Hyviä alkoholittomia juomia (ja mitä 1+1:lle kuuluu, osa 3).

Havahtuminen palaa lomilta! Kirjoitin aiemmissa posteissani (1. osa ja 2. osa) 1+1-ajatuksistani ja siitä, miten alkoholinkäytön vähentäminen on solahtanut osaksi arkeani. Lomilla päätin kuitenkin unohtaa skarppauksen ja mennä fiiliksen mukaan. Miltä se tuntui?

Palasin äskettäin neljän viikon jenkkien-kiertomatkalta. Tuntuu, että mitä harvinaisempaa alkoholin juominen on, sitä ihanampaa herkkua se on. Ei niin että sitä pitäisi kiskoa kaksin käsin kun saa (siitähän ei ole kyse), vaan niin, että drinkkien makua osaa arvostaa ihan uudella tavalla. Jenkeissä tykästyin todella paljon margaritoihin. Sellaisiin taidolla baarimikon fiilistelemällä tekemiin että slush-koneesta ulostulleen mönjän kanssa sotkettuihin halpatequila-versioihin.

Arvatkaapa, maistuiko kylmä samppanja hyvälle keskelle aavikkoa.
Arvatkaapa, maistuiko kylmä samppanja hyvälle keskelle aavikkoa.

Mikä muu oli herkullista? Bloody maryt. Gin tonicit. Kaikki muut ihanat drinkit. Single malt -viskit. Skumpat. Eikä kaiken nyt tarvitse aina olla niin hienoa, juodaan sitä mitä on. Maistui se ystävän Franziakin, mainoslauseeltaan “chillable red wine”. Halvinta boksiviiniä ja aivan käsittämättömän kamalaa sellaisenaan mutta varmasti olisi mennyt sangrian pohjana. Paitsi että meillä ei ollut appelsiinimehua, appelsiineja, mansikoita tai mitään muutakaan sangrian tykötarpeita. Mutta niin vaan sitä Franziaa kaadettiin kuksaan ja siitä suuhun ja annettiin Burning Manin tähtitaivaan ja hauskojen keskustelujen tuoda fiilis.

Ja kuitenkin, palatessani kotiin olin iloinen siitä, että olin ollut lomalla ja hauskaa oli ollut, mutta että arki toi mukanaan säännöllisen kiipeilyn sekä suhteellisen vähäisen alkoholimäärän.

Huomasin myös sen, mitä alkoholi tekee vyötärölle. Ennen lomaa eräät hyvin istuvat ja vartalonmyötäiset sortsit aiheuttivat loman jälkeen pienen makkaran kylkeen. Jos siis olet ikinä kaivannut helppoa tapaa laihduttaa keskivartaloa, vähennä alkoholinkäyttöä reilusti tai lopeta se kokonaan.

Itselleni on alkoholin vähentämisessä ollut osittain kyse siitä, että pääsen eroon automaatiokäytöksestä ja keksin tilalle vaihtoehtoja. Olen huomannut, että omassa elämässäni alkoholin nauttiminen on liittynyt pitkälti (koti)bileisiin. Jos löydät itsesi samanlaisesta tilanteesta ja olet pohtinut alkoholin vähentämistä, seuraava lista voi auttaa. Tässä on nimittäin ajatuksia siitä, mikä on mukavaa juotavaa jos ei halua mennä pelkällä vissylinjalla, sillä pelkän veden lipittäminen saattaa käydä ennen pitkää tylsäksi.

  • Alkoholittomia oluita ja siidereitä löytyy lähes kaupasta kuin kaupasta. Harmillisen usein ne eivät vaan ole kylmässä, eli suosittelen ennakointia ja kotona jäähdyttämistä.
  • Skumpan tilalla toimivat erinomaisesti Lehtikuohu ja Karpalokuohu sekä Mingla.
  • Mojitohenkinen drinkki syntyy ginger alesta + limestä + mintunlehdistä (ja jos on liian makeaa, niin pieni laimennus vissyllä).
  • K-kaupoista saa S-ryhmää paremmin erilaisia jänniä limuja. Kokeile vaikka Bionadea tai Snapplea. Jos kaipaat kofeiinipotkua mutta makeus ärsyttää, testaa Club-Matéa.
  • Alkoholittomuus säästää rahaa, joten illanistujaisissa voi herkutella esimerkiksi Brämhultsin tuoremehuilla, jotka ovat suhteellisen hinnakkaita mutta ihan törkeän hyviä.
  • Karpalomehu + vissy -kombo toimii myös baarissa. Jos arastuttaa olla muiden seurassa ilman alkoholia, tämä juoma menee täydestä ulkonäön osalta karpalolonkerosta. (Tietysti kannustan aina ihmisiä olemaan rohkeasti sellaisia kuin ovat, mutta aina ei myöskään tarvitse jaksaa vastata kysymyksiin siitä, miksi ei juo alkoholia.)
  • Illanistujaisissa voi myös pyytää isäntäparia keittämään teetä. Jos tietää etukäteen, ettei ole menossa teenjuojien luokse, voi omat teet hyvin ottaa mukaan.

Ainoa mitä on ikävä suurempina määrinä on viini. Hyvää alkoholitonta valko- tai punaviiniä ei vaan ole tullut vastaan. Samoin ravintoloihin toivoisin parempia alkoholittomia vaihtoehtoja. Usein ainoita alkoholittomia juomia ovat limut, jotka käyvät ällöttämään jos niitä lipittää koko illan. Drinkkibaareista sen sijaan saa yleensä todella hyviä juomia, kun baarimikot haluavat näyttää taitonsa alkoholittomien drinkkien kanssa.

Yksi mielenkiintoinen ominaispiirre johon olen vain Suomessa törmännyt on se, että ihmisen tulee perustella miksi hän ei juo alkoholia. Tai jos hän vähentää alkoholinkäyttöään, on taustalla oltava jokin ongelma (eli liikakäyttö). Tämä on älytöntä! Alkoholi tekee niin paljon hallaa ihmisen elimistölle sekä yhteiskunnalle kokonaisuutena, että mielestäni jokaisen pitäisi perustella vaikkapa vaan itselleen se, miksi juo. Tiedostaa, että kyseessä on tapa, jos hyväksyy sen mitä siitä seuraa elimistölle niin ok, mutta edes tajuta se että juo tietoisesti eikä vain toimi autopilotilla.

Jokainen ihminen joutuu itse päättämään, mikä on sopiva määrä alkoholia omassa elämässä. Joillekin toimii nollatoleranssi, toisilla raja on korkeammalla. Jos sinä lukijana et koe tarpeelliseksi vähentää omaa alkoholinkäyttöäsi, se mitä voit ainakin tehdä, on olla kysymättä miksi joku ei juo alkoholia. Ellei vastaus oikeasti kiinnosta sinua. Jos taas kiinnostaa, niin kysy ihmeessä, aiheesta voi syntyä mielenkiintoinen keskustelu ja uusia ajatuksia.