Matkakumppanina refluksitauti?

Miten refluksitauti liittyy itsetuntemukseen? Itsetuntemuksen kasvaessa voi samalla herätä halu kohdella omaa kehoa paremmin. Voi alkaa miettiä, miksi esimerkiksi sairastaa tiettyjä asioita tai syö tiettyjä lääkkeitä. Osa tiloista on parannettavissa omalla toiminnalla, ja refluksitauti on tästä hyvä esimerkki.

Lisätään tähän heti alkuun disclaimer: minulla ei ole minkään koulukunnan lääketieteellistä koulutusta. Jos sinulla on refluksi ja haluat lopettaa lääkityksesi (tai vähentää sitä), neuvottele aina ensin lääkärisi kanssa.

Nämä vinkit eivät varmasti toimi kaikille, mutta jos joku saa apua ja uusia ajatuksia, hieno homma. En myöskään ole “lääkevastainen”, lääkkeitä kannattaa mielestäni syödä tietyissä tilanteissa, mutta kannustan kaikkia ottamaan vastuun omasta kehostaan ja elämästään silloin, kun elintapamuutokset ovat lääkkeiden syömisen vaihtoehto. Refluksitauti on yksi sellaisista tilanteista, joissa moni voi omilla valinnoilla vähentää lääkkeiden syömistä tai päästä lääkityksestä eroon kokonaan.

Refluksitaudin perusongelma on seuraava: vatsahapot karkaavat kurkkuun. Tähän on parikin syytä: vatsahappo on liian tymäkkää tai laimeaa ja/tai vatsaportti on löysä. Jos vatsahappo on liian laimeaa, ei ruoka pääse sulamaan kunnolla, josta elimistö ei tykkää. (Ja josta saattaa aiheutua myös vitamiinien ja hivenaineiden puutostiloja). Kaisa Jaakkolan blogissa ajatuksia liian laimeista vatsahapoista ja vatsahappotestistä.

Refluksitauti
Oletko valmis muuttamaan elintapojasi, jotta saat lisää terveitä vuosia?

Rakenteellisesti löysä vatsaportti päästää vatsalaukun sisällön palaamaan ruokatorveen. Vaikeissa tapauksissa vatsaporttia voidaan kiristää kirurgisesti. Mutta kannattaa kokeilla kaikki omassa vaikutusvallassa olevat keinot ennen tällaista operaatiota!

Refluksitauti aiheuttaa ikäviä seurauksia

Vähintäänkin refluksi voi aiheuttaa pahan olon närästyksen jne. myötä. Se vaikuttaa myös kuluttavasti hampaisiin ja pitkällä tähtäimellä saattaa altistaa ruokatorven syövälle, kun limakalvo vahingoittuu kerta toisensa jälkeen. Itse ajattelen, että refluksitauti aiheuttaa helposti kurkun sairauksia. Kun vatsahapot karkaavat kurkkuun, ne rikkovat kurkun limakalvon ja pöpöt pääsevät helpommin kehoon. Kukaan lääkäri ei tosin tätä ole itselleni vahvistanut, joten saatan horista omiani. Mutta käytännössä tämä tuntuisi järkevälle – olen itse saanut paljon apua kurkkuvaivoihin muuttamalla vatsan vaikuttavia elintapoja. Toistuvat streptokokit ja niitä seuraavat antibioottikuurit saattavat siis olla hoidettavissa vatsalaukun hoidolla.

On kuitenkin elämäntapavalintoja, joilla refluksitautia voidaan helpottaa. Ja jälleen disclaimer: nämä ideat eivät varmasti toimi kaikkien kohdalla. Mutta tuskin niiden kokeilusta haittaakaan on! Kääntöpuoli on se, että joudut tekemään itse töitä. En siis anna ihanaa maagista pilleriä, joka parantaisi kaikki vaivasi. Mutta tuskin tätä blogia lukisitkaan, jos sellainen olisi vastaus kaikkiin ongelmiisi.

Mitä sitten kokeilla refluksitaudin hoitoon?

1. Lopeta tupakointi. Tupakka on yksi pahimmista tavoista, joilla voit rääkätä elimistöäsi. Tupakanpolton lopettaminen auttaa myös vatsaa voimaan paremmin.

2. Vähennä alkoholin käyttöä. Alkoholi, tuo jumalten luoma humalan tuoja, on suuremmissa määrin (ja joillakin pienemmissäkin) myrkkyä vatsalle.

3. Vähennä kofeiinia. Itselläni kofeiini on myrkkyä, kun se yhdistetään sokerisiin hiilihappojuomiin.

4. Vähennä rasvaista ruokaa. 

5. Luovu tiukoista vaatteista. Erityisesti vatsaportin kohdalta puristavat vaatteet saattavat ärsyttää kehoa Vaatteen ei välttämättä tarvitse olla edes mitenkään puristava, vaan lievästi tiukka esim. vyö voi riittää ärsytykseen.

6. Lopeta xylitol-purkan pureskelu. Xyli-purkka on ollut ainakin omalla kohdalla yllättävän ärhäkkä vatsavaivojen aiheuttaja. Onneksi xylitolia voi nauttia myös pastillimuodossa.

Tilanteeseen saattaa auttaa myös sängyn päädyn korottaminen, kun vatsahapot pysyvät painovoiman ansiosta siellä missä niiden pitääkin olla.

Pahinta refluksin näkökulmasta on elimistölle baari-ilta

Pari jekkubatteryä, välillä röökillä, yöllä snägärin kautta himaan ja ennen nukkumaanmenoa xyli-purkan jauhamista, kun ei jaksa pestä hampaita. Joskus ilta on kuitenkin henkisesti elimistön kiusaamisen arvoista. Valitettavasti aikuisuus on valintoja – joskus pitää valita se vaihtoehto, mikä on vähän tylsempi, mutta kehon kannalta parempi.

Nyyh, joudunko luopumaan kaikesta kivasta?

Et. Aina kun suljet yhden oven, saat tilalle jotain muuta. Omassa elämässäni refluksitaudin itsehoito osui jotenkin yhteen sellaisen ajan kanssa, että otin muutenkin omasta elämästäni ja hyvinvoinnistani isomman vastuun. Tiedän, että tällainen vaatii aikaa ja pureskelua – on vain kovin helppo mennä eteenpäin sitä samaa rataa pienen valkoisen pillerin kanssa. Tiedän myös, että joillakin refluksitauti on rakenteellista ja ne vatsahapot eivät pysy paikoillaan, vaikka kuinka ottaisi vastuuta. Mutta monelle elintapamuutoksista olisi varmasti hyötyä.

Mitä muuta elämääsi voisikaan mahtua, jos hiukan muuttaisit elämäntapojasi? Et vielä tiedä ja oma kristallipallonikin jäi kotiin, mutta olisitko valmis ottamaan siitä selvää?