Huipulla on tosi yksinäistä – mitä tehdä?

Katsoin äskettäin erittäin hyvän dokumentin Avicii: True Stories Netflixistä. Se kertoo alle kolmekymppisenä kuolleesta erittäin lahjakkaasta muusikosta Tim Berglingistä ja menestymisen mukanaan tuomista sivuilmiöistä. Bergling eli ulkopuolisen silmin unelmaelämää: keikkaili ympäri maailmaa eikä rahahuolia ollut.

Dokumentissa kuitenkin näytetään kiertue-elämän kääntöpuoli: haimatulehduksen vuoksi sairaalaan – toipumisaikaa ei ole, kun manageri painostaa keikoille. Lisäksi stressi toi mukanaan masennuskaudet. Bergling kertoi dokumentissa, miten yllättynyt hän oli tajutessaan, että on introvertti eikä nauti kiertue-elämästä tai small talkista. Hän olisi halunnut vain tehdä musiikkia. Paradoksaalista, miten musiikin teko mahdollisti aluksi juuri sen, mistä Bergling oli haaveillut, mutta menestyksen kasvaessa sille tärkeimmälle eli itse musiikille ei jäänytkään enää aikaa.

Mitä yhteistä tällä on esimerkiksi yritysjohdon kanssa?

Dokumentti sai ajattelemaan, miten yksinäistä huipulla on. Moni on kateellinen saavutuksista, mutta harva on valmis tekemään saman määrän töitä. Yritysjohtajien (yli)suuria palkkoja voi ja saa kritisoida, mutta  monenko pää kestää sen, että tavoitettavissa pitää olla 24/7 ja jokaisella on sanansa sanottavana omista tekemisistä?

Muusikoiden ja muiden keikkailevien artistien elämä voi vaikuttaa hohdokkaalle, jos katsoo asiaa vain Ingstagramin perusteella eikä näe niitä 04 aamuherätyksiä lentokentälle, aikaerorasitusta, jatkuvia uusia kontakteja ja painetta tehdä hitti toisensa perään. Saati liepeillä roikkuvia iilimatoja tai muita hyväksikäyttäjiä, jotka hengaavat kyllä mielellään menestyjien kanssa, mutta kaikkoavat kun alamäki alkaa (tai edes yhtään näyttää siltä, että joku muu on menestyneempi).

Puhumattakaan siitä, miten yhdistää mikä vain vaativa työ perhe-elämään. Miten haet lapset päivähoidosta, kun olet työmatkalla?

Jokainen haluaa palansa menestyneestä ihmisestä.

Erityisesti introvertimmalle ihmiselle menestys tuo mukanaan ylitsevuotavan määrän ihmiskontakteja. Hyvä manageri tajuaa artistin perimmäisluonteen ja osaa toimia ihmisten ja aktiviteettien portinvartijana omien tulojensa kustannuksellakin. Huono manageri ajattelee vain rahaa.

Menestyminen on yksinäistä puuhaa
Huipulla voi olla hyvinkin yksinäistä ja asiat paisua kohtuuttomiin mittasuhteisiin. Luonto palauttaa peruasiat mieleen.

Mitä introvertimpi ihminen on, sitä enemmän hänen pitäisi varata aikaa palautumiseen. Ja mitä menestyneempi ihminen on, sitä suurempi houkutus tällainen aika on vaihtaa rahaan.

Tällaista paloa on myöskään vaikea vaimentaa. Huippumenestyjän elämä on myös todella itsekästä, sillä kaikki pyörii siinä hänen ympärillään – maailma rullaa hänen aikataulujensa mukaan ja tämä vaatii paljon ymmärrystä ja kommunikaatiota toiselta osapuolelta. Toisaalta normaalielämästä kannattaa pitää kiinni kynsin ja hampain –  se pitää myös jalat maassa.

Avainasemassa on myös itsetuntemus. Kun ymmärtää, miten ja miksi itse toimii niinkuin toimii, voi omaa aikatauluaansa säätää myös itselle sopivaksi.

Miten sitten varmistaa, että pää kestää myös menestyksen hetkellä?

Etsi mentoreita. Hae vertaistukea ihmisistä, jotka ovat kokeneet saman kuin sinä. Voit purnata heille niitä juttuja, joita muut eivät ymmärrä. Laskun hetkellä tällaiset ihmiset ovat kultaaakin kalliimpia, sillä he ovat nähneet sekä nousut että laskut.

Tunne itsesi ja omat rajasi. Kukaan muu ei pidä rajoistasi huolta kuin sinä. Välillä saatat joutua puolustamaan omia rajoja erityisesti läheisimmillesi tiikerin lailla.

Raivaa kalenteriin lepoaikaa.  Tämä on tietysti erityisesti pienten lasten vanhemmille vaikea asia, mutta jokainen ihminen tarvitsee hetken, jolloin saa olla vain yksin ajatustensa kanssa!

Kuluta taidetta. Muiden luovuus ruokkii omaakin luovuutta.

Älä tee asioita vain siksi, että muut vaativat sinun tekevän niin. Jos huomaat perheesi kärsivän kiivaasta keikkatahdista mutta manageri buukkaa koko ajan uutta, aseta asiat tärkeysjärjestykseen. Jos taas huomaat olevasi terveyteen tai perhetilanteeseen nähden liian rankassa pestissä, on ihan ok “downgreidata” ja tehdä jotain vähemmän stressaavaa. Vaikka isäsi olisi minkä konsernin pääjohtaja ja ihmettelee että “ennenkin on pärjätty valittamatta”, niin se on hänen valintansa, ei sinun. Luultavasti hänellä oli erittäin uhrautuvainen vaimo ja lisäksi siivooja, sinulla ei välttämättä kumpaakaan.

Ole huolellinen raha-asioissasi. Älä sido itseäsi isoihin kiinteisiin kuluihin (esim. hieno iso talo) vain siksi, että saisit näytettyä mulle miten menestyksekäs olet. Jos sinun tarvitseekin esimerkiksi terveyssyistä pitää taukoa, et jää kiinteiden kulujesi vangiksi.