Anna lapsillesi onnellinen avioero

Oletko vanhempi, joka miettii eroa? Tunnetko itsesi huonoksi ihmiseksi? Ajatteletko, että elämäsi epäonnistui koska yhdessäolo ei toiminutkaan? Mietitkö, että ero on pahinta mitä lapsille voi tapahtua?

Älä vello tuollaisissa mietteissä. Kyllä se elämä siitä lutviutuu ja lapsistakin kasvaa ihan hyviä tyyppejä. Vaikka kuinka olisit ajatellut yhteen mennessäsi ja lapset tehdessäsi että tämä on loppuelämän juttu, ei se vain aina mene niin. Tosin eron voi hoitaa monin eri tavoin ja tämä bloggaus koskee sitä, miten voit taata lapsillesi mahdollisimman onnellisen eron.

Elämä kantaa. Vuoden päästä on jo paljon parempi tilanne.
Eroaminen ei tee sinusta epäonnistunutta ihmistä eikä lapsistasi sekopäisiä.

Ensinnäkin: yksi millä voit tuoda lapsillesi onnea on erota ajoissa. Lapset kyllä aistivat kireän ilmapiirin, ahdistuksen ja rumat sanat. Kaikkia ihmisiä ei vain ole luotu elämään yhdessä ja lapset ovat paljon onnellisempia, kun vanhemmat ovat omilla tahoillaan onnellisempia. Et ole huono vanhempi, vaikka eroat. Ja kuinka hienoa se on, kun välillä saa elää omaa elämää ilman lapsia ja välillä huolehtia toisista. Kirjoitin aiemmin eroja käsitelleestä kirjasta, suosittelen sen lukemista!

Ero tuo pintaan kaikenlaisia syvälle painettuja tunteita, joista osa liittyy entiseen puolisoon ja voi olla peräisin lapsuudesta asti. Älä kippaa entistä puolisoasi koskevaa kiukkua lastesi niskaan. Sinulla on varmasti ystäviä joille voit puhua. Tai pura raivosi vaikka Vauva.fi:ssä. Tietysti lapsille voi puhua rehellisesti mikä on tilanne. Jos eron syynä on esimerkiksi alkoholismi, sitä ei tarvitse hyssytellä. Mutta eivät lapset hyödy toisen ihmisen demonisoinnista. Päinvastoin. Jos eroon ei ollut esimerkiksi sellaista syytä että toinen puoli olisi kohdellut lapsia huonosti, on haukkuminen sitä tuhoisampaa.

Älä myöskään kiukuttele, kun puoliso löytää uuden onnen. Entinen puolisosi elää uutta elämää ja piste. Se ei ole sinun päätäntävallassasi, ketä hän tapailee. Anna hänen huolehtia omista asioistaan. Jos hän löytää pysyvän onnen, mieti kuinka mukavaa se on lasten kannalta. Juttelin juuri erään ystäväni kanssa joka oli perustanut uusperheen. Lasten entinen puoliso piinasi perhettä lasten kautta. Kuinka epäreilua tällainen on lapsia kohtaan!

Mene terapiaan jos eron syynä on ollut lapsuuden käsittelemättömät asiat. Tai koet, että ero aiheuttaa sietämättömän painolastin, jota et osaa muuten käsitellä. Tai jos tunnet vain epämääräistä pahaa oloa. Terapian myötä sinulla on areena, jossa saat huolehtia vain ja ainoastaan omista asioistasi. Terapiaa voivat olla myös luontokävelyt tai vertaistukiryhmä. Tsekkaa myös postaukseni ilmaisesta terapiasta.

Jos on lapsia hankkinut, tulee heidät asettaa myös etusijalle, myös erotessa. Onneksi suurimmassa osassa tapauksia lasten ja vanhempien edut ovat samanlaisia. Kunhan vanhemmat pääsevät yli omista peloistaan, katkeruuksistaan ja epävarmuuksistaan.

Omat vanhempani ovat eronneet ja juuri yhtenä päivänä mietin sitä, miltä se minusta tuntui. Hyvältä! Välit isään säilyivät pitkälti sen ansiosta, että äiti teki esimerkiksi sen ratkaisun, että jäi meidän kanssa asumaan isän lähelle. Hän ei myöskään ikinä mustamaalannut isäämme, vaikka äidilläni on varmasti lentänyt monta ärräpäätä  isän toilailujen vuoksi vuosien aikana.

Onnea eroamiseen! Vaikka nyt elämä tuntuisi hiukan kaoottiselta, niin kyllä se kaikki järjestyy.