Mistä halu syntyy?

Tämä on vieraskirjoitus, jonka on kirjoittanut Virginie aka Viivi Lehdonvalo. Kuka on Virginie? Hän on suomalaistunut ranskatar. Aina utelias ja valmis innostumaan, vaikka elämän kokemusta on kertynyt jo yli puoli vuosisataa. Ihmisistä ja ihmismielestä kiinnostunut. Virginie on seksuaalineuvoja, joka kasvaa isoksi seksuaaliterapeutiksi ja sillä välin opiskelee neuropsykiatriseksi valmentajaksi, koska nepsy-ihmiset ovat lähellä hänen sydäntään ja nepsy-menetelmät sopivat itse asiassa kaikille.

Suomessa kriminalisoitiin vasta vuonna 1994 raiskaus avioliitossa. Mitä se oikein tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että ennen 1994 naisen halulla ei ollut tilaa. Naisilla ei ollut tilaa sanoa Ei, ja jos ei ole tilaa sanoa Ei, ei ole myöskään tilaa sanoa Kyllä.

Naisen halu ei ollut hänen.

Tästä ajasta on niin lyhyt aika! Onko ihme, jos naisilla on ongelmia heidän seksuaalihalukkuutensa kanssa?

Toki muillakin, kuin naisilla on ongelmia sen asian suhteen, mutta naiset ovat kuitenkin suuri enemmistö tämän ongelman äärellä. Mutta on myös hyviä uutisia, mikään ei ole pysyvää!

Mikä on muuten seksuaalinen halu? Voisiko se olla matka Itseen ja Toiseen, kaikkia tunteita ja aistimuksia sisältävä matka?

Mikä sitten saattaa olla esteenä sille matkalle? Ja puhutaanko halun ongelmasta, kiihottumisongelmasta vai orgasmihäiriöstä?

Tietoisku: vain noin 30% naisista saa emätinorgasmin. Eli kannattaa kääntää katsetta ja huomiota myös klitorikseen. Sen ainoa funktio on tuottaa mielihyvää! Tähän tutkimusmatkaan todella kannatta uhrata aikaa ja voimavaroja, yksin tai seurassa.

G-pisteestä ei ole myöskään varmaa tietoa. Yksi teoria on, että vaginaalinen stimulaatio vaikuttaa klitorikseen haaroihin, joka tuottaa mielihyvää.

Toinen tietoisku: klitoriksen huppu on vähän samankaltainen kuin tulivuori. Pinnan alla on kuumempi ja paljon enemmän, kuin miltä pinnalla näyttää ja sekin saa hyvin voimakkaita värähtelyjä aikaan!

Toki klitoris palautuu kyllä aina ja on nopeastikin taas toimintakuntoinen. Paljon nopeammin kuin miehen penis!

Mutta onko seksuaalinen halu todellakin kateissa, vai voiko olla niin, että nainen ei aina tunnista haluaan?

Meredith Chivers on toteuttanut todella mielenkiintoisia tutkimuksia pletysmografin avulla. Kyseessä on valoanturilla varustettu pikkuruinen lamppu, joka työnnetään emättimeen. Insinöörit saattaisivat innostua tästä.

Takaisin asiaan … eli Chiversin koehenkilöt ovat asettuneet mukavasti, tai no niin mukavasti, kuin tuollaisen laitteen kanssa saattaa, ja heille on näytetty pornoa. Samaan aikaan pletysmografi mittaa veren virtausta emättimeen. Veren virtauksen lisääntyminen laukaisee prosessin, jossa kudosneste tihkuu soluseinämän läpi, joten pletysmografilla voi epäsuorasti mitata emättimen kosteutta. No, mikä hyötyä tästä on? Ainakin se, että sillä tavalla pystytään kiertämään mielen rakennelmat ja voidaan selvittää, mikä naista kiihottaa alkukantaisella tasolla.

Tästä on saatu hyvää ja hyödyllistä tietoa, muun muassa se, että naisten libido on kaikkiruokainen.

Ikävämpi puoli on, että tästä tutkimuksesta tuli ilmi, että naiset eivät aina tunnista heidän oma halunsa. Samalla kun naiset olivat kytkettynä pletysmografiin, heillä oli myös näppäimistö, jolla he arvioivat heidän omaa kiihottuneisuuttaan. Tutkija sai siis sekä fysiologiset, että ilmoitetut lukemat. Eikä ne käyneet yksi yhteen. Tulokset olivat siis ristiriidassa. Mieli kielsi kehon.

Miten tämä ristiriita naisten väittämän ja heidän fyysisten reaktioiden välillä on selitettävissä?

Miksi nainen kieltää libidonsa? Madonna tai huora asetelman takia? Ihan varmasti kasvatuksella ja kulttuurilla on vaikutusta siihen. Mitä patriarkaallisempi yhteiskunta, sen vaikeampi on olla naisena avoimesti seksuaalinen.

Chiversin tutkimukset osoittivat, että alkukantaisella tasolla nainen on kuitenkin yhtä eläimellinen kuin mieskin.

Mitä muita esteitä voi sitten olla matkalla Itseensä ja/tai Toiseen?

En ole itse riittävästi ansioitunut vastaamaan tyhjentävästi tähän kysymykseen, mutta joitakin vastauksia voi saada seuraavista lähteistä:
– Leena Hattunen: Haluttaako? Seksuaalisen halun ääriviivoja
– Osmo Kontula: Mielen seksuaalisuus
– Daniel Bergner: Mitä nainen haluaa?