Oliko kamala joulu? Et ole yksin.

Joulunpyhät ja muut perhejuhlat ovat latautuneita ajanjaksoja. Jos perheessä on jotain ongelma, näkyvät ne helposti erilaisten juhlapyhien aikaan. Suuri kontrasti syntyy siitä, että kaikkien pitäisi istua hymyilevänä yhteisten pitkän pöydän ääressä, mutta minkäs teet, kun yksi on juonut itsensä pöydän alle, toinen ei meinaa lopettaa oman erinomaisuutensa kehumista ja kolmas mököttää nurkassa kuulokkeet korvissa. Samaan aikaan sosiaalinen media työntää kuvaa muiden ihmisten onnellisesta perhejoulusta.

Jouluun kuuluvat lahjat saattavat aiheuttaa ahdistusta; joissakin perheissä kuorrutetaan tyhjä olo lahjavuorella, toisessa taas lahjarahat on juotu tai toisten huomioon ottaminen ei voisi vähempää kiinnostaa.

“Miksi vain minun perheeni on näin epäfunktionaalinen?”

Älä pelkää, et ole maailman ainoa ihminen, joka toivoisi perhejuhlien katoavan jonnekin. Mutta koska olet aikuinen, pystyt tekemään asialle jotain, eikä joulun 2015 tarvitse enää kulua ahdistusta potien.

Aikuisuudessa on kyse siitä, että sinä saat itse päättää, ketä perheeseesi kuuluu. Jos biologinen / lapsuuden perheesi ei joko hyväksy sinua sellaisena kuin olet, väheksyy elämänvalintojasi tai on aiheuttanut sinulle koko elämäsi vain ongelmia, ei sinun tarvitse leikkiä enää onnellista perhettä heidän kanssaan.

Materia ei takaa onnellista joulua, mutta ajatuksella lahjojen ostaminen voi tuoda itselle hyvän mielen (ja tietysti toivottavasti myös toisille :)
Materia ei takaa onnellista joulua, mutta ajatuksella lahjojen ostaminen voi tuoda itselle hyvän mielen (ja tietysti toivottavasti myös toisille 🙂

Parasta olisi ottaa puheeksi se, mistä kiikastaa. Voi kuitenkin olla, että joidenkin ihmisten kanssa ei pääse ikinä keskustelemaan vaikeista asioista. Oma rohkeus ei riitä tai sitten toinen ei kertakaikkiaan pysty ottamaan viestiä vastaan.

Kannattaa myös miettiä sitä, mitä on itse oman perheensä eteen tehnyt. Jos on aina olettanut, että on itse keskipiste ja muut hyppivät oman pillin mukaan, voi oman asenteen tarkistaminen tehdä ihmeitä perheenjäsenten välille.

Erityisesti jos sisarusten välit ovat kireät, voi miettiä, johtuko se omasta asenteesta. Onko aina ollut kateellinen toiselle omassa päässä olevasta suosikkiasemasta tai pyrkinyt maksimoimaan oman etunsa toisen kustannuksella?

Eikä “uuden perheen kokoaminen” tarkoita sitä, että välit vanhoihin perheenjäseniin pitäisi katkaista täysin. Voi olla että yhteydenpidon harventaminen auttaa, esimerkiksi jouluna visiitti puurolle ja sen jälkeen lähteminen omiin menoihin. Tai alkoholisoituneelle perheenjäsenelle voi kertoa sen, että näkeminen on paikallaan mutta vain silloin, kun toinen on selvin päin.

Jos tämä joulu oli jollain tavalla kamala, on sinulla edessäsi lähes vuosi valmistautumista iloisempaan jouluun. Aiotpa viettää ensi joulun miten tahansa, kun itsetuntemuksesi on parempi, on sinulla yleensä kivempi fiilis tilanteessa kuin tilanteessa.

ps. jos olet taas niitä onnekkaita jotka odottavat joulua innolla, kannattaa pitää mielessä voisiko sinne juhlan viettoon kutsua myös sellaisen ystävän, joka ei halua viettää joulua oman perheensä kanssa?