Ilmaista terapiaa? Älä nyt hulluja puhu!

“Kaikkea ei kannata hautoa vain omassa päässä.”

-Poikien talon nettisivuilla olevan bannerin teksti.

Joskus pelkkä oman pään sisäinen pohdiskelu ei riitä, vaan tarvitaan ulkopuolista apua omien tuntemuksien käsittelyyn. Miten toimia, jos haluaisi peilata kokemaansa esimerkiksi siihen, mitä muut ovat kokeneet? Mailmaa pursuaa erilaisia vaihtoehtoja koettujen asioiden käsittelyyn ja omien ajatusmallien muuttamiseen; tarjolla on monenlaista terapiaa taiteilusta elämäntarinan kirjoittamiseen ja pitkäkestoisiin yksityisterapioihin. Terapia kuitenkin maksaa ja kela-korvattuun terapiaan pääseminen voi olla kiven takana (eikä sekään nyt ilmaista ole). Lisäksi voi olla, että kaipaisi vaan jakaa tunteitaan sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet samoja asioita.

Järjestöt ja vertaistuki

Miten siis toimia, jos tuntuu, että tarvitsisi apua heti, eikä tilin saldo mahdollista yksityisvastaanotolle kävelemistä? Tai haluaa tavata vertaisiaan? Ratkaisu on tutustua eri järjestöjen palveluihin. Avun voi löytää esimerkiksi ToimintaSuomi-portaalista, joka tuo näkyviksi järjestötoimintaa. Tällä hetkellä heillä on käynnissä Jokainen meistä -kampanja, jossa nostetaan esille eri järjestöjen tarjoamia mielenterveyspalveluja. Tietoa palveluista löytyy ToimintaSuomen kampanjasivuilta.

Erityisesti erilaiset vertaistukiryhmät auttavat samankaltaisessa tilanteessa olleita; ne auttavat ymmärtämään, että ei ole yksin omien pohdintojensa kanssa. Yksi yleisimpiä perheissä ongelmia aiheuttavia asioita on alkoholismi, kun oma paha olo oireilee viinan kautta. Tämän Suomen kansallistaudin hoitoon onkin montaa sorttia ryhmäapua tarjolla. Apua löytyy niin alkoholisteille, puolisoille kun lapsillekin (vaikka he olisivatkin aikuisia).  Nimettömät alkoholistit eli AA tarjoaa avoimia ryhmiä, joihin voi vain marssia sisälle. Lisäksi heillä on ma-su klo 9-21 palveleva puhelin numerossa 09 750 200.

Alkoholismi vaikuttaa myös lähiympäristöön

Al-Anon on vertaistukiryhmä alkoholistien puolisoille tai läheisille. AAL puolestaan kokoaa yhteen alkoholistien (aikuiset) lapset. Niin AA, Al-Anon kuin AAL-ryhmätkin ovat ilmaisia. Kolehtia saatetaan pyytää kahvikulujen jne. kattamiseen mutta siihen osallistuminen ei ole pakollista, jotta rahattomuus ei estäisi ryhmään tuloa. Ryhmiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Senkun marssii paikalle, sillä kaikissa näissä ryhmissä on kokoontumisia ympäri Suomen arkisin ja/tai viikonloppuisin (ryhmien tarkat aikataulut löydät yhdistysten verkkosivuilta).

On myös olemassa hanke, jonka olemassaolosta olisin toivonut itse tienneeni nuorempana; sellaiset jalokivet kuin Tyttöjen talo ja Poikien talo. Tyttöjen talo ja Poikien talo tarjoavat nuorille mahdollisuuden hengata oman sukupuolensa seurassa ja pohtia, millainen tyttö/poika on. Lisäksi niistä löytyy harrastusryhmiä sekä suljettuja ryhmiä, joissa esimerkiksi väkivaltaa kokeneet voivat käsitellä tuntemuksiaan. Tyttöjen taloja löytyy Helsingin lisäksi mm. Oulusta, Turusta, Kuopiosta ja Rovaniemeltä. Poikien taloja puolestaan on Helsingissä ja Oulussa.

Vertaistuki auttaa asioiden peilaamisessa.
Vertaistuki auttaa asioiden peilaamisessa.

Jos aihe alkoi kiinnostaa, toivottavasti löydät sopivan ryhmän tai uuden tavan itsetutkiskeluun. Tämän kaiken ohessa hyödyllisinä työkaluina voin suositella myös aiemmin esittelemääni menneisyysprojektia ja sekä lisäksi päiväkirjan kirjoittamista. Myöskään lukemisen merkitystä ei kannata aliarvioida! Kirjastot tarjoavat valtavan määrän erilaisia opuksia oman pään pohtimiseen. Aihekirjo on laaja ja niin on lähestymistapakin.

On vaikea sanoa, missä menee itsetuntemuksen kehittämisen ja terapoinnin raja. Tarvitseeko sellaista edes vetää? Kunhan oppii elämään omansa näköistä elämää. Joku saa päänsä yksin kuntoon, joku tarvitsee siihen muiden apua. Avun pyytämistä ja hankkimista ei kannata hävetä! On paljon parempi sanoa että tarvitsee apua, kun potea asioita yksin. Tosin apua ei voi vastaanottaa ennenkuin tunnustaa itselleen, että nyt pitäisi tehdä elämään vähän muutoksia. Vaikeinta onkin usein sanoa ensin “tarvitsen apua” omassa päässä. Avun hankkiminen on kuitenkin vain käytännön järjestelykysymys.