Läheisesi on huolissaan alkoholinkäytöstäsi

Hei ystäväni vanhempi,

Tämä on kirje, jonka olisin halunnut näyttää isälleni. Mutta en ikinä uskaltanut ja nyt isän kuoleman myötä se on liian myöhäistä. Joten jos sinun lapsesi tai muu läheinen ihminen näyttää tämän sinulle, ole otettu hänen rohkeudestaan. Hän on nimittäin huolissaan alkoholin käytöstä. Tai muiden päihteiden, alkoholi on vain Suomessa se yleisin päätä sekoittava nautintoaine, niin puhun tässä nyt siitä. Olen useamman ystäväni kanssa puhunut näistä asioista ja yleisemmällä tasolla. Joten älä pelkää, et ole yksin tämän kanssa. Tämä tarina on nimittäin sellainen, että se tuntuu toistuvan perheestä ja suvusta toiseen.

Ystävääni ehkä ärsyttää tapasi nautiskella juhlapyhinä lasi viiniä jos toinenkin niin, että loppuillasta sössötät ja mahdollisesti sammutkin. Tai hän on huolissaan terveydestäsi, sinulle on ehkä tullut kiloja ja turvotusta vuosien myötä. Tai sitten olet laihtunut mutta epäterveellä tavalla. Voi olla, että ystäväni jännittää aina sovittuaan sinun kanssaan tapaamisen, ilmestytkö paikalle ja kun ilmestyt, niin missä kunnossa. Saatikka uskaltaako ystäväni kutsua mummia tai vaaria kylään, kun ei tiedä voinnistasi?  Tai muuten vain sinulla on aina lasi, pullo tai tölkki aina edessäsi kun näette. Olisiko sinusta kiva, jos puhelimeen vastattuasi olisit aina ensimmäisenä kuuntelemassa, missä kunnossa lähimmäisesi on?

“Ei minulla ole ongelmaa”, “voin lopettaa juomisen koska tahansa”, “en minä nyt niin paljon juo”, “pidin juuri tipattoman”.

Kuulostaako tutulle? Jos sinua nyt ärsyttää toisen holhoaminen tai asioihisi puuttuminen, ajattele, miten rohkean lapsen olet kasvattanut! Näistä asioista puhuminen on nimittäin todella vaikeaa. Eikä sinun lapsesi halua tuomita sinua, näyttämällä tämän tekstin hän haluaa lähinnä aloittaa keskustelun kanssasi! Ja se keskustelu voi lähteä viemään ihmissuhdettanne aivan uusille urille.

Oletko kokeillut Club Matea? Kannattaa etsiä hyviä vaihtoehtoja alkolille, niin ei tarvitse aina tyytyä pelkkään veteen.
Oletko kokeillut Club-Matea? Kannattaa etsiä hyviä vaihtoehtoja alkolille, niin ei tarvitse aina tyytyä pelkkään veteen.

Alkoholin käytön vähentäminen/lopettaminen jättää elämään paljon aikaa. Ei tarvitse enää käydä Alkossa tai rynnätä kauppaan ennen yhdeksää, miettiä että riittävätkö juomat juhlapyhien yli, potea krapuloita, pelätä että on juovuspäissään unohtanut hellan päälle tai hukannut lompakkonsa. Sinulla on varmasti mielikuvitusta, jotta keksit ylimääräiselle ajalle käyttöä. Oletko joskus haaveillut, että sinulla olisi mahdollisuus harrastaa vaikka kuorolaulua tai kuntosalia? Tai vaikka enemmän aikaa lastesi (ja mahdollisten lastenlasten) kanssa.

Toisten tulee jättää alkoholi kokonaan loppuelämän ajaksi, toisille taas riittää reilu vähentäminen. Sinä itse tiedät mikä toimii teidän perheenne kohdalla. Eikä ole vaarallista kokeilla molempia lähestymistapoja! Ja parasta tässä on se, että et ole yksin. Voit hakea apua niin lääkäristä, A-Klinikalta kuin työterveyshuollosta (jos olet vielä työelämässä) tai AA-ryhmästä. Tärkein apu sinulla on kuitenkin siitä henkilöstä, joka sinulle tämän blogauksen lähetti – ystäväni varmasti tukee sinua matkallasi selvempään elämään!

Sinulla on vielä monta vuosikymmentä elämää jäljellä. Entä jos viettäisitkin ne hiukan eri tavalla kuin aiemmat vuodet? Älä päästä itseäsi liian helpolla – sinussa on paljon enemmän voimaa kuin luuletkaan.