Miksi en pidä “voimauttavista” iskulauseista?

Usein itsetutkiskelua käsitteleviltä sivustoilta löytyy “voimauttavia” kuvia esimerkiksi luonnosta tai söpöistä eläimistä reippaan kuuloisine iskuslauseineen.

Sinulla on vain yksi päivä, elä se täysillä.

Olet ainoa ihminen, joka pystyy muuttaman laivasi kulkua.

Dream big!

En jaa itse tällaisia sosiaalisissa medioissa. Miksi näin, vaikka olen peraatteessa samaa mieltä lauseiden kanssa? Mielestäni ne tekevät itsetutkiskelusta irrallista ja jotain, mikä on nopeasti ja helposti fiksattavaa. Hyvä tietysti jos lauseista on apua jollekin vaikka motivaatiotsempparina, mutta ilman muuta panostusta itsetutkiskelu ei pääse alkuunkaan.

Miksi en pidä motivaatiolauseista
Burning Maniin pääsy oli unelma, mutta se toteutui tekemällä reissun eteen paljon hommia, ei hokemalla “minä ansaitsen tämän”.

Mielestäni mainoslauseet toimivat samoin kuin laihduttamisesta haaveilevan ajatus “ensi maanantaina alan syödä tervellisesti”. Ilman omien toimintatapojen pohdiskelua ja muiden asioiden muuttamista laihduttamisesta voi tulla kivireki. Tällöin herkkujen syömiseen repsahtaa jo parin päivän jälkeen. Laihduttaminen on paljon helpompaa, kun tunnistaa vaikka töiden jälkeen tulevan nälän, käy etukäteen kaupassa ja syö terveellisen välipalan sen sijaan, että napsii kasan karkkia.

Sama koskee itsetutkiskelua. Kukaan ei muutu tyyneksi ja onnelliseksi yhdessä päivässä. Itsetutkiskelu on kuitenkin paljon pidempiaikainen prosessi kuin vaikkapa sen päättäminen, että “olen tänään onnellinen”. Tietysti se voi onnistua vain päättämällä, mutta asiaa helpottaa se, jos perehtyy itseensä ja miettiin, että “mikä tekee juuri minut onnelliseksi”.

Hyvä vaan, jos olet saanut apua motivaatiolauseista vaikka tsemppauksen osalta. Mutta jos tuntuu, että et saa itsestäsi ja maailmasta otetta, ei motivaatiolauseiden puoleen kääntyminen auta. Ne ovat vähän kuin maailmantähden stadionkonsertti. Kaikki vaikuttaa todella vaivattomalle ja helpon näköiselle. Mutta kun kulissien taaksen kurkistaa, niin näkee, miten kaiken taustalla on tuhansia ja tuhansia tuntia harjottelua. Samaa koskee itsetuntemusta. Mutkattomilta ja kivoilta tuntuvat ihmiset ovat tehneet paljon työtä löytääkseeen tasapainon. Ja jos tasapainoon odottaa pääsevänsä lukemalla motivaatiolauseita, etsii itseään väärästä suunnasta.