Kaikilla niitä on mutta harva niistä puhuu – lopputyönä seksivälineiden normalisointi

Olen seksuaalineuvonnan opinnoissani loppusuoralla ja työstän lopputyötäni seksivälineistä. Seksivälineiden myynti kasvaa vuositasolla 7% ja seksivälineiden globaalin markkinan arvioidaan olevan kooltaan noin 30 miljardia euroa. Silti seksivälineisiin liittyy edelleen tabuja. Erityisesti BDSM-aiheiset tai miehille suunnatut seksivälineet herättävät voimakkaita negatiivisia tunteita. Kaalimadon tutkimuksen mukaan seksivälineisiin suhtautui erittäin tai melko negatiivisesti 21% ja BDSM-välineisiin 51% tutkimukseen vastaajista.

Seksuaalineuvonnan lopputyössä pyrin normalisoimaan seksivälineitä ja vähentämään tätä kautta aiheeseen liittyvää häpeää. Lopputyö on toteutettu haastattelemalla vapaaehtoisia osallistujia ja koostamalla näistä haastatteluista tiivisteet blogikirjoitussarjaan tälle sivustolle. Lisäksi lopputyön tavoitteena on löytää haastattelujen kautta myös ideoita siihen, miten voisin puhua tulevaisuudessa seksivälineistä seksuaalineuvojana positiiviseen sävyyn.

Miksi seksivälineistä kannattaa puhua?

Seksivälineitä on paljon erilaisia. Skottin ym. (2006) mukaan seksivälineisiin lasketaan esimerkiksi erilaiset dildot, vibraattorit, emätinkuulat ja keinovaginat, SM-varusteet kuten kahleet ja köydet, anustapit, erektiorenkaat sekä nipistimet jne. Lisäksi seksivälineisiin liittyvät myös erilainen rekvisiitta ja asut: muun muassa sukat, huput, käsineet ja kengät. Seksivälineiden käyttöön liittyy myös yleensä muun muassa liukuvoide. Myös erilaiset hierontaöljyt, erityislakanat voidaan laskea seksivälineisiin kuten myös kondomit.

Statistan tilastojen mukaan (2020) myydyimpiä seksivälineitä ovat vibraattorit (21%) ja tekopenikset (16%). Erääseen kyselyyn vastanneista yhdysvaltalaisista naisista 65% kertoi omistavansa seksivälineen. Tyytyväisyys seksielämään ja seksivälineiden omistaminen korreloi Yhdysvalloissa naisille tehdyssä tutkimuksessa (Statista 2017).

Tutkimuksessa 40% seksivälineiden omistajista kertoi olevansa erittäin tyytyväisiä seksielämäänsä verrattuna 32%:iin niistä, jotka eivät omistaneet seksivälineitä. Tämä ei toki kerro siitä, että hankkivatko tyytyväiset ihmiset todennäköisemmin seksivälineitä vai lisääkö tyytyväisyys seksielämään todennäköisyyttä ostaa seksivälineitä.

Seksivälineitä käytetään sekä nautinnon tuottamisessa että toiminnallisten ongelmien ratkaisijana. On tiettyjä sairauksia kuten esimerkiksi tietyt syöpätaudit, joissa esimerkiksi vaginan dilatointipuikot auttavat ehkäisemään vakavampia ongelmia (vaginan kuroutumista umpeen).

Mutta sairauksien hoidon lisäksi seksuaalisen nautinnon lisääminen seksivälineillä on arvo sinänsä. Seksivälineet voivat lisätä esimerkiksi orgasmin saamisen mahdollisuutta tai olla vammaisille ainoa keino toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan. Seksivälineiden käyttöön liittyy kuitenkin häpeää, ja avoimella tiedonjaolla tätä häpeää voidaan vähentää.

Kertomukset seksivälineistä

Pyysin mukaan lähteneitä osallistujia vastaamaan kysymyksiin, jossa he kertoivat seksivälineidensä käytöstä ja ajatuksistaan seksivälineisiin liittyen. Lue tarinat:
– “Seksivälineet ovat aikuisten leluja.” – Herra ja Rouva Leikki.
– “Suosikkivälineet luovat sopivan henkisen tilan.” – Kokeilunhaluinen
– “Suosikkiseksivälineeni ovat kahleet.” – anon
– “Nautin eniten klitoriskiihottimista.” – Taina
– “Inspiroiduin Beate Uhsesta.” – Nautinto sallittu
– “Seksivälineet lisäävät intiimiyden ja keskinäisen luottamuksen tunnetta”– mielihalu