Kirja: Eckhart Tolle – Läsnäolon voima (The Power of Now)

Eckhart Tollen Läsnäolon voima (The Power of Now) on kirja, johon suhtaudutaan lähes kultinomaisesti. Veikkaankin, että itsetuntemuksen polulle lähtenyt tulee törmäämään kirjaan vielä monta kertaa elämässään. Kuten Anthony de Mellon Havahtuminen, myös Läsnäolon voima on kirjoitettu hyvin vahvasta uskonnollisesta näkökulmasta. Mikäli uskonto ei ole oma juttu, kannatta kirjaan silti tarttua ja suodattaa viesti itselleen sopivalla tavalla.

Moni jossittelee, että eläisi varmasti onnellisemmin, jos olisi rikkaampi tai kauniimpi. Saati sitten, jos olisi saanut paremman lähdön syntyessän. Unohdamme, että oma asenteemme on se, joka ratkaisee. Danny de Vito ei jäänyt voivottelemaan kauneusnormeista poikkeavaa kroppaansa, vaan meni ja näytteli. Vaikka hän olisi voinut ajatella, että epä-hunksmaisena ilmestyksenä ei voisi menestyä Hollywoodissa. Stephen Hawking kärsii ALS-taudista, mutta ei anna sen haitata ajatuksenjuoksuaan (ja onpa Ajan lyhyen historian keikkuessa Bestseller-listoilla hommannut kolme lastakin). Vaikka hän olisi voinut uskoa mantran, ettei vammaisuutensa vuoksi tule ikinä menestymään missään. Tarja Halonen on kotoisin työläisperheestä, mutta nousi Suomen presidentiksi. Vaikka hän olisi voinut lamaantua tytöttelystä ja jättää politiikan.

Läsnäolon voima antaa ideoita

En halua ryhtyä amerikkalaishenkiseksi self-help -saarnaajaksi, jonka mukaan oma asenne ratkaisee kaiken ja jos ei menesty, voi syyttää vain itseään. Omalla asenteella on kuitenkin merkitystä (ymmärtänette sävyeron). Eckhart Tollen Läsnäolon voiman suurin ansio on ajatus hyväksynnän opettelusta. Että vaikka asiat nyt ovat ehkä sellaisella tolalla, joka ei ole meille mieleen, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tilanne. Ja sen jälkeen toimia näistä lähtökohdista. Ajatus asioiden ja ihmisten hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat on hyvin, hyvin vaikeaa, mutta myös silmiä avaavaa. Erityisesti jos ei ole ikinä pyrkinyt hyväksymään asioita, vaan lähinnä valittamaan olosuhteista tai jossittelemaan. Läsnäolon voima -kirja auttaa tekemään rehellisiä reality checkejä monen asian suhteen, sillä harvoin asiat muuttuvat paremmiksi lakaisemalla ne maton alle.

Asioiden hyväksyminen sellaisena kuin ne ovat ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olosuhteiden vuoksi pitäisi lamaantua tai surkutella itseään. Päinvastoin, Tolle kannustaa toimimaan lähtökohtien toteamisen jälkeen. Itselleni Läsnäolon voiman suurin ansio oli “nämä kortit on jaettu, näillä mennään” -ajatuksen opettaminen. Että vaikka jokin asia omassa elämässä ei vastaisi täysin standardia kauneusihannetta tai käyttäytymismallia, kysessä on kuitenkin oma eikä muiden elämä, ja siitä tulee ottaa kaikki irti. Ei se aina onnistu, välillä maailma nyppii hyvinkin rankasti. Kirjan mukanaan tuoma ajatusmalli on kuitenkin opettanut esimerkiksi oman kehon suhteen sen, että vaikka se ei aina toimisikaan täydellisesti, on se oma ja rakas keho. Ainoa, joka minulla ikinä tulee olemaan. Jolloin kroppaa kannattaa kohdella myös sen mukaisesti.

Pohdituttaako oma seksuaalisuus? Tätäkin aihetta voit pohtia seksuaalineuvonnassa.
Varaa aika nyt – voit osallistua yksin tai kumppanisi kanssa.