Etkö osaa puhua vaikeista asioista?

Menetkö ihan lukkoon, kun sinun pitäisi puhua ihmissuhdeasioista? Onko tunteista tai menneisyydestä puhuminen sinusta höpönlöpöä? Onko menneisyyden käsitteleminen sinusta turhaa vatvomista?

Tästä huolimatta sinulla voi olla tunne, että jotain pitäisi muuttua. Parisuhteessa olet ehkä tullut jätetyksi syistä, joita et mielestäsi ymmärrä, tai ihmissuhteesi ovat muuten menneet mönkään.

Omista tunteista ja ajatuksista voi olla hyvin vaikea puhua. Samoin toisen tunteita voi olla vaikea kohdata. Kun toinen alkaa puhua tunteistaan tai sinulle jostain herästä asiasta, saatat suuttua, kääntää keskustelun muualle tai vain vaieta. Saatat luottaa siihen, että kyllä se keskustelu siitä tyrehtyy. Näin usein käykin.

Tämä on vain valitettavasti pidemmän päälle huono strategia. Vaikka toinen vaikenee, ei se tarkoita sitä, että hänen halunsa puhua katoaisi jonnekin. Pikku hiljaa toiselle kasvaa tunne siitä, etteivät hänen juttunsa enää kiinnosta, ja tämä syö parisuhteen perustaa. Kirjoitin aiemmin esimerkiksi siitä, miksi pikkulasten vanhemmat eroavat – iso syy on varmasti kyvyttömyys puhua vaikeista asioista.

Tietysti aina on ihmissuhteita, joissa ei paljon jutella, ja ne toimivat jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Mutta veikkaisin että suuressa osassa parisuhteista on jonkinlainen epätasapaino sen välillä, paljonko asioista puhutaan ja paljonko niistä pitäisi puhua.

Jos vaikeiden asioiden ottaminen puheeksi on sinulle haastavaa tai jopa mahdotonta, ei sinun tarvitse hävetä itseäsi. On ihan normaalia, että vaikkapa seksuaalisuudesta tai omista toiveista puhuminen jännittää. Hienoa, että luet tätä tekstiä! Toivottavasti saat ideoita siitä, miten tilannetta voisi muuttaa.

Minulle itselleni vaikeista asioista puhuminen on ollut, no, vaikeaa. Mutta vuosien saatossa olen pyrkinyt siihen, että en pelkäisi varsinkin negatiivisista tunteista puhumista, sillä eivät tunteet mihinkään häviä vaikenemalla. Muiden ihmisten on myös mahdotonta lukea ajatuksiani, jos en kerro niistä. Kirjoitin aiheesta 4 vuotta sitten, mutta asia on ajankohtainen myös tänä päivänä.

Menneisyys ottaa kiinni aikuisenakin

Voi olla, että puhumattomuutesi  johtuu jostain, mitä lapsuudessasi on tapahtunut. Tunteesi on saatettu mitätöidä ja raivostut aikuisena ihan hetkessä, jos koet itsesi väärinymmärretyksi. Tai voi olla että sinun olemisesi ei ole kiinnostanut ketään ja olet tottunut siihen, että tunteillasi ei ole väliä.

Olet nyt kuitenkin aikuinen, ja sinulla on mahdollisuus muuttaa asioita.

Itsetutkiskelu on tähän mahtava apuväline. Mistä mykkyytesi tai reaktiosi johtuvat? Otettiinko sinua lapsena huomioon? Tunnelukko-testi on myös hyvä paikka lähteä liikenteeseen.

Menneisyydenkin tutkimisen ohella on hyvä miettiä, miten voisit muuttaa käytöstäsi nykyisyydessä. Toistuvatko vaikeat tilanteet samanlaisina?

Lähde liikenteeseen aktiivisella kuuntelulla

Kun päädyt puhumaan vaikeista asioista, voit aina sanoa että “tämä on minulle vaikeaa”. Kun vain uskallat hippusenkin kertoa toiselle ajatuksistasi, saat useimmissa tapauksissa hyvän vastaanoton.

Muista myös se, että vaikka puhuminen olisi vaikeaa, aina voit kuunnella. Kuunteleminen on muutenkin tärkeä osa kommunikaatiota. Enkä tarkoita kuuntelulla tässä tapauksessa murahtelua televisiota katsoen, vaan aktiivista kuuntelua. Sellaisessa keskityt toiseen ja ilmaiset, että olet paitsi kuullut mitä hän sanoo, vaan myös kuunnellut. Kirjoitin kuuntelemisesta aiemmin.

Älä anna periksi, vaikka puhuminen tuntuisi vaikealle! Vain harjoittelemalla voit kehittyä. Ja ole ylpeä siitä, että olet ylipäänsä lähtenyt miettimään tätä. Veikkaan, että 90% ihmisistä ei tee tällaiselle asialle mitään, vaan jatkaa samaa rataa hiihtämistä hautaan saakka, vaikka ihmissuhteet menisivät pieleen joka kerta samasta syystä.

Onko sinulla lapsia? 

Jos sinulla on jälkikasvua, niin toivon että kiinnität erityistä huomiota heidän kanssaan kommunikoimiseen. Puhuminen kannattaa aloittaa heti vauvan synnyttyä – pienelle vauvalle on helppo puhua ja kun tapa on kerran muodostunut, sitä on hyvä jatkaa lapsen kasvaessa.

Seksistä puhuminen se vasta onkin vaikeaa

Usein seksielämässä saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä se, että seksi ei ole toivotunlaista. Joko se sattuu, sitä ei ole tarpeeksi usein tai siinä on jokin muu asia vialla. Näistä asioista puhuminen saattaa olla todella vaikeaa. Seksistä puhumiseen kumppani(e)n kanssa auttavat aivan muut samat asiat kuin muistakin vaikeista asioista puhuttaessa: rauhallinen ja levollinen mieli sekä sopiva hetki. Jos kuitenkin tuntuu, että seksistä on vaikea puhua, voit tulla yksin tai yhdessä kumppani(e)n kanssa seksuaaliterapiaan!