Kirja: Anthony de Mello – Havahtuminen (The Awakening)

Sain entiseltä kämppikseltäni jesuiittapappi Anthony de Mellon Havahtuminen-kirjan vuonna 2008. Hän oli lukenut kirjan ja hehkutti sitä, tartuin kirjaan koska olin elämänvaiheessa, jossa kaipasin uutta suuntaa. Olin aluksi hiukan skeptinen teoksen suhteen erityisesti sen uskonnollisen sävyn vuoksi, mutta mitä pidemmälle kirjaa luin, sitä iloisempi olin, että tiemme kohtasivat. Havahtuminen-kirja onkin syy, josta koko blogin taustalla oleva muutos sai alkunsa (ja blogi nimensä, yllätys!).

Kirja on koostettu Anthony de Mellon pitämistä luennoista eikä rakenne ole kaikkein selkein; lukukokemuksena Havahtuminen on välillä yksitoikkoinen ja itseään toistava. Teos on kuitenkin klassikko itsensä etsijöiden keskuudessa – tuskin on henkistä kasvua käsittelevää blogia tai kirjaa, jossa de Melloa ei mainittaisi – eikä syyttä.

Havahtuminen-kirjaa lukiessa tunneskaala on laaja

Välillä kirja ärsyttää aivan suunnattomasti ja välillä asioista ei voisi olla yhtään enempää samaa mieltä kuin de Mello. Joka tapauksessa kirja herättää paljon uusia ajatuksia. Kirjan sävy on suhteellisen uskonnollinen, mutta sen ei kannata antaa häiritä, kirjan sanoma kannattaa kokea kuten se omaan persoonaan sopii. Havahtuminen on monen muun itsetutkiskelukirjan tavoin parhaimmillaan, kun sen nauttii pieninä paloina ja sulattelee välillä lukemaansa.

Havahtuminen-kirja avartaa käsitystä siitä, kuinka moniin asioihin ja toimintatapoihin ympärillään on vain tottunut. Teos ravistelee ymmärtämään, että ihminen pystyy vaikuttamaan useampiin asioihin elämässään, mitä tajuaakaan. Lisäksi Anthony de Mello käsittelee paljon ihmisten kykyä hallita reaktioitaan eri tapahtumiin. Jos “se oli hänen/kaikkien muiden syy” on lause, joka pääsee suusta usein, saattaa kirja tuntua jopa hyökkäävältä. Ehkä kirjan herättämät tunteet ovatkin sen suurin ansio; kirja jättää paljon pohdittavaa pitkäksi aikaa.

Pohdituttaako oma seksuaalisuus? Tätäkin aihetta voit pohtia seksuaalineuvonnassa.
Varaa aika nyt – voit osallistua yksin tai kumppanisi kanssa.