Mistä syntyy harmoninen elämä?

Tasapainoinen elämä syntyy siinä risteyskohdassa, kun oman minän toteuttaminen ja muiden huomioonottaminen löytävät toisensa sopuisasti. Jos ihminen elää koko elämänsä jommassa kummassa ääripäässä, ei hän ole sovussa ympäristön kanssa. Jos antaa itsestään liikaa, on vaarassa unohtaa, kuka oikeasti on, ja seurata vain muiden haluja. Jos taas ei anna mitään, on aika sietämätön kumppani maailmalle.

Meidän tarvitsisi ottaa muita huomioon, mikäli eläisimme yksin erämaassa. Mutta koska toimimme ihmisten keskellä, täytyy meidän välillä sovittaa omat halumme heidän kanssaan toimimiseen (tai joskus jopa täysin unohtaa se, mikä juuri meitä kiinnostaa). Mitä lähempänä muut ihmiset ovat omaa itseä, sitä enemmän tulee heitä ottaa huomioon.

Yksi tavoite itsetutkiskelun polulla on oppia elämään paremmin sovussa itsensä ja maailman kanssa. Tämä syntyy siitä, että itseensä tutustumisen kautta oppii toteuttamaan paitsi niitä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä, myös ottamaan muut huomioon paremmin. Toisille ihmisten huomioon ottaminen on luontevaa pikkulapsesta alkaen, toisten täytyy sitä opetella.

Oman minän toteuttaminen tarkoittaa sen näköistä elämää, mikä tuntuu itsestä hyvälle. Niiden asioiden opiskelua ja parissa työskentelemistä mitkä tuntuvat omimmille, sellaisia harrastuksia jotka koskettavat jotain syvällä ja niiden ihmisten seurassa olemista, joiden kanssa viihtyy.

“Olenko niin ihana kumppani, mitä voisin olla?”

Parisuhteessa erityisesti toiminta toiseen nähden tulee ottaa tarkasteluun. Olenko niin hyvä ja kiltti kumppani, mihin minusta olisi? Olenko varannut toiselle aikaa, miettinyt asioita toisen kantilta, asettanut hänen tarpeensä omieni edelle? Tietenkään toisen jokaisen mielihalun ja tarpeen tyydyttämisen perässä ei voi juosta. Mutta parisuhde on silti palvelutehtävä. Miksi olla toisen kanssa, jos ei ikinä halua miettiä, mikä hänen kannaltaan olisi parasta? Kompromissien taito onkin yksi tärkeimmistä ihmissuhdetaidoista! Tottakai parisuhde lähtee halusta tyydyttää jokin oma tarve, mutta pidemmän päälle (siis jos ajatellaan kymmenien vuosien aika-akselilla) se ei riitä yksinään kannattelemaan suhdetta.

“Jos haluu saada on pakko antaa.”

MC Nikke T:n riimittely pätee tähänkin. Toista tulee kuunnella ja miettiä, miten hänen hyvää oloaan voisi edistää. Ja mitä yllätysten järjestämiseen tulee, onhan se hauska keksiä, miten toista ilahduttaisi. Itse koostin ennen joulua kaljajoulukalenterin. Pullojen hankkiminen, paketointi ja koko homman miettiminen oli jo itsessään hyvin palkitsevaa, puhumattakaan sitten toisen ilmeestä, kun hän näki mitä olin tehnyt. Tällaisten asioiden yhteydessä voi  miettiä, miten hyvin oikein tuntee toisen! Tietääkö, mitä hän eniten haluaa tai mikä toisesta olisi kivaa?

Kirjoitin aiemmin 10+1 -sarjassa kuuntelemisen tärkeydestä. Kuunteleminen onkin tärkeä työkalu maailman kanssa harmoniassa elämiseen. Jos korvat eivät kuule, ei pää voi ymmärtää, mistä on kyse.

…mutta on silti hyvä olla tietoinen siitä, mikä toisen motiivi on.

Tietenkään kaikki eivät aina anna palautetta vain siksi, että haluaisivat kehittää suhdettaan ja toista. Verbaalipeli on areena, jossa ihmiset saattavat haluta manipuloida tai näyttää valtansa.

Itsetuntemus auttaa myös suodattimien kasvattamisessa. Niiden läpi muiden haluja on helpompi tarkastella. Haluaako tuo ihminen oikeasti auttaa minua vai purkaako hän minuun jotain omia toteutumattomia toiveitaan?

Ja on myös tärkeä toimia itseään unohtamatta.

Jos taas elää elämänsä muiden impulssien perässä juosten, ei oma minä ehdi kehittyä. Ei ole halua, jaksamista tai uskallusta sen pohtimiseen, mitä oikeasti itse haluaisi tehdä. Vanhemmuus saattaa suistaa hetkellisesti tällaiseen tilanteeseen (ja pakkokin sen on suistaa, pieni vauva on niin riippuvainen vanhemmistaa selviytyäkseen).

Samalla on myös hiukan kiusallinen kumppani toiselle, jos aina sälyttää toisen harteille sen, mitä tehdään. Mikä myöskään olisi seksikkäämpää kuin ihminen, jolla on jokin vahva oma juttu? Miksi Cheekiä palvotaan? Osittain siksi, että hänellä on jotain niin vahvasti omaa, jota muutkin haluaisivat osata. En nyt tarkoita rahallisesti, vaan enemmän fiiliksellisesti. Muutkin haluaisivat kokea, että heillä on yhtä hyvä olo ja meno, kuin mitä palvotulla rap-idolilla näyttää lavalla olevan. Miksi valitsin nimen omaan Cheekin esimerkiksi? Siksi, että tämä biisi konkretisoi musiikin avulla sen, mitä koitin tällä blogikirjoituksella sanoa! Se ei ole biisistä huolimatta sukupuolesta riippuvaista, vaan jokainen on varmasti joskus pohtinut tällaisia tunteita.