Kirja: Kimmo Takanen – Tunne lukkosi

Terapeutti ja kouluttaja Kimmo Takanen julkaisi pari vuotta sitten kirjan nimeltä Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta. Muistan lukeneeni kirjaa koskettavia lehtiartikkeleita, mutta en ikinä törmännyt teokseen niin, että olisin ottanut sen lukulistalle. Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta -kirja pompsahti kuitenkin viime aikojen keskusteluissa sen verran monta kertaa esille, että marssin ostamaan opuksen. Kirja käsittelee sitä, millaisia tunnelukkoja meihin on menneisyyden tapahtumien perusteella kehittynyt ja miten niitä voi tunnistaa. Olen itse pohtinyt omaan menneisyyteen liittyviä asioita ja käsitellyt niitä itse kehittämälläni menneisyysprojektilla. Menneisyysprojekti liittyy suoraan tunnelukon kuvaukseen:

Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä.

Kirjaan liittyy tunnelukko-testi, jonka kuka tahansa voi tehdä netissä. Testissä käydään läpi erilaisia väittämiä ja pohditaan niiden sopivuutta omalta kohdalta. Tein testin ja tulokset herättivät paljon ajatuksia. Disclaimer: Tunnelukkosi-kirjaa lukiessa kannattaa pitää mielessä, että kirja keskittyy ongelmiin ja niiden ratkaisuun. Eli vaikka ongelmat eivät ole koko elämä, ne kirja lukiessa ovat pääosassa ja hyvä niin. Tunnelukko-testin tuloksista huolimatta suurin osa elämästä voi sujua ongelmitta, mutta testi antaa kuitenkin viitteitä siitä, missä voisi olla vielä kehitettävää.

Mikä on sinun tunnelukkosi?

Tunnelukot ja niiden tuottamat sisäiset uskomukset ovat (suora lainaus kirjasta):

 • Alistuminen – “minun on pakko alistua”
 • Emotionaalinen estyneisyys – “tunteet on hallittava”
 • Epäonnistuminen – “olen epäonnistuja”
 • Hylkääminen – “minut hylätään kuitenkin”
 • Hyväksynnän haku – “toiset määrittävät arvoni”
 • Kaltoin kohtelu – “kuka tahansa voi haavoittaa”
 • Kietoutuneisuus – “kaikki täytyy jakaa kanssasi”
 • Oikeutus – “minulla on oikeus!”
 • Pessimistisyys – “kaikki menee kuitenkin pieleen”
 • Rankaisevuus – “virheistä pitää rankaista”
 • Riippuvuus – “en pärjää yksin”
 • Riittämätön itsekontrolli – “teen mitä haluan, milloin haluan!”
 • Suojattomuus – “maailma on vaarallinen paikka”
 • Tunnevaje – “kukaan ei oikeasti välitä minusta”
 • Uhrautuminen – “tehtäväni on palvella toisten tarpeita”
 • Ulkopuolisuus – “en kuulu mihinkään”
 • Vaativuus – “olen riittämätön”
 • Vajaavuus – “olen kelvoton”

Itselleni iso huomio Takasen kirjassa oli se, miten opitut toimintamallit ohjaavat käyttäytymistämme ilman, että kiinnitämme asiaan sen suurempaa huomiota. Ja että näistä malleista voi oppia pois, mikäli ne eivät johda sellaiseen elämään, kuin haluaisimme. Eli ihminen on ikään kuin “uudelleenohjelmoitavissa”. Tämä on helpottava ajatus sikäli, että jos ei ole tyytyväinen itseensä, voi asioita muuttaa. Tietysti muutos tapahtuu hitaasti, mutta on pikkuhiljaa tehtävissä. Osa toimintatavoista on niin automaattisia, että itseään täytyy valvoa tarkasti, jotta ei-toivottu käyttäytymismalli ei ikäänkuin “pääse livahtamaan” omaan toimintaan.

Tunne lukkosi valottaa lyhyesti aivojen toimintamallia. Itselleni kolahti erityisesti osuus oman elimistön varoitusjärjestelmästä. Mantelitumake on se osa, joka varoittaa meitä vaarasta. Mantelitumake nostaa pelon tai uhan tunteen pintaan, kun havaitsemme jotain, jonka luokittelemme vaaralliseksi. Eloonjäämisen kannalta mantelitumake ollut kriittinen, mutta mantelitumake voi olla lapsuuden vuoksi ohjelmoitunut “liian herkäksi”, jolloin pakenemme, hyökkäämme tai jäädymme. Tällöin se toimii vaikkapa kuten palovaroitin, joka alkaa huutaa heti, kun sipuli ruskistuu pannulla. Tällainen käytös voi esimerkiksi estää puolustautumisen väittelytilanteissa tai aiheuttaa pakenemisreaktion ihmissuhteiden edetessä tietylle tasolle.

Itse huomaan mantelitumakkeen toiminnan siinä, miten kehoni reagoi tietyissä tilanteissa. Minulla on (kiipeilyharrastuksesta huolimatta) tietynlainen korkeanpaikan kammo. Vuoren seinällä ei kuitenkaan auta jäätyä, vaikka kehon hälytyssireenit alkaisivat yhtäkkiä soimaan esimerkiksi sen vuoksi, että on katsonut alaspäin paikassa, jossa jalkojen alla on useita satoja metrejä tyhjää. Takanen antaakin neuvon mantelitumakkeen käsittelyyn, jonka totesin kesän kiipeilyreissuilla erittäin toimivaksi. Väärän hälytyksen antanutta mantelitumaketta voi puhutella rauhallisella äänellä seuraavasti:

Kiitos kun varoitat minua, otan varoituksesi vakavasti. Uskon kuitenkin, että juuri nyt mitään pahaa ei ole tapahtumassa. Olemme turvassa.

Tunne lukkosi johdattaa ajatuskulun omasta käytöksestä siihen, miten omat vanhemmat ovat toimineet. Kirjassa on omien tunnelukkojen selvittämisen lisäksi testi siitä, miten omat vanhemmat ovat käyttäytyneet. Tästä kirja vie eteenpäin pohdinnoilla siitä, miten kaikki se on vaikuttanut itseen. Kirja valottaa, että jokaisessa meissä on sisäinen lapsi, jonka tarpeet tulee ottaa huomioon. Kirjoitin aiemmin haavapohdinnoista, ja sisäinen lapsi on ikään kuin samalla asialla. Hyvin helposti voimme joissakin tilanteissa reagoida aivan samaan tapaan kuin lapsena. Saatamme kiukutella, heittäytyä impulsiivisesti väärässä tilanteessa (esim. muita loukaten, jos haluamme jotain jonka saaminen polkee jonkun toisen oikeuksia), loukkaantua tai eristäytyä.

Mikä on Tunne lukkosi -kirjan suurin hyöty?

Olemme aikuisia ja pystymme itse päättämään käytöksestämme. Aina välillä tarvitsemme kuitenkin itsemme hallintaan sekä kehittämiseen työkaluja ja niiden tarjoaminen onkin yksi Takasen kirjan suurimmista ansioista. Vaikka kokisi voimattomuutta oman sisäisen lapsensa edessä, niin Tunne lukkosi antaa paljon konkreettisia neuvoja sisäisen lapsen käytöksen ja mielihalujen hillitsemiseen. Erityisesti ajatus sisäisen lapsen vastinparista sisäisestä aikuisesta on rauhoittava. Kun opimme itsetutkiskelun seurauksena tuntemaan oman sisäisen aikuisemme, voimme käydä hänen kauttaan vuoropuhelua. Sisäisen aikuisen kautta voi kertoa sisäiselle lapselle, että kaikki on hyvin tai että jokin asia mitä ihminen haluaa, ei ole hyväksi hänelle.

Kimmo Takasen Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta on kertakaikkiaan erinomaisesti kirjoitettu ja paljon ajatuksia herättävä kirja, jonka lukemista suosittelen kaikille! Jos olet lukenut kirjan, yllättikö se vai oliko kaikki jo tiedossa?