Kiitos palautteesta ja konkretiaa lainojen takaisinmaksusta

Olen saanut jonkun verran palautetta privaatisti / Facebookin / kommenttien kautta. Kiitos kaikista! Kiitokset innostavat jatkamaan ja muutosehdotukset auttavat huomaamaan asioita, joihin en itse kiinnitä huomiota.

Yksi asioista, joista sain hiukan kritiikkiä aiemmin, on tekstien sävy. Niitä kommentoitiin liian pliisuiksi. Hyvä huomio ja nappiin osui, sillä voin rehellisesti todeta, että tekstien sävy hakee vielä muotoaan. Minulla olisi paljonkin henkilökohtaisia kokemuksia, joihin näitä asioita peilata. Henkilökohtaiset kokemukset auttavat konkretisoimaan sanomiani asioita, mutta ovat myös sanan mukaisesti välillä jotain, mitä en halua julkisesti kertoa. Opettelen tässä vielä, että miten kynäillä omasta kokemuksesta sellainen, että siihen olisi muidenkin helppo samaistua. Tämän vuoksi saatan välillä olla liiankin varovainen. Samalla haluan myös välttää sitä, että blogin aihe olisi MINÄMINÄMINÄ. Mieluummin haluan olla vain ukkosenjohdatin, joka tekee näkyväksi sen, mitä moni ajattelee.

Kiitokset taas vahvistavat sitä, että blogille on selkeästi kysyntää. Moni pohtii samoja asioita ja toivottavasti osaan pukea sanoiksi ne ajatukset, jotka ihmisiä mietityttävät. Blogi saikin alun perin alkunsa siitä, että kävin ystävieni kanssa sekä omassa päässäni pitkiä keskusteluja siitä, keitä olemma ja mistä tulemme sekä millaista elämää haluamme elää. Koska keskustelut koskettavat aina kovin rajallista joukkoa ihmisiä, ajattelin, että aihe voisi kiinnostaa muitakin.

Koska aiempi postaukseni käsitteli omien resurssien arvioimista, konkretioin asioita hiukan. Monella itsetutkiskelua harrastavalla on usein jokin konkreettinen asia, jossa itsetuntemuksen kasvu näkyy. Tämä voi olla suhteen paraneminen vanhempiin tai sisaruksiin, erilainen ystäväpiiri, uudet harrastukset tai jonkinlainen elämän uudelleenjärjestely. Jaan kokemukseni yhdestä oman elämän haltuunottoa eniten symboloivista asioista, nimittäin opintolainasta ja sen takaisinmaksusta.

Opintolaina on lainaa, jonka korko on suhteellisen halpa, takaisinmaksuaika pitkä ja lainaa on helppo ottaa. Moni maksaa lainalla muutakin kuin opiskeluun välittömästi liittyviä asioita. Kuten tein itsekin. 2000-luvulla itselläni oli yli 15 000€ opintolainaa. En kadu lainan ottamista – maksoin sillä monta upeaa reissua, joiden teko ei olisi ollut mahdollista ilman lainan ottamista. Ja ilman näitä reissuja elämäni tämänhetkinen suurin ponnistus eli kirjaprojekti ei olisi ikinä nähnyt päivänvaloa. Mutta kääntöpuolena seurasi tosiaan muhkeahko velkataakka.

Vaikka opintolaina onkin todella halpaa lainaa nykyisellä korkotasolla, oli se minulle kuitenkin menneeseen elämiseen käytettyä rahaa. Siksi opintolainan takaisinmaksusta sukeutui jotain, joka manifestoi vastuuta omasta elämästä. Tein päiväkirjaani kuukausilaskelmani. Vaadittu minimimaksu olisi ollut 80€, mutta päätin maksaa lainan paljon nopeammassa tahdissa pois. Tein aina vuoden lopussa suunnitelman, kuinka paljon maksan takaisin missäkin kuussa. Tällaisen suunnitelman voi tietysti excelöidäkin, mutta itselleni oli luontevinta vaan kirjoittaa se päiväkirjan sivulle muun tekstin ohessa. Oheisessa kuvassa vuoden 2011 lopulla tekemäni suunnitelmat maksaa laina pois kokonaan vuoden 2012 aikana, kun lainapääomaa oli jäljellä vajaat 3000€.

Lainojen takaisinmaksu
Opintolaina on helppoa lainaa, mutta maksettava joskus takaisinkin.

Kuva onkin havainnollistava esimerkki siitä, miten omia resursseja voi arvioida väärin. Itse luomani takaisinmaksuaikataulu oli ihan liian tiukka ja lainaa jäi myös vuodelle 2013. En maksanut lainaa kireimmällä mahdollisella aikataululla – nopeamminkin pääomaa olisi voinut lyhentää, jos tiettyjä asioita olisi jättänyt ostamatta tai reissuja tekemättä. Mutta tein silti tietoisia kulutusvalintoja, jotta pystyin maksamaan lainaa pois nopeammin kuin vaaditut 80€ kuussa.

Opintolainan takaisinmaksusuunnitelma
Korjattu takaisinmaksusuunnitelma vuoden 2012 lopusta.

Kiinnostaa varmasti, paljonko lainaa on tällä hetkellä? Nyt mennään ihan aikataulussa. Voin kertoa, että on aika tavalla helpottava tunne, kun lainapääoma pienenee. Seuraava postaukseni tuleekin käsittelemään niitä sitoumuksia, joita olemme elämäämme tehneet. Osa niistä on voimaannuttavia, kuten esimerkiksi iloa tuovat harrastukset. Osa taas asioita, jotka on vain pakko hoitaa. Itselleni opintolainan kuukausittainen maksuerä on ollut yksi niistä sitoumuksista, joista olen halunnut päästä eroon.

Kiitos vielä kerran kaikista kommenteista! Pistäkää niitä tulemaan ja jakakaa samalla ajatuksianne / kokemuksianne / pohdintojanne. Kiinnostaa myös erityisesti, miten konkreettisissa asioissa itsetutkiskelu on muuttanut elämäänne!

ps. Tässä yksi seuraamisen arvoinen blogi, joka kertoo elämästä ilman alkoholia tai päihteitä: Soberismia. Erityisesti bloggaamisen syytä käsittelevä postaus tiivistää jotenkin ajatukseni paremmin mitä osaisin ikinä itse kirjoittaa.