Ettei vain kukaan suuttuisi

Onko mielipiteen ilmaisu sinulle vaikeaa erityisesti tilanteissa, joissa saatat aiheuttaa toiselle mielipahaa? Pelkäätkö vihaisia ihmisiä? Varotko suututtamasta ketään? Aiheuttavatko ristiriitatilanteet sinussa ahdistusta? Vetäydytkö mieluummin kuin pidät puoliasi?

Jos vastasit yhteenkään ylläolevista kysymyksistä myöntävästi, saatat olla liian miellyttämisenhaluinen.

Miellyttämisen halu on tärkeää siitä näkökulmasta, että ihmiset pystyvät toimimaan ryhmänä ja ryhmässä. Kuitenkin jos se menee yli, on vaarana ettei omia tuntemuksiaan saa tuotua ulos ja pitkällä tähtäimellä katkeroituminen.

Voi olla, että joillakin elämänalueilla osaamme pitää puolemme, toisilla sillä ei ole niinkään väliä ja kolmansilla meidän ylitsemme voi kävellä mennen tullen. Olen itse esimerkki tällaisesta ihmisestä. On tiettyjä elämänalueita, joissa pidän tiukasti omista näkökannoistani kiinni. Ja sitten on toisia tilanteita, joissa minun on vaan aivan järkyttävä vaikeaaavata suutani sanoakseni, mitä ajattelen. Yksi esimerkki tällaisista on parisuhde; olen kuitenkin onneksi tullut kauas siitä 16-vuotiaasta, joka ei uskaltanut sanoa tietystä asiasta silloiselle poikaystävälleen, jotta tämä ei suuttuisi (ja se poikaystävä ei ollut todellakaan mikään pelottava ihminen vaan hyvin rauhallinen ja lempeä). Mutta silti minun on edelleen vaikea sanoa kumppanilleni siitä, että hän istuu välillä liikaa koneella. (Että terveisiä vaan täältä keittiöstä sinne työhuoneeseen;)

Joustavuus ei ole sama kuin kynnysmattona oleminen

Mielestäni on tärkeää olla joustava. Jos aina pitää olla tiukat mielipiteet kaikesta, voi elämä käydä itselle (ja läheisille) raskaaksi. Se, että et halua pitää kaikessa tiukasti omaa puoltasi, ei tee sinusta kynnysmattoa vaan ihmisen jonka kanssa on helppo toimia. Mutta jos ajattelet aina liikaa muita etkä ikinä itseäsi, saatat katkeroitua.

Maria Veitola on asian ytimessä uusimmassa Trendissä. Jos olet kiltti ihminen, ei kannata mennä toiseenkaan ääripäähän.
Maria Veitola on asian ytimessä uusimmassa Trendissä. Jos haluat oppia ilmaisemaan itseäsi paremmin, kannattaa muutosprosessissa mennä toiseen ääripäähän vain oman pään sisällä .

Me olemme vastuussa vain omista tunteistamme, emme toisen. Tämä ei tietenkään tarkoita, että saisimme tietoisesti loukata ketään. (Ja tiedostamatontakin loukkausta on useimmissa tilanteissa ihan kohteliasta pyytää anteeksi.) Mutta meidän ei tarvitse ajatella toisia ihmisiä liikaa. On paljon tilanteita, joissa pelkäämme aiheuttavamme toiselle mielipahaa, mutta ei hän suutukaan vaikka sanomme mielipiteemme.

Miten sitten konkreettisesti muuttaa omaa toimintaa?

Kaikki lähtee siitä, että haluat toimia eri tavalla, etkä vain syyttele muita siitä että sinun näkökantojasi ei oteta ikinä huomioon. Jos oman puolen pitäminen tuntuu vaikealle tilanteessa, jossa saatat pahoittaa toiminnallasi jonkun mielen, kokeile kehittämääni vahvistusmenetelmää, jonka avulla pystyn ilmaisemaan itseäni kiperissäkin paikoissa. Menetelmän nimi on Iiro Investointipankkiiri (voit käyttää häntä tai keksiä oman). Koitin keksiä mahdollisimman röyhkeän hahmon ja miettiä, miten hän toimisi erilaisissa tilanteissa. Miten korskeasti hän kävelee huoneeseen, miten hän keskeyttää toiset puhujat, miten hän ei säikähdä vaikka hänen puheitaa koetellaan.

Tällaisen metodin hyödyntäminen ei tarkoita kusipääksi ryhtymistä vaan sitä, että pystyy mielikuvan avulla valtaamaan omaa tonttiaan takaisin. Tarkoitus on ääripään avulla hahmottaa, miten eri tavoin erilaisissa tilanteissa voi käyttäytyä, ja sitten löytää oma toimintatapa vähän keskemmältä.