni? Ainakin hillitön voittajafiilis on ollut jokaisen sellaisen illan jälkeen, jolloin on oikeasti joutunut hetken miettimään että mites tässä nyt edetään. Lisäksi tietysti ei ole ollut krapuloita ja vyötäröltä on ehkä lähtenyt jotain, ainakin housut tuntuvat hiukan löysemmille. Mutta henkinen puoli on ollut paras. On ollut hienoa tajuta, että voi toimia tutussa tilanteessa uudella tavalla. Ja että elämä on ihan yhtä hauskaa vähemmällä alkoholimäärällä. Kokeilu onkin sujunut niin hyvin, että päätin pidentää aikaa hiukan ja toivoa että “kokeilu” unohtuu jossain vaiheessa ja tästä tulee osa elämää 🙂