Kokeilut – käytännön työkalu itsetuntemuksen kasvattamiseen

Kesälomien loppuessa monilla on halu aloittaa jonkinlainen ryhtiliike. Osa saattaa taas kaivata elämänmuutosta, mutta ei tiedä miten siihen ryhtyisi. Tässä kirjoituksessa käsittelen yhtä kätevää käytännön työkalua eli kokeiluita. Kokeilut ovat hauska tapa tehdä elämästä vähän jännempää, opetella uusia tapoja ja kasvattaa itsetuntemusta. Kokeilut vaativat jonkin toimenpiteen ja aikajakson; näitä molempia muuttujia voi varioida loputtomasti ja ainoastaan mielikuvutus on rajana kokeilujen kohteille. Kokeiltavaa asiaa voi testata päivän, viikon, kuukauden tai vaikka vuoden ajan. Jotkin toimenpiteet saattavat vaatia vielä pidemmän ajanjakson. Kokeilun kohde voi olla jokin hyvin pieni asia, esimerkiksi tahto juoda tuopillinen vettä joka päivä. Tai sitten se saattaa olla skaalan toinen ääripää, esimerkiksi iso ruokavaliomuutos.

Kokeilut voi jakaa neljään eri kategoriaan:

  • uusien tapojen opettelu ja testaus
  • yritys ymmärtää toisia ihmisiä paremmin
  • jännityksen hankkiminen elämään
  • isoihin muutoksiin valmistautuminen

Nämä kategoriat eivät ole millään tavalla poissulkevia ja usein kokeiluissa on kyse useampaan eri kategoriaan kuuluvien elementtien yhdistämisestä. Kokeilu voi olla mikä tahansa toimenpide, josta toivoo muodostuvan tavan. Tai ennen isoja elämänmuutoksia voi testata siihen liittyviä käytännön asioita ja miettiä, onko sittenkään kyse omasta jutusta.

Kiinnostaisiko nähdä maailma jonkun toisen silmin? Kokeilu tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää toisia ihmisiä paremmin, vaikka tarkoituksena ei olisikaan muuttaa omia tapoja pitkällä tähtäimellä. Suurin kokeilu Suomessa on tipaton tammikuu. Lihansyöjä voi viettää kuukauden vegaanina. Se ei tapa ja tuskin satuttaakaan, mutta voi avata silmiä, vaikka palaisikin normaaliruokavalioon kuukauden jälkeen. Jos pukeutuu jatkuvasti mustaan, voi kokeilla tietyn ajanjakson verran värikkäiden vaatteiden tietoista käyttämistä. Mikäli sujauttaa aamulla jalkaansa korkokengät, voi vaihtaa tennarit jalassa liikkumiseen. Jos ei lue mitään, voi varata kerran viikossa “kirjastoillan”, jolloin voin käydä lukemassa lehtiä tai etsimässä mielenkiintoisia kirjoja. (Tiedätkö, missä on lähin kirjastosi? Tarkasta koko Suomen kattavasta kirjastohausta!). Jos sosiaalinen elämä on rikasta, voi yhden viikon illasta varata pelkälle yksinololle. Jos taas kaipaa lisää sosiaalisia kontakteja, voi kerran viikossa lähteä mukaan johonkin harrastusryhmään. Jos et keksi mitään kokeilua johon haluaisit ryhtyä, kerro se kommenteissa niin ideoin kyllä sopivan!

Jos keskiluokkainen konttorirottaelämä tuntuu valjulle, kokeilujen avulla voi saada elämästään myös jännempää. Voi kuulostaa pöhkölle, mutta olemme niin tapojemme orjia, että unohdamme usein, miten paljon vaihtelua päiviin saisi valitsemalla pienissä asioissa muunkin kuin sen vaihtoehdon, johon olemme tottuneet. Esimerkiksi töihin voi mennä eri reittiä tai lounaalle lähteä sellaisen kollegan kanssa, jota ei niin hyvin tunne. Saati sitten että lounastaisi uudessa paikassa. Jos tuntuu että on jämähtänyt elämäänsä, haaveilee usein isoista muutoksista. Suuret elämänmuutokset tuppaavat vain vaatimaan usein paljon vaivannäköä, johon emme ehkä kuitenkaan ole valmiita. Tai joita emme välttämättä tarvitse. Kokeiluissa muutoksia voi tehdä pienissä askelissa esimerkiksi pitämällä teemaviikkoja ja miettimällä puolen vuoden jälkeen, onko suunta oikea. Lisäksi jokainen riisikasa koostuu yksittäisistä riisihippusista, eli pienistä muutoksista kertyy lopulta isoja, mutta pienet muutokset ovat henkisesti helpompia toteuttaa, kuin ajatus uudesta elämästä.

Yksi tapa toteuttaa kokeilua ovat teemaviikot (tai mikä tahansa valitsemasi ajanjakso). Teemaviikkokokeiluissa on kyse siitä, että päättää viikon alussa jonkin teeman, jota seuraa systemaattisesti. Esimerkiksi niin, että kun on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, valitsee aina tietyn kriteerin mukaan.

  • Jos pohtii ruokavaihtoehtoja, valitsee “automaattisesti” sen, jossa on mukana enemmän vihreää. Tai proteiinia. Tai vähemmän suolaa.
  • Tai jos tuntuu vaikealta sanoa ihmisille “ei”, niin kannattaa vain systemaattisesti sanoa yhden viikon aikana ei aina sopivissa tilanteissa.
  • Tai joka päivä voi hymyillä tuntemattomille sekä sanoa tutuillee jonkun positiivisen kommentin (tai jos uskaltaa, niin tuntemattomille!).
Tyylikkäät kukkaistutukset
Kaunis kukkalaatikko talon ikkunalla

Itselläni on muutama kokeilu menossa. Olen pyrkinyt tietoisesti vähentämään mustiin/harmaisiin vaatteisiin pukeutumista siten, etten ole enää noin vuoteen ostanut mustia paitoja, mekkoja tms. Tämä siksi, että vaikka musta onkin minusta tyylikäs valinta, pidän värien leikistä erityisesti talvella. Tosin esimerkiksi värikkäitä talvitakkeja on vaikea löytää! Tämä on ajaton kokeilu – sillä ei ole mitään päättymispäivää. Lisäksi olen päättänyt elokuun ajan olla lukematta iltapäivälehtien nettiartikkeleita. Ryhdyin kokeiluun sen vuoksi, että koen keskittymiskykyni olevan välillä jäniksen luokkaa ja pikaruokauutisten pahentavan sitä. Olen myös palannut vanhaan tapaani kuvata kauniita kukkaistutuksia. Eli kun kuljen kauniiden kukkien tai -istutusten ohi, nappaan kuvan. Lisäksi menossa on toinenkin aikaan sidottu kokeilu, mutta sen kohteen ja tulokset paljastan myöhemmin. Viime keväänä epäonnistunut kokeilu oli lopettaa tietokoneen käyttö tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä se vain jotenkin unohtui. Lienee korkea aika palata tähänkin kokeiluun lähiaikoina.

Kokeiluun voi haastaa myös läheisen. Kokeilun osapuolet voivat toistensa puolesta päättää, mistä toinen joutuu luopumaan tai mitä uusia tapoja opettelemaan. Toisen rajoja on kuitenkin kunnioitettava, sillä kokeilun on tarkoitus olla leikkimielinen ja asioista on keskusteltava yhdessä. Lisäksi kokeilun kohteen tulee olla jollakin tavalla hauska ja mukava – ehkä kyse voi olla hiukan epämukavuusalueelle astumisesta, mutta toista ei ole tarkoitus taivuttaa omaan muottiin kokeilun varjolla.

Vaikka puhunkin arjen pienten muutosten puolesta, en tarkoita, että suuret muutokset, esimerkiksi työpaikan vaihtaminen, tiukat dieetit, avioero tai muutto eivät olisi joskus paikoillaan ja ainoa tapa muuttaa elämää. Mutta tekemällä pieniä muutoksia on valmistautunut myös elämän uusiin lukuihin, joilloin pelissä on paljon enemmän. Kokeilujen avulla oppii suhtautumaan muutoksiin rentoutuneemmin. Tämä on tärkeää erityisesti paljon tunteita herättävissä asioissa, jolloin harkinta ja toimintakyky ovat valttia. Millä tahansa tasolla kokeiluja hyödyntääkin, ne opettavat myös elämään epävarmuuden kanssa, kokeilujen avulla voi astua hetkeksi epämukavuusalueelle. Totuttautumalla pieniin muutoksiin isommista asioista selviytyminen tuntuu helpommalta yllättävien asioiden sattuessa. Lisäksi kokeilujen avulla tottuu jakamaan suuremmat vuoret pienemmiksi paloiksi, kun ison muutoksen näkee vain sarjana pienempiä kokeiluja. Erityisesti stressaavissa tilanteissa tilanteisiin sopeutuminen helpottuu, kun on tottunut tarttumaan toimeen.

Kokeilujen avuilla oppii myös lisää itsestään; mistä pitää ja mitä ei tahdo tehdä. On arvokasta ymmärtää, mitä itse haluaa, sillä itsensä ymmärtäminen auttaa tekemään parempia päätöksiä oman elämän suhteen.

Vaihtoehtoja on siis loputtomasti. Kokeilujen ei tosiaan tarvitse olla isoja ja kokeiluita ei tarvitse tehdä hampaat irvessä; jos huomaa että jokin ei itselleen sovi, voi kokeilun lopettaa. Hiukan epämukavuutta kannattaa silti tuntea, sillä mitään uutta ei opi ilman pientä kirpaisua tai vaivannäköiä.

Pohdittavaa

  • Mitä asioita haluaisit kokeilla ja mitä et todellakaan? Miksi?

Treenattavaa

  • Muuta jotain päivän ajaksi. Hymyile tuntemattomille, ajattele vain kauniita asioita itsestäsi, kerro jokaisella jonka tapaat jotain ystävällistä. Miltä tuntui?